Przepis na słonina po litewsku

Kołduny powinny być takiej wielkości, żeby bez problemu, na raz – bez krojenia i gryzienia – wyłowione łyżką z gorącego rosołu elegancko mieściły się w ustach. Dopiero tam czeka nas eksplozja smaku – Zobacz więcej
nikol
nikol Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nikol od Kuchni
Pierogi Litewskie

Pierogi Litewskie 709

Pierogi z serem, ale nie na słodko i nie ruskie tylko litewskie. Przepis na to nadzienie znalazłam w baaardzo starej gazecie, a właściwie to na kartce z niej wyrwanej. Dlatego nawet nie wiem jaka to g Zobacz więcej
tofka
tofka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
para w kuchni
Słonina solona - sało w stylu lardo

Słonina solona - sało w stylu lardo 3387

Po udanych wielokrotnych już wędzeniach postanowiłem zmierzyć się z produktem dojrzewanym, nieobrabianym termicznie. W zasadzie jest to drugi tego typu produkt. Szlaki przetarło chorrizo. Wybór padł n Zobacz więcej
Słonina-jest to popularny przysmak w wielu krajach byłego Związku Radzieckiego. Jest bardzo dużo przepisów przyrządzania słoniny. Solona słonina idealnie nadaje się jako przekąska do wódki, oraz jako Zobacz więcej
SmakowyRaj - Olinka
SmakowyRaj - Olinka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowy Raj
Kołduny litewskie

Kołduny litewskie 2635

Kołduny, pierogi, uszka, tortellini i ravioli to jedna rodzina wielka rodzina, nadziewanego ciasta, które różni się kształtem, wielkością, nadzieniem i pochodzeniem. Ostatnio dużo słyszałam o kołdunac Zobacz więcej
tofka
tofka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
para w kuchni
Słonina wędzona

Słonina wędzona 11147

Kolejna odsłony Domowej Masarenki :) Dziś przyszedł czas na opisanie znakomitego delikatesu jakim jest wędzona słonina - niezastąpiony smakołyk na kanapki, "podkładka" pod jajka sadzone czy składnik o Zobacz więcej
Przepis Zalewa -robimy zalewę (solankę) 120 g soli kamiennej na litr wody i do niej dodajemy pięć zgniecionych ząbków czosnków na kg słoniny -gotujemy szklankę wody i wrzucamy tam 3 liście laurowe,15 Zobacz więcej
Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... A jak święta to i tradycyjnie wędzenie. Lubię wędzić słoninę, przy każdej okazji staram się przygotować kawałek czy dwa albo z kilogram. Tak było i tym raze Zobacz więcej
JadziaPepin
JadziaPepin Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
w mojej kuchni
kopytka po litewsku

kopytka po litewsku 121

beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wyroby domowe
Słonina paprykowana - wędzona

Słonina paprykowana - wędzona 5567

Słonina paprykowana - wędzona Składniki: - słonina jak najgrubsza - czosnek, ząbki dobrej jakości - papryka ostra mielona - sól kamienna, Słonina na foto zrobiona w grudniu 2013. Najpierw słoninę grze Zobacz więcej
 Trudno jest mi wyobrazić Litewską kuchnię bez kugelisa (wym. kugielis) lub po prostu babki ziemniaczanej. U nas taką babkę najczęściej piecze się w piecu na wsiach, ale i upieczona w piekarniku smaku Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wyroby domowe
Słonina wg Basi

Słonina wg Basi 5939

Słonina wg Basi   Składniki: - słonina wieprzowa - peklosól 18g/kg Słoninę kroję w odpowiednie kawałki i pekluję peklosolą. Dalej to trzeba się dać ponieść fantazji i użyć przypraw jakie się lubi, ja Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wyroby domowe
Słonina po ukraińsku

Słonina po ukraińsku 9936

Słonina po ukraińsku Składniki: - słoninka od 4cm w górę, najlepiej przerośnięta mięskiem - czosnek  - majeranek - sól kamienna Słoninę kroimy na ka wałki dopasowane do naczynia. Nakłuwamy nożem i wci Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Picantecooking
Marynowana słonina

Marynowana słonina 4833

         Pomimo stereotypów w przestrzeni poradzieckiej, że wszyscy Ukraińcy lubią słoninę muszę przyznać, że daleko nie każdy ją lubi. Poza granicami Ukrainy można również spotkać wielu miłośników sł Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wyroby domowe
Słonina paprykowana - wędzona

Słonina paprykowana - wędzona 3969

Słonina paprykowana - wędzona     Składniki: - słonina jak najgrubsza - czosnek, ząbki dobrej jakości - papryka ostra mielona - sól kamienna, Najpierw słoninę nakłuwamy co ok. 4-5cm i wciskamy przekro Zobacz więcej
ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ..... Zobacz więcej