Przepis na ser krótko dojrzewający

We wrześniowej Piekarni Amber upiekliśmy wyjątkowy chleb. Przepis na ten chleb pochodzi z bloga Wisły Zapach chleba.  Chleb jęczmienny z dojrzewającym serem i kminkiem, ma bardzo chrupiącą skórkę, wil Zobacz więcej
Shabbyeat
Shabbyeat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ShabbyEat
Buraki z kozim serem dojrzewającym

Buraki z kozim serem dojrzewającym 118

Kolejna buraczana sałatka, trochę podobna kompozycja składników do capraccio z buraków z kozim serem , ale to jednak inna wersja. Buraczki pokrojone w kostkę z dodatkiem twardego sera koziego dojrzewa Zobacz więcej
Ten serek robiłam dopiero 2 razy, wiec, być może, nie jest jeszcze ideałem, zwłaszcza jeżeli chodzi o serowe dziurki - jakoś ma ich mało.  Ale to tylko sprawa wyglądu, bo poza tym jest bardzo smaczny. Zobacz więcej
Czasy się zmieniają, a wraz z postępem rośnie liczba świadomych konsumentów, którzy chcą jeść zdrowo i wiedzieć co wkładają do koszyka. Grzechem byłoby narzekać, bo wybór w sklepach, na ryneczkach i w Zobacz więcej
Tchnęłam życie w mleko i oto rozpoczął dojrzewanie mój pierwszy, długo dojrzewający ser. Z pewnością nie ostatni, bo wspaniale jest obserwować jak mleko staje się foremnym krążkiem sera, ale nie ukryw Zobacz więcej
Ser podpuszczkowy dojrzewający Śniadania Zupy Obiady Kolacje Sałatki Przekąski Pieczywo Ciasta i desery Dania z dynią Wielkanoc Boże Narodzenie O mnie Cookie Policy Ser podpuszczkowy dojrzewający Ze z Zobacz więcej
Zazwyczaj robię piernik wg starego rodzinnego przepisu. (jeszcze nie ma go na blogu, co za zaniedbanie... ). A w tym roku postanowiłam wypróbować przepis z książki "W staropolskiej kuchni". I ciekawa Zobacz więcej
Pokazywałam już wam mój pierwszy ser żółty, czyli Goudę. Ale moim pierwszym serem zrobionym z użyciem podpuszczki był ser w typie pochodzącego z Podlasia sera korycińskiego (Chronione Oznaczenie Geogr Zobacz więcej
j.krupa
j.krupa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sery Rzemieślnicze
Sery dojrzewające

Sery dojrzewające 16

Sery dojrzewające – klasyfikacja i rodzaje. Podobny wpis w roku 2017 okazał się rekordowy pod względem popularności. Nie dlatego jednak zdecydowałem się na napisanie tego wpisu. Od dawna miałem w plan Zobacz więcej
Lipoliza – wstęp Lipoliza czyli mówiąc krótko rozpad tłuszczów, tylko tyle i aż tyle. Oczywiście dla nas to stanowczo za mało, nas interesuje znacznie więcej. Dlaczego tak się dzieje, jak to się dziej Zobacz więcej
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Przepisy kulinarne: Jak przygotować deskę serów? Krótki przewodnik środa, 13 listopada 2013 Jak przygotować deskę serów? Krótki przewodnik Zaprosiliście gośc Zobacz więcej
Proteoliza czyli kolejny tekst z cyklu biochemia dojrzewania. Piszę ten artykuł nie dlatego, że jestem zafascynowany biochemią, szczerze mówiąc wolę aby pewne rzeczy pozostały niewyjaśnione do końca. Zobacz więcej
Ser żółty dojrzewający Colby jack – przepis Kolejny ser domowej roboty dojrzał do degustacji " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-hei Zobacz więcej
 Znalazłam przepis na piernik krótko dojrzewający.Przepis niczym się nie różni od długo dojrzewających  jakie znalazłam w necie ,no może tym ,że jest z bakaliami  a większość  przepisów ich nie zawier Zobacz więcej
To danie dostarcza dużo energii (ze względu na cukinię, bakłażana i paprykę),jest bogate w potas, witaminę C i przeciwutleniacze - pomagają utrzymywać odpowiedni poziom wody w organiźmie oraz zwiększa Zobacz więcej
Pamiętacie niedawny post o kuchni chorwackiej? Pisałam tam o wielu dalmatyńskich pysznościach, m.in. o kalmarach nadziewanych szynką i serem. W ostatnią niedzielę zapragnęłam sprowadzić do domu trochę Zobacz więcej
Jola pokazała mi jak robi swoje paluchy , bardzo mi się spodobały i postanowiłam też zrobić . Dziękuje Jola za inspirację .   Składniki na rurki z serem i szynką dojrzewającą :  mąka pszenna typ 500   Zobacz więcej
Zrobiłam ser w styczniu , teraz rozkroiłam i powiem Wam że jest mega pyszny. Jak byłam w Hiszpanii nie spotkałam "gościa" a szkoda bo chętnie skosztowałabym oryginału. Jest to regionalny ser z Hiszpan Zobacz więcej
Do wyrobu domowego sera topionego konieczny jest twaróg wiejski, niepasteryzowany!.  Czas dojrzewania sera to 4-5 dni, ważne jest aby w domu było ciepło, bo bakterie mogą szybciej zadziałać. Aby wspom Zobacz więcej
Odkąd raz spróbowałam z ciekawości przerobić ricottę na twardy ser, robię ją teraz często. Nie jest skomplikowana, szybko jest gotowa do jedzenia i smak ma wyjątkowy, ciężko ją porównać z jakimkolwiek Zobacz więcej