Przepis na schab ze śliwką

Anika1
Anika1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowa kuchnia Aniki
Schab pieczony ze śliwkami

Schab pieczony ze śliwkami 6756

Schab pieczony faszerowany śliwkami Pieczony schab faszerowany śliwkami      Schab nadziewany suszonymi śliwkami to pyszne danie, które nie wymaga zbyt dużo pracy i przygotowań. Jest to danie eleganck Zobacz więcej
laleczka20
laleczka20 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozowakuchnia
Schab nadziewany śliwkami

Schab nadziewany śliwkami 2411

Schab nadziewany śliwką kalifornijską zapiekany w rękawie. 1.5 kg schabu bez kości 1/4 szklanki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę sól prowansalska do natarcia mięsa 1/2 łyżeczki Zobacz więcej
beata2345@wp.pl
beata2345@wp.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smaczna kuchnia
schab ze śliwką

schab ze śliwką 3976

1-1,5kg schabu bez kości przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, listek laurowy papryka ostra, jarzynka Schab umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Długim, ostro zakończonym nożem natnij w środku, w Zobacz więcej
burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
burczymiwbrzuchu
Schab ze śliwkami

Schab ze śliwkami 4342

Słońce z deszczem wywołuje tęczę. To zjawisko meteorologiczne, które potrafi cieszyć oko, jednocześnie daje nadzieję. Wielobarwny łuk najlepiej wygląda na niebie po deszczu, wtedy świat wydaje się pię Zobacz więcej
Delikatne, kruche mięso podawane najczęściej na zimno w święta. Najlepiej smakuje z sosem porzeczkowym. Można jeść również na ciepło z ziemniakami i surówką w ciągu całego roku. Przepis pochodzi od mo Zobacz więcej
malgoshka
malgoshka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pobite gary
Soczysty schab pieczony ze śliwkami

Soczysty schab pieczony ze śliwkami 3761

Soczysty schab pieczony ze śliwkami Aromatyczny schab nadziany śliwkami marynowanymi w białym winie. Żeby pieczeń była soczysta trzeba kilku zabiegów: mięso piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym lub Zobacz więcej
czerwona151
czerwona151 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Inspiracje Agusi
"Schab ze śliwkami"

"Schab ze śliwkami" 4161

Składniki: 750 g schabu około 10 suszonych śliwek majeranek, pieprz kucharek, papryka słodka 200 ml wody Przygotowanie: Schab umyć i wysuszyć, w środek wbić nóż i zrobić dziurę o średnicy około 1,5-2 Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog rodzinny
Schab  ze śliwką (szynkowar)

Schab ze śliwką (szynkowar) 3908

Świąteczny stół wzbogacił się w zeszłym już roku o kolejną domową wędlinę peklowaną i parzoną w szynkowarze. Schab ze śliwką przygotowany w ten sposób jest kruchy, soczysty i mocno aromatyczny bez gra Zobacz więcej
PATI197799
PATI197799 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PATI197799
Schab ze śliwką

Schab ze śliwką 5003

Schab ze śliwką - tradycyjny. Składniki: schab 1 kg suszone śliwki przyprawy : sól,pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego Sposób wykonania: Schab umyłam,osuszyłam. Za pomocą długiego, cienkiego noża w Zobacz więcej
Na świątecznym stole obok schabu z żurawiną gościł także schab faszerowany suszonymi morelami i śliwkami. Mięso z tego przepisu wyszło niezwykle smaczne, soczyste i znakomicie się kroiło. Na pewno jes Zobacz więcej
Kuchnia Doroty
Kuchnia Doroty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Doroty
Schab pieczony ze śliwką

Schab pieczony ze śliwką 2117

Ostatni już przepis z wielkanocnego stołu. Nasz ulubiony schab ze śliwką. Z pewnością, wszyscy znacie świetnie to danie. Oto moja wersja tego schabu.  Polecam! Schab pieczony ze śliwką Składniki: 1 kg Zobacz więcej
baby-w-kuchni
baby-w-kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BaBy w kuchni
Schab ze śliwką

Schab ze śliwką 3775

Poleca: Antylopka Składniki: kilogram schabu bez kości suszone śliwki trochę oleju sól, pieprz rosół (ok. 300 ml) lub kostka rosołowa - do podlania mięsa opcjonalnie mąka do zaciągnięcia sosu (nie uży Zobacz więcej
degustatorka
degustatorka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Coś pysznego
Schab ze śliwkami

Schab ze śliwkami 5727

Schab przygotowany w ten sposób jest pyszny.  Moja ocena 5/5 Składniki: - 1 kg schabu  - suszone zioła (tymianek, majeranek) - 30 dag suszonych śliwek - sól, pieprz - 2 ząbki czosnku - op. sosu piecze Zobacz więcej
Planeta Smaku
Planeta Smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Planeta Smaku
Schab ze śliwką

Schab ze śliwką 1587

Schab ze śliwką to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzenia tego mięsa. Wspaniała, domowa wędlina, która sprawdzi się zarówno w roli mięsa obiadowego, jak i zimnej przystawki. Jeśli jeszcze Zobacz więcej
Schab ze śliwką to specjał mojej Teściowej. I właśnie mam możliwość go kosztować. Dla mnie to idealne połączenie zaraz obok piersi z indyka z truskawkami. Niestety nie każdy preferuje takie duety. Oso Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje pasje
Schab pieczony nadziewany śliwkami

Schab pieczony nadziewany śliwkami 5317

Nie mam pojęcia jak to się stało, że do tej pory przepis ten nie pojawił się na blogu. Korzystam z niego od lat i jeszcze nam się nie znudził. Moje dzieci za nim wprost przepadają i z reguły większość Zobacz więcej
MonikaMariolka
MonikaMariolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monia Gotuje
Schab ze śliwką

Schab ze śliwką 2951

Schab w takiej postaci często gości u mnie na stole, bardzo go lubimy. Aż się sama sobie dziwię, że jeszcze nie pojawił się na blogu:D. Składniki - 700 g schabu - śliwki suszone - sól - pieprz - papry Zobacz więcej
gianasisters
gianasisters Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
na ceratce
Schab ze śliwkami

Schab ze śliwkami 1916

Schab ze śliwkami Zabierałam się do niego, jak ta przysłowiowa jaskółka za morze;) Ale w końcu apetyt zwyciężył z lenistwem i tak oto jest. Powinnam raczej napisać, że był bo już nie ma;) Wyszedł napr Zobacz więcej
kasia k.
kasia k. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchenne inspiracje kasi k.
SCHAB ZE ŚLIWKAMI

SCHAB ZE ŚLIWKAMI 2715

SCHAB ZE ŚLIWKAMI                                 Składniki:   * 500 g schabu wieprzowego * około 15 suszonych śliwek * 150 ml śmietany 22% * 2 łyżki masła * łyżka oleju rzepakowego * 4 łyżki półsłodk Zobacz więcej
baaaraneeek
baaaraneeek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ALBA
Schab ze śliwkami

Schab ze śliwkami 5829

Makowiec z brzoskwiniami » Schab ze śliwkami  „Schab ze śliwkami możemy podawać na gorąco z dodatkiem sosu pieczeniowego lub na zimno w formie przystawki. Wykonanie tego dania nie wymaga od nas zbyt d Zobacz więcej

Śliwka to specyficzny owoc, który doskonale łączy się z przeróżnymi smakami. Dość powiedzieć, że suszone śliwki stanowią obowiązkowe uzupełnienia tradycyjnego polskiego bigosu, a można dodać, iż są rewelacyjnym dodatkiem do staropolskich pasztetów. Jakie inne zastosowanie znajduje na rodzimych stołach śliwka? Ciekawym przykładem jest schab ze śliwką.

Dobrze przygotowany schab ze śliwką powinien być soczysty, miękki i efektownie podany. Dodatek w postaci wspomnianej śliwki nada potrawie charakteru i dodatkowego wyrazu. Do innych walorów schabu ze śliwką należy z pewnością prostota przygotowania. W jaki sposób przygotować tytułowe danie? Schab o wadze 1kg należy dokładnie wyczyścić, przemyć oraz opłukać. Dobrze jest go na pół godziny zanurzyć w zimnej wodzie z 2 łyżeczkami soli. Tak przygotowany kawałek mięsa nacieramy majerankiem, solą – oraz opcjonalnie czosnkiem. (Bogatsza wersja marynaty to mieszanka powideł śliwkowych, miodu, sosu sojowego, octu balsamicznego i musztardy, które po wymieszaniu podgrzewamy na małym ogniu przez chwilę, a następnie studzimy.) Schab marynujemy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a nawet całą noc. Następnie w zamarynowanym mięsie należy wydrążyć kanał do którego włożymy śliwki. Warto pamiętać, że powinny być to wyłącznie śliwki suszone(namoczone przed użyciem). Po obsmażeniu schabu ze śliwką ze wszystkich stron na kolor złocisty należy wstawić go do rozgrzanego piekarnika. Schab ze śliwką powinien tam przebywać przez kwadrans w temperaturze 250stopni – po upływie 15min należy zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec schab ze śliwką przez równo godzinę. Pamiętajmy, że po wyjęciu z piekarnika mięso powinno odpocząć.

Schab możemy piec w naczyniu żaroodpornym, brytfannie lub w rękawie do pieczenia. Do brytfanny nalewamy trochę wody, w trakcie pieczenia polewamy wierzch schabu tworzącym się sosem.