Przepis na słonina po litewsku

Kołduny powinny być takiej wielkości, żeby bez problemu, na raz – bez krojenia i gryzienia – wyłowione łyżką z gorącego rosołu elegancko mieściły się w ustach. Dopiero tam czeka nas eksplozja smaku – Zobacz więcej
nikol
nikol Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nikol od Kuchni
Pierogi Litewskie

Pierogi Litewskie 701

Pierogi z serem, ale nie na słodko i nie ruskie tylko litewskie. Przepis na to nadzienie znalazłam w baaardzo starej gazecie, a właściwie to na kartce z niej wyrwanej. Dlatego nawet nie wiem jaka to g Zobacz więcej
tofka
tofka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
para w kuchni
Słonina solona - sało w stylu lardo

Słonina solona - sało w stylu lardo 3338

Po udanych wielokrotnych już wędzeniach postanowiłem zmierzyć się z produktem dojrzewanym, nieobrabianym termicznie. W zasadzie jest to drugi tego typu produkt. Szlaki przetarło chorrizo. Wybór padł n Zobacz więcej
Słonina-jest to popularny przysmak w wielu krajach byłego Związku Radzieckiego. Jest bardzo dużo przepisów przyrządzania słoniny. Solona słonina idealnie nadaje się jako przekąska do wódki, oraz jako Zobacz więcej
SmakowyRaj - Olinka
SmakowyRaj - Olinka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowy Raj
Kołduny litewskie

Kołduny litewskie 2621

Kołduny, pierogi, uszka, tortellini i ravioli to jedna rodzina wielka rodzina, nadziewanego ciasta, które różni się kształtem, wielkością, nadzieniem i pochodzeniem. Ostatnio dużo słyszałam o kołdunac Zobacz więcej
tofka
tofka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
para w kuchni
Słonina wędzona

Słonina wędzona 11083

Kolejna odsłony Domowej Masarenki :) Dziś przyszedł czas na opisanie znakomitego delikatesu jakim jest wędzona słonina - niezastąpiony smakołyk na kanapki, "podkładka" pod jajka sadzone czy składnik o Zobacz więcej
Przepis Zalewa -robimy zalewę (solankę) 120 g soli kamiennej na litr wody i do niej dodajemy pięć zgniecionych ząbków czosnków na kg słoniny -gotujemy szklankę wody i wrzucamy tam 3 liście laurowe,15 Zobacz więcej
Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... A jak święta to i tradycyjnie wędzenie. Lubię wędzić słoninę, przy każdej okazji staram się przygotować kawałek czy dwa albo z kilogram. Tak było i tym raze Zobacz więcej
JadziaPepin
JadziaPepin Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
w mojej kuchni
kopytka po litewsku

kopytka po litewsku 117

Słonina paprykowana - wędzona Składniki: - słonina jak najgrubsza - czosnek, ząbki dobrej jakości - papryka ostra mielona - sól kamienna, Słonina na foto zrobiona w grudniu 2013. Najpierw słoninę grze Zobacz więcej
 Trudno jest mi wyobrazić Litewską kuchnię bez kugelisa (wym. kugielis) lub po prostu babki ziemniaczanej. U nas taką babkę najczęściej piecze się w piecu na wsiach, ale i upieczona w piekarniku smaku Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Słonina wg Basi

Słonina wg Basi 5915

Słonina wg Basi   Składniki: - słonina wieprzowa - peklosól 18g/kg Słoninę kroję w odpowiednie kawałki i pekluję peklosolą. Dalej to trzeba się dać ponieść fantazji i użyć przypraw jakie się lubi, ja Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Słonina po ukraińsku

Słonina po ukraińsku 9863

Słonina po ukraińsku Składniki: - słoninka od 4cm w górę, najlepiej przerośnięta mięskiem - czosnek  - majeranek - sól kamienna Słoninę kroimy na ka wałki dopasowane do naczynia. Nakłuwamy nożem i wci Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Picantecooking
Marynowana słonina

Marynowana słonina 4821

         Pomimo stereotypów w przestrzeni poradzieckiej, że wszyscy Ukraińcy lubią słoninę muszę przyznać, że daleko nie każdy ją lubi. Poza granicami Ukrainy można również spotkać wielu miłośników sł Zobacz więcej
Słonina paprykowana - wędzona     Składniki: - słonina jak najgrubsza - czosnek, ząbki dobrej jakości - papryka ostra mielona - sól kamienna, Najpierw słoninę nakłuwamy co ok. 4-5cm i wciskamy przekro Zobacz więcej
ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ..... Zobacz więcej