Przepis na sery pleśniowe wyrób domowy

Akcja domowy wyrób - podsumowanie cz.5 kuchenne fascynacje Blog > Komentarze do wpisu « Akcja domowy wyrób - ... Akcja domowy wyrób - ... » Akcja domowy wyrób - podsumowanie cz.5   Pasty, dipy : Ajwar Zobacz więcej
« Drożdżowe rogaliki z ... Kruche ciasto z jagodami » Pieczeń drobiowa z serem pleśniowym i żurawiną Jeśli lubicie domowe wędliny czy wyroby mięsne to ta pieczeń powinna Wam przypaść do gustu. Jest ba Zobacz więcej
O robieniu serów pleśniowych na początku nawet nie myślałam, potem zaczęła we mnie kiełkować nieśmiała myśl, że może jednak. Kusiły, intrygowały, aż w końcu postanowiłam zmierzyć się z tematem. Po pie Zobacz więcej
Figi to przepyszny owoc, niestety mało u nas popularny. Pierwszy raz jadłam je jakiś czas temu w Londynie i bardzo mi posmakowały. To niewielki owoc o ciemnofioletowej skórce i pysznym, miękkim miąższ Zobacz więcej
Sery pleśniowe nie każdemu smakują, ale ja jestem ich wielkim miłośnikiem. Postanowiłem  więc zrobić tego typu ser samodzielnie. Korzystałem z przepisu zamieszczonego na blogu W poszukiwaniu SlowLIfe, Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje pasje
Śmietankowy serek kreolski

Śmietankowy serek kreolski 124

Przepyszny idealnie kremowy i delikatny serek przygotowany domowym sposobem. Jego zrobienie jest banalnie proste :) Fantastycznie smakuje zarówno na słodko z konfiturami jak i na wytrawnie np ze szczy Zobacz więcej
Dynia górą i nigdy dość:) Kto się przyłącza? Rodzina jeszcze daje radę, ale zrobiłam im kilka dni przerwy, podczas których przerabiam i mrożę. W myśl zasady, że przyjemność trzeba dawkować:). Do tego Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje pasje
Jogurt domowy naturalny II

Jogurt domowy naturalny II 127

Jogurt domowy pojawił się na blogu już kiedyś (klik) . Wówczas do jego zrobienia skorzystałam z kupionego wcześniej  jogurtu naturalnego, który posłużył mi jako starter. Dzisiaj dzięki sklepowi Serowa Zobacz więcej
Dzisiejszy post to troszkę dla mnie podróż do przeszłości. Dawno temu w odległej galaktyce poczyniłam studia Technologii Żywności na których za specjalizację wybrałam technologię mleka, siedziałyśmy g Zobacz więcej
Przepisy na domowy ser i chleb: Kilka ogólnych uwag na temat wyrobu domowego sera Przepisy na domowy ser i chleb wtorek, 3 listopada 2015 Kilka ogólnych uwag na temat wyrobu domowego sera 1. Mleko Naj Zobacz więcej
No więc, zamiast margaryny, lepiej dać masło śmietankowe. Kwestia tej suchości i kruchosci, to głównie wina prawdopodobnie twarogu i/lub mleka, jakie zostały użyte. Najlepiej się do tego nadają mleko Zobacz więcej
Od kiedy określiłam już dokładnie temat mojej pracy licencjackiej moje życie jeszcze bardziej kręci się wokół tłuszczu i wołowiny. Mianowicie postanowiłam, że jako studentka gastronomii;(a jednocześni Zobacz więcej
Na początek napiszę że to mój pierwszy ser tego typu czyli dojrzewający z niebieska pleśnią typu włoska gorgonzola i powiem że jestem pod wrażeniem. Nie do końca wyszedł mi jak trzeba ale tego smaku n Zobacz więcej
Pamiętacie mój pierwszy pleśniowy serek - camembert? Petit Brie jest do niego podobny, więc po zrobieniu camemberta to już przysłowiowa bułka z masłem albo... z serem. Ser wyjątkowo smaczny, poza tym Zobacz więcej
Tak sobie siedzimy i myślimy, że my - matka z córką, mogłybyśmy otworzyć pierogarnię i zbijać na tym majątek, ale... miałoby to negatywny wpływ na nasze figury. Rosłybyśmy nie tylko w siłę (kasując ko Zobacz więcej
wkrainiesmaku
wkrainiesmaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W Krainie Smaku
Rollsy / roladki z tortilli

Rollsy / roladki z tortilli 3751

Dzisiejszy wpis zainspirowała Mama. Stworzyła bowiem wraz z koleżanką roladki z tortilli, które możecie zobaczyć u dołu wpisu. Roladki zawierały w sobie kremowy serek chrzanowy, pieczonego wędzonego ł Zobacz więcej
Delimamma
Delimamma Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Delimamma
Domowy wyrób sera

Domowy wyrób sera 150

Miała najbardziej niebieskie oczy jakie widziałam, ciemniejszą skórę smaganą wiejskim słońcem, gdy przyjeżdżaliśmy do niej na miesięczne wakacje już pierwszego dnia naszego pobytu płakała z powodu nas Zobacz więcej
Coulommiers w domowych warunkach dojrzał mi ładniej niż brie czy camembert. To kwestia jego konsystencji, gdyż powinien być mięciutki, taki delikatny, do smarowania. U mnie wyszedł taki jak powinien b Zobacz więcej