Przepis na solanka do mięsa proporcje

Domowe Wędzenie wędlin Karkówki, boczek, piersi z gęsi, filety z piersi indyka  i do dzieła! Łącznie wyszło nam około 10kg. Przygotowanie mięsa – peklowanie „na mokro” O wędzeniu musimy pomyśleć ok 10 Zobacz więcej
Mięso dotąd nie gościło na moim blogu, choć produkuję i wyroby mięsne. Ale ponieważ sama ich nie lubię, to ciężko było mi dokonać prezentacji czegoś, do czego w sumie nie jestem przekonana. Moje dziew Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Solanka. Solianka

Solanka. Solianka 306

Solanka to zupa wywodząca się z chłopskiej kuchni wschodniej - rosyjskiej, ukraińskiej lub/i białoruskiej. Początkowo gotowano ją najczęściej na wywarze rybnym, ale z czasem zaczęto robić wersję bardz Zobacz więcej
Justek
Justek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne Wymysły
Kaczka pieczona po myśliwsku

Kaczka pieczona po myśliwsku 4957

Dawno nie było przepisu, bo nie było czasu :) Dlatego startuję z przepisem 'z górnej półki' czyli z Panią Kaczką, dziś pieczoną na sposób myśliwski. Jako że ciężko dziś o kaczkę dziką, a nawet jeśli j Zobacz więcej
Czym się różni domowa szynka, od tej kupionej w sklepie ? Ano tym, że wreszcie czuję smak mięsa, zamiast konserwantów. Dlatego dzisiaj najprostszy sposób na pyszną i soczystą domową wędlinę :) Dla uła Zobacz więcej
Tilianara
Tilianara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Szczęścia
Wyczesana kanapka.

Wyczesana kanapka. 26

Wyczesana kanapka. | Kuchnia Szczęścia Zapraszam do stołu. Poczęstujcie się moim szczęściem. Szukaj Menu główne Przeskocz do tekstu Przeskocz do widgetów Nawigacja po wpisach Wyczesana kanapka. 25 lut Zobacz więcej
W niedzielę wybraliśmy się z mężem i z dziećmi (oczywiście:)) do moich teściów. Mieszkamy w Radomiu, a rodzice Marcina w Tomaszowie Mazowieckim. Droga jest dosyć krótka (niecałe 100 km odległości) i p Zobacz więcej
To chyba najprostszy sposób na przygotowanie domowym sposobem soczystej szynki, przy której "sklepowe" wędliny mogą się schować. Do tej szynki oprócz peklosoli nie dodałem żadnych przypraw i..... jest Zobacz więcej
a777
a777 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Będziesz to jadł?
Golonka z chrupiącą skórką

Golonka z chrupiącą skórką 417

Golonka z chrupiącą skórką Golonka z chrupiącą skórką składniki:   Jak zrobić: Tym razem przed pieczeniem eksperymentalnie moczyłam golonkę 2 godziny w solance. Proporcje solanki to dwie łyżki stołowe Zobacz więcej
Domowe wędliny są najlepsze! Boczek wieprzowy peklowany upieczony jest ciężkim, ale bardzo pysznym rarytasem, który śmiało można zrobić na większe okazje parę razy do roku. Zrobienie swojskiej wędliny Zobacz więcej
Domowe wędliny są najlepsze! Boczek wieprzowy peklowany upieczony jest kalorycznym, ale bardzo pysznym rarytasem, który śmiało można zrobić na większe okazje parę razy do roku. Zrobienie swojskiej węd Zobacz więcej
Domowa wędlina z szynki wieprzowej łączy w sobie dwa podstawowe sposoby peklowania – na sucho (w przyprawach nadających smak) i na mokro (w solance z solą peklującą). Jej wykonanie nie wymaga żadnych Zobacz więcej
Ostry Kęs
Ostry Kęs Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ostry Kęs
Domowa wędlina z piersi kurczaka

Domowa wędlina z piersi kurczaka 1700

Coraz częściej zastanawiamy się skąd się bierze to co jemy, przyglądamy się jaki dokładnie skład mają produkty które kupujemy. Niestety zalewa nas jedzenie coraz gorszej jakości – aby taniej, aby szyb Zobacz więcej
Ta domowa wędlina łączy w sobie dwa podstawowe sposoby peklowania – na sucho (w przyprawach nadających smak) i na mokro (w solance z solą peklującą). Z powodzeniem zstąpi każdą sklepową wędlinę. Powie Zobacz więcej
Kuchnia Marty
Kuchnia Marty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia-Marty
Faszerowana pieczona gęś

Faszerowana pieczona gęś 1897

W domu mojej babci faszerowana pieczona gęś gościła bardzo często. Zwyczaj ten starała się podtrzymywać moja mama, teraz czas na mnie. Coraz częściej przed Świętem Niepodległości czyli św. Marcina w s Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wyroby domowe
Peklowanie zalewowe

Peklowanie zalewowe 87

Peklowanie zalewowe   Peklowanie mięsa z dziczyzny na wędzonki przebiega podobnie jak mięsa wieprzowego, czy wołowego, jednak czas peklowania powinien być dłuższy, co najmniej 5-7 dni. Czas peklowania Zobacz więcej
opycha.pl
opycha.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
opycha.pl
Kurczak pieczony z solanki

Kurczak pieczony z solanki 94

Kurczak pieczony z solanki Kilka lat temu jeden z moich wykładowców na logistyce powiedział "ja to przed snem sobie zanurzam kurczaka w solance, następnego dnia piekę go po powrocie z roboty, włączam Zobacz więcej
Kto z nas nie lubi kanapeczki z dobrą wędlinką? Ja bardzo często robię sama wędliny. Ulubione mięso daję na parę dni do solanki, późnij piekę lub gotuję i zajadamy.  Składniki : - około 2,5 kg ulubion Zobacz więcej