Przepis na sernik na zimno

ines
ines Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pasjeines
Sernik na zimno

Sernik na zimno 3648

Upalne lato nie sprzyja korzystaniu z piekarnika. Idealnie sprawdza się wtedy sernik na zimno. Z nutą cytrynową, na spodzie z rozkruszonych biszkoptów połączonych z masłem, na wierzchu z galaretką i o Zobacz więcej
ILoveBake
ILoveBake Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
I Love Bake
Sernik na zimno

Sernik na zimno 1686

» Sernik na zimno Tweety na temat @ilovebakeblog Newsletter Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach Sernik na zimno Sernik na zimno to mój ukochany deser w upały. Chłodzi, or Zobacz więcej
czarrna
czarrna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
czarrna od kuchni
Sernik na zimno

Sernik na zimno 2418

Gości na moim stole, zawsze gdy pojawiają się sezonowe owoce Składniki 1 kg sera 200 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3-4 łyżki żelatyny + 1/2 … Czytaj dalej Zobacz więcej
W mojej rodzinie od lat króluje przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych. Jednak tym razem miałam nadmiar twarogu w lodówce, który trzeba było szybko zużyć. Powstał więc sernik na jego baz Zobacz więcej
paulinna1
paulinna1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Qulinaria
Sernik na zimno z brzoskwiniami

Sernik na zimno z brzoskwiniami 2534

Sernik na zimno z brzoskwiniami Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu sernik na zimno z brzoskwiniami. Kolejne zamówienie chłopców z góry ;) Spokojnie początkujący adepci sztuki kulinarnej powinni so Zobacz więcej
iwa643
iwa643 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MojaKuchniaMalutka
Mój sernik na zimno

Mój sernik na zimno 7123

 Ten sernik zawsze wychodzi i jest pyszny aksamitny . Polecam wszystkim.    Mój serniczek na zimno  1 kg sera mielonego 1 wiaderko     2 szt galaretka truskawkowa,     4 łyżeczki żelatyna,     3/4 szk Zobacz więcej
dawny_basik
dawny_basik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mozaika życia
Sernik na zimno

Sernik na zimno 5285

Z sernikami mam problem. Bardzo je lubię, ale tylko te klasyczne, zarówno pieczone jak i na zimno. Serniki „wynalazki” czy też serniki tzw. nowojorskie nie należą do moich ulubionych. Maleństwo ma tak Zobacz więcej
Patynka
Patynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sól, pieprz i bazylia
Sernik na zimno

Sernik na zimno 2854

"Pisanie jest pracą, a gotowanie jest relaksem" Diane Mott Davidson Najbardziej sztandarowe ciasto na zimno jakie znam i którego widziałam chyba z milion wersji. Lekki i klasyczny sernik na zimno z tr Zobacz więcej
To już kolejny sernik na zimno... Tym razem zrobiłam z serków homogenizowanych Danio i kolorowych galaretek.      Składniki:     Wykonanie: Wcześniej należy przygotować ,,kolorowe galaretki'' ,które Zobacz więcej
Inka.T
Inka.T Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Notes From Eating
Sernik na zimno

Sernik na zimno 1717

Mój pierwszy sernik na zimno! Więc proszę o wyrozumiałość :) Z prawdziwego sera,  Kupiłam twaróg, truskawki... i do roboty! Składniki: * 1 kg sera do sernika, kupiłam oczywiście włoszczowski ser do se Zobacz więcej
Helena68
Helena68 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Walijskie Pichcenie ...
SERNIK NA ZIMNO

SERNIK NA ZIMNO 1745

Miał być upieczony sernik z przepisu Margarytki, tak smakowicie wyglądał! Niestety ostatnie tygodnie były zdominowane przez pracę, i brak czasu spowodował, że poszłam na łatwiznę i postanowiłam: będzi Zobacz więcej
Na Andrzejki zawsze coś przygotowuję słodkiego, mimo, że w domu żadnego Andrzeja nie ma. Niektórzy leją wosk, wróżą sobie ustawiając buty, a ja robię serniki na zimno:) Dzisiaj postanowiłam przygotowa Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Sernik na zimno

Sernik na zimno 1802

Bardzo kremowy sernik na warstwie zbożowych ciasteczek z orzechami. W ten sposób zrobiony spód w bardzo przyjemny sposób łączy się z masą serową.   VN:F [1.9.22_1171] Rating: 6.1/10 (10 votes cast) Se Zobacz więcej
Dzisiaj przepis na bardzo popularny sernik na zimno bez pieczenia. Powstaje błyskawicznie jest lekki i puszysty. Doskonały o każdej porze roku chociaż latem można dodać do niego owoce sezonowe np. tru Zobacz więcej
Sernik na zimno z serków homogenizowanych Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Szaszłyki z arbuza i kostki z kaszy manny Sernik na zimno z serków homogenizowanych           To sernik, który w l Zobacz więcej
Monika89
Monika89 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja Mała Cukiernia
Sernik na zimno

Sernik na zimno 1203

Natalia28 października 2012 17:37 Uwielbiam sernik na zimno, a ten wygląda przeprzeprzepysznie. I mimo że za oknem śnieg, to i tak mam na niego ochotę :D OdpowiedzUsuń Zobacz więcej
Beatrice
Beatrice Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w zieleni
Sernik jogurtowy na zimno

Sernik jogurtowy na zimno 3391

Sernik jakich mało. Pierwszy mój sernik na zimno. Dotychczas kojarzył mi się wyłącznie z tymi sernikami na zimno z torebek, za którymi nie przepadam. Ten jest innym. Kremowy, delikatny, wręcz rozpływa Zobacz więcej
uszepti
uszepti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne Przepisy
Sernik na zimno

Sernik na zimno 2152

Sernik na zimno, bez pieczenia, to pyszne ciasto o puszystej konsystencji, które zrobisz z łatwością. Przygotowanie sprowadza się do połączenia i zmiksowania kilku składników, odczekania aż sernik uzy Zobacz więcej
Mgotuje
Mgotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Marta gotuje
Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami 10388

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jeden z lepszych serników na zimno jakich jadłam. Twaróg z dodatkiem śmietany z nutką cytynowego smaku dodaje mu niepowtarzalny smak, Do tego spód z  rozdrobnionych cias Zobacz więcej

Serniki należą do najpopularniejszych polskich ciast. Wypiekane są szczególnie na wyjątkowe okazje, takie jak Boże Narodzenie bądź Wielkanoc. Dla wielu z nas są to zatem ciasta typowo świąteczne, które zachwycają smakiem i dostarczają niezapomnianych wrażeń kulinarnych. Wśród serników szczególną popularnością cieszy się sernik na zimno.


Skąd wzięły się serniki? Ich historia sięga czasów starożytnych. Pierwsze wzmianki o tym cieście pojawiły się już za czasów greckiego filozofa Aegimusa. Był on autorem jednej z pierwszych na świecie książek kucharskich. Sernik wypiekany w starożytności był dobrem luksusowym, które serwowano olimpijczykom. Także starożytni Rzymianie znali i lubili serniki. W Europie serniki rozpowszechniły się bardzo szybko. Tradycja ich przygotowania szybko rozprzestrzeniła się z Włoch na inne kraje.

Sernik na zimno należy obecnie do jednych z najbardziej popularnych rodzajów ciast. Chętnie przygotowujemy latem, gdy wysoka temperatura daje nam się we znaki. taki deser doskonale chłodzi.

Jak zatem przygotować pyszny sernik na zimno? Oto przykładowy przepis. Do jego przyrządzenia potrzebujemy następujących składników: trzy jajka, jedną drugą szklanki cukru, pół szklanki mąki pszennej, dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę proszku do pieczenia, siedemdziesiąt dekagramów twarogu sernikowego, trzysta mililitrów śmietany kremówki trzydziestoprocentowej, dwadzieścia dekagramów cukru pudru, dwadzieścia gram żelatyny oraz jedna czwarta szklanki zimnej wody. Przygotowanie sernika na zimno jest czasochłonne, jednak smak ciasta z pewnością zrekompensuje nam czas spędzony na przyrządzaniu sernika na zimno. Aby przygotować sernik na zimno, należy mieć przygotowane wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Mąkę należy przesiać przez sito, wymieszać i przesiać jeszcze dwa razy, dodają proszek do pieczenia. Po czym całość wymieszać. Jajka należy zmiksować i dodać do nich cukier, a następnie miksować mikserem na wysokich obrotach przez około piętnaście minut, do czasu aż uzyskana masa będzie puszysta. Stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać masę delikatnie łyżką, uważając, aby nie zniszczyć ubitej masy. Ciasto na sernik na zimno należy przełożyć do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Należy następnie delikatnie wyrównać powierzchnię ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni i piec przez dwadzieścia pięć minut. Tak przygotowany biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Teraz następuje czas na przygotowanie masy serowej do sernika na zimno. Żelatynę moczymy w szklance zimnej wody i odstawiamy na około piętnaście minut, do czasu aż stężeje. Następnie podgrzewamy żelatynę na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aby się całkowicie rozpuściła. Ważne jest, aby nie doprowadzić żelatyny do gotowania, gdyż wówczas straci ona swoje właściwości żelujące. Zdjąć żelatynę z ognia i przestudzić. Kolejnym krokiem do przygotowania sernika na zimno jest ubicie śmietany kremówki na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, po czym należy kontynuować ubijanie. Następnie dodawać stopniowo twaróg i miksować za pomocą miksera na delikatnych obrotach, aby składniki się połączyły. Do ostudzonej żelatyny należy dodać jedną łyżkę masy serowej, wymieszać. Zabieloną żelatynę powoli wlewać do pozostałej masy serowej, będącej składnikiem sernika na zimno i miksować na niewielkich obrotach. Przełożyć masę na biszkopcie, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki do stężenia. Można również przygotować mus jagodowy (lub na bazie innych sezonowych owoców, który wzbogaci smak naszego sernika na zimno. Jagody należy umyć i osuszyć, po czym włożyć do garnka, dodać cukier i gotować przez pięć minut, od czasu do czasu mieszając. Po czym zdjąć jagody z palnika. Żelatynę należy zalać trzema łyżkami zimnej wody i namoczyć przez piętnaście minut, a następnie podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia. Do płynnej żelatyny należy dodać jedną łyżkę musu jagodowego i wymieszać. Kolejnym krokiem jest dodanie reszty żelatyny do musu i wymieszanie całości. Dobrze schłodzoną śmietanę należy ubić. W połowie ubijania należy dodać cukier puder i ubijać aż do uzyskania gęstości śmietany. Kolejnym krokiem w przygotowaniu musu jagodowego jest dodanie do śmietany ostudzonego musu jagodowego wymieszanego z żelatyną i wymieszanie całości. Powstałą masę należy wyłożyć na sernik i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Przytoczony przepis jest dość tradycyjny i wymaga sporo pracy. Na Durszlaku znajdziecie mnóstwo ekspresowych przepisów, w których przykładowo, biszkopt zastępujemy gotowymi biszkoptami. Popularne są serniki na bazie serków homogenizowanych, czy serka mascarpone. Sernik na zimno na ogół dekorujemy świeżymi owocami, które zalewamy galaretką.