Przepis na smalec z piekarnika w słoikach

Tym razem smarowidło cebulowe. Dużo cebuli, dużo słoniny, dużo pysznych smaków. Nie ustajemy w podróżach po smakach PRL-u razem z Dobrą Kiełbasą. Od paru tygodni w każdy poniedziałek raczymy was przep Zobacz więcej
Natalaada
Natalaada Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KUCHNIA NATKI
KIEŁBASA ZE SŁOIKA

KIEŁBASA ZE SŁOIKA 16746

KIEŁBASA domowej roboty (ZE SŁOIKA)       Dzisiaj zamieszczam przepis na coś, co się nazywa 'kiełbasą', chociaż ja bym to inaczej nazwała :) Mniejsza o to, jak zwał tak zwał. Najważniejsze, że jest to Zobacz więcej
Składniki: 3 kilogramy, ładnie przerośniętej tłuszczem karkówki dwie główki czosnku 1 opakowanie papryki węgierskiej Prymat 4 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu 4 świeże papryczki chilli 1 ł Zobacz więcej
Kiełbasa ze słoika, czyli konserwa mięsna ze słoika, bardzo prosta, z jednego gatunku mięsa. Przygotowana specjalnie na 2-tygodniowy wyjazd nad morze. Pamiętacie swoje biwaki pod namiotem, gdy na śnia Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Rillettes

Rillettes 500

Od już bardzo dawna mnie kusiło, chodziło za mną... Wreszcie się uzbroiłam w cierpliwość (jest wskazana, gdyż mięso gotuje się 4 godziny), ponad kilogram świeżego mięsa (łopatki, boczku i słoninki), g Zobacz więcej
ugorecka
ugorecka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Niedzielne Obiadki
Mięso w słoiku

Mięso w słoiku 232

W czasie mojego dzieciństwa, gdy nie było jeszcze lodówki, to mama taki sposób konserwowała mięso. Ten smak przetrwał u mnie w pamięci do dziś Mięso ze słoika smaczne jest na kanapki i na obiad np. z Zobacz więcej
Opalanka
Opalanka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
niebo na talerzu
Weki z mięsa

Weki z mięsa 5803

Mięso w słoikach to dobre rozwiązanie dla tych co wybierają się np. na łódkę albo na camping i nie lubią gotowania, albo gotowania w ciasnym kambuzie (ja chyba nawet tam lubię, kto mnie weźmie na łódk Zobacz więcej
Słoiki - małe, średnie, duże, wielkie, malutkie, zakręcane, te z gumką i szklaną pokrywką, te zamykane na "skobelek", te z pogubionymi pokrywkami, te z niezdartymi etykietami piętrzą się w szafce pod Zobacz więcej
aniamat
aniamat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolandminty
RILLETTES WIEPRZOWE

RILLETTES WIEPRZOWE 542

PRZYPRAWY Karkówkę oraz boczek myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na 3-4 cm kawałki i wkładamy do średniej wielkości garnka z grubym dnem.  Dodajemy smalec, umytą i nieobraną (ewentualnie Zobacz więcej
Pieczony kurczak w słoikach , kuchnia na wyjazdy Pieczony kurczak to zawsze trafione danie . Tym bardziej kiedy mój M . wyjeżdża do pracy przygotowuję mu na kilka pierwszych dni , szybkie dania ratunk Zobacz więcej
Rillettes wywodzi się z tradycji francuskiej, głównie z regionu z doliny Loary, gdzie smażone posiekane mięso wykorzystywana bardzo często w lokalnej kuchni.  Składniki: Boczek i szynkę ( w oryginalny Zobacz więcej
4.9 5 27 Meksykański garnek na wyjazdy, domowe jedzenie do słoika Meksykański garnek na wyjazdy, idealne domowe jedzenie do słoika. Poświęcenie które poniesiesz na przygotowanie tego dania, odpłaci si Zobacz więcej
Aleex
Aleex Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W mojej kuchni
Pieczone mięso w słoiku wg Aleex

Pieczone mięso w słoiku wg Aleex 1235

Ferie to świetna rzecz. Pierwszy raz od sześciu lat mam w tym czasie trochę wolnego. Wprawdzie wykorzystuję te chwile dla mamy, która ma problemy zdrowotne, ale i tak odpoczywam. W przerwach między te Zobacz więcej
Sokolio
Sokolio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Łakomy Kąsek
Szybka szarlotka

Szybka szarlotka 2694

Szarlotka to jedno z podstawowych ciast, ma mało składników, jest proste w wykonaniu, więc jest w sam raz dla zapracowanych ;) Zwykle szukałam jednak bardziej wymyślnych ciast i za pieczenie szarlotki Zobacz więcej
Wędliny w słoiku. Ostatnio ludzie rzucili się do sklepów i wykupili wszystko, w tym mięso. Zostaliśmy zasypani lawiną pytań na FB co teraz mają z tym kupionym w nadmiarze mięsem zrobić. Ao co zrobić z Zobacz więcej

Myśląc o dodatku do świeżo wypieczonego chleba, zapewne jako pierwszy przychodzi Ci do głowy smalec. To on najlepiej podkreśla kruchość i miękkość bochenka, jednocześnie charakteryzując się wyjątkowo wyrazistym i kremowym smakiem. Jego smak wybija się zwłaszcza w zestawieniu z kiszonym ogórkiem, który dojrzewał w zalewie ze sporym dodatkiem czosnku i kopru. Smalec z piekarnika w słoikach to wspaniały sposób na przemycenie do diety dobrych kalorii, a także oryginalny prezent domowego wyrobu.

Jak przygotować smalec z piekarnika w słoikach? Wystarczy dobrej jakości tłuszcz, słonina, cebulka oraz jabłko, które często dodawane jest do receptury ze względu na łagodny smak, zapewniający aromatowi produktu element świeżości. Tak przygotowane danie to wspaniały sposób na prostą kolację z lokalnymi składnikami w roli głównej. Nie zapomnij przyprawić go sporą dozą soli, pieprzu oraz majeranku i czosnku. W ten sposób zapewnisz kremowej paście dodatkowy wymiar smaku. Pajdę ze smalcem możesz wzbogacić o kiszonego ogórka, ale dobrze sprawdzą się również inne fermentowane warzywa.