Przepis na sernik wiedeński

Urszula111
Urszula111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste potrawy
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński 2432

Sernik wiedeński Wszystkim Mamom najlepsze życzenia; dużo zdrowia i wszelkiej pomyślności przez cały długi rok, nie tylko dziś :)  A to moja słodka propozycja na Dzień Matki. Zawsze można spróbować up Zobacz więcej
Sernik wiedeński – o tak przyszedł czas na deser Wbrew pozorom czasami jem coś niedietetycznego, a jak spodziewam się gości, którzy do kompletu kochają ciasta, staję przed nie lada wyzwaniem i przygot Zobacz więcej
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MojeTworyPrzetwory
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński 6053

Minione Święta były okazją do zrobienia przeze mnie pierwszy raz sernika wiedeńskiego. Było to moje pierwsze mielenie twarogu - 3- krotne, które zapamiętam na bardzo długo. Korzystałam oczywiście z po Zobacz więcej
luna760001
luna760001 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ciasteczkowy potwór
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński 3819

Chyba wpadłam w trans i teraz piekę serniki by nabrać wprawy przed świętami Wielkiej Nocy :D. Może tak, a może nie, może po prostu lubię piec. No, nie ważne, ważne jest to że staram się ulepszać moje Zobacz więcej
PoraCosZjesc
PoraCosZjesc Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pora coś zjeść...
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński 4527

Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www. Pora Coś Zjeść .blogspot.com Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński 3143

    Uwielbiam serniki, podobnie jak cała moja rodzina. U nas święta bez sernika to nie święta :) Sernik wiedeński to klasyka gatunku – pyszne, wilgotne ciasto z samego sera, bez kruchych czy tez innyc Zobacz więcej
czarownica-agata
czarownica-agata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne Czary Mary
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński 7407

Klasyczny, piękny sernik z czekoladą na górze. Trochę jak z cukierni. Gęsty, zwarty i ładnie się kroi. Szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia, jak wiele to ciasto ma wspólnego z Wiedniem (nie to co Zobacz więcej
malina137
malina137 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wypieki Maliny
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński 2939

Jejku, jak dawno mnie nie było O.O Nie dobrze, ale dziś przygotowywałam z tatusiem serniczek wiedeński. Jest pyszny i naprawdę szybko się robi. Warto poświęcić troszkę czasu, żeby go przygotować. Pole Zobacz więcej
Anika1
Anika1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowa kuchnia Aniki
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński 5731

Serniki przyrządza się na tysiące sposobów, jednak klasyczny sernik wiedeński nie ma sobie równych, przynajmniej dla mnie. Przepis, który przedstawiam, jest wielokrotnie sprawdzony. Wychodzi pyszne ci Zobacz więcej
martek.82
martek.82 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sweet dreams
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński 6538

   Klasyczny, bez zbędnych dodatków, czasami właśnie taki jest najlepszy.   Źródło: sernik wiedeński    Składniki na spód: - 2 szklanki mąki pszennej - 4 płaskie łyżki cukru pudru - 1 jajko - 1 łyżecz Zobacz więcej
RedHead
RedHead Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Messy Bakery
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński 3618

Domowe Wypieki
Domowe Wypieki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowe Wypieki
SERNIK WIEDEŃSKI

SERNIK WIEDEŃSKI 2779

Tradycyjny polski sernik pochodzi z krajów niemieckojęzycznych – stąd często używana nazwa “sernik wiedeński”. Przepis zakłada użycie mielonego twarogu i dużej ilości bakalii: koniecznie rodzynek, czę Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bajkorada
Sernik wiedeński (bezglutenowy)

Sernik wiedeński (bezglutenowy) 5484

              Zobacz więcej
Maria G.
Maria G. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne marzenia
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński 3179

Dzisiaj postanowiłam upiec sernik, który zaproponowała mi moja mama, ponieważ często jadała go w dzieciństwie... A oto przepis, na jakże prosty w wykonaniu, sernik wiedeński: Składniki: 1 kg twarogu ( Zobacz więcej
ugotujmyto
ugotujmyto Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ugotujmy To...
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński 7062

Kocham serniki To moje ulubione ciasta i zawsze się cieszę jak mogę wypróbować kolejny przepis… Ten przepis na sernik wiedeński czyli sernik bez spodu nawinął mi się w ręce, jak byłam z wizytą u Rodzi Zobacz więcej
Lubicie sernik? My uwielbiamy sernik, najbardziej Sernik wiedeński. Ten sernik to jeden z tych wypieków, który kojarzy  się z czymś bardzo ekskluzywnym, wg mnie tradycyjny sernik wiedeński to król ser Zobacz więcej

Sernik wiedeński jest słodkim wypiekiem, który charakteryzuje się dużą ilością puszystego sera oraz brakiem spodu z ciasta. Najczęściej pokrywa się go polewą czekoladową lub posypuje cukrem pudrem. Do masy sernika po wiedeńsku można dodać też rodzynki lub inne bakalie. Pierwsze serniki znane już były prawdopodobnie w starożytności. Do Polski przepis na ten słodki deser dotarł prawdopodobnie z krajów niemieckojęzycznych. Sernik po wiedeńsku stał się natomiast popularny dzięki Janowi III Sobieskiemu, gdy ten powrócił do kraju z bitwy pod Wiedniem. Ciasto to najlepiej smakuje w wersji na zimno. Obecnie istnieje wiele modyfikacji przepisu na sernik wiedeński. Można przyrządzić go w wersji dietetycznej.

Klasyczny sernik wiedeński charakteryzuje się puszystością i delikatnością. Do jego sporządzenia potrzebujemy twarogu półtłustego lub tłustego. Ser należy zmielić przynajmniej trzykrotnie. Wszystkie składniki na sernik po wiedeńsku powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem na gładką i jasną masę. Następnie stopniowo dodajemy jajka i twaróg, cały czas mieszając. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz dodajemy kilka kropel ekstraktu waniliowego. Do masy serowej możemy wmieszać również ulubione bakalie (orzechy, rodzynki). Masę przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik po wiedeńsku pieczemy w dość niskiej temperaturze przez około 1,5 godziny. Schładzamy go stopniowo przez kilka godzin, aby nie opadł pod wpływem nagłej zmiany temperatury. Polewę do sernika wiedeńskiego przygotowujemy z gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej wraz z masłem. Ciasto schładzamy przed podaniem. Sernik wiedeński możemy przyrządzić też z dodatkiem budyniu waniliowego, który wsypujemy do masy serowej wraz z mąką i skórką cytrynową. Do masy na sernik po wiedeńsku możemy dodać też roztopioną białą czekoladę oraz kilka łyżek kaszy manny. W tej wersji ciasto możemy sporządzić na cienkim kruchym spodzie, a jego wierzch ozdobić polewą z białej czekolady. Klasyka w całkiem nowej odsłonie, ale smakuje wyśmienicie.

Sernik wiedeński doskonale smakuje z dodatkiem owoców, np. malin, brzoskwiń lub wiśni. Można serwować go również z musem truskawkowym. Te wersje sernika wiedeńskiego świetnie sprawdzą się szczególnie latem, gdy mamy dostęp do świeżych, sezonowych owoców. Weganie także nie muszą rezygnować z tego smakołyku, choć na pierwszy rzut oka może wydawać się to mało prawdopodobne, ponieważ głównym składnikiem ciasta jest ser. Wystarczy jednak zastosować pewne zamienniki (tofu, kaszę jaglaną, mleko roślinne), aby cieszyć się smakiem sernika wiedeńskiego bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego. Z kolei w wersji dietetycznej możemy użyć chudego lub półtłustego twarogu, a cukier zastąpić ksylitolem, syropem z agawy, stewią lub miodem. Opcji jest sporo, warto więc eksperymentować i dostosować przepis na pyszny sernik po wiedeńsku do własnych potrzeb zdrowotnych i preferencji kulinarnych. W każdej z wyżej wymienionych wersji sernik wiedeński będzie równie pyszny i będzie idealną popołudniową słodką przekąską. W sam raz do kawy lub jako poobiedni deser.