Przepis na sos żurawinowy z konfitury do kaczki

A ze w listopadzie na naszych stołach częściej gości kaczka,dziś przygotowałam metodą confit która  nie jest rozpowszechniona w Polsce stąd mój wybór.Confit to sposób przygotowywania mięsa i konserwow Zobacz więcej
Dzisiaj na obiad proponuję pierś z kaczki z cudownym sosem. Sos można wykorzystać również do innych rodzajów mięsa, myślę że z drobiem i dziczyzną będzie najlepiej pasował. Pierś kaczki z sosem winno- Zobacz więcej
Dzisiaj nic nie będę obiecywać. Dzisiaj po prostu mam dla Was świetny przepis na te pierwsze wiosenne dni. A jeśli chodzi o mnie...no cóż, chyba wszystko zaczyna zmierzać wreszcie we właściwym kierunk Zobacz więcej
od jakiegoś czasu szukałam idealnego przepisu na kacze piersi miała się koniecznie łączyć z czymś słodkim,  miała być prosta w przygotowaniu,  miał być ciemny sos, bo dzieci uwielbiają ....  no i prze Zobacz więcej
Szczerze? To było moje pierwsze w życiu podejście do kaczki. Zarówno do jej robienia jak i jedzenia. Wiem, że ponoć kaczka to najbardziej "polski" ptak, a jednak u mnie w domu (ani u babć, prababć, ci Zobacz więcej
  Dostałem od rodziny prawdziwy, białoruski chleb. Taki żytni na zakwasie. O smaku przypominającym pomału pumpernikiel. Z kminkowym aromatem. Bardzo chciałem wykorzystać go do jakiegoś niesamowitego d Zobacz więcej
mariolina
mariolina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki radości
Kaczka dziwaczka

Kaczka dziwaczka 241

W sobotę w Lidlu wpadły mi do rąk piersi z kaczki i pomyślałam że to dobry pomysł na obiad. Lubie do mięs podawać warzywa i tak do kaczki wybrałam kalafior. Składniki ( 2 osoby ): - połowa kalafiora, Zobacz więcej
Dzisiaj proponuję polędwiczki wieprzowe. Sos wyszedł boski :) Serdecznie polecam. Polędwiczki wieprzowe w żurawinowym sosie około 500g polędwiczki wieprzowej 150mlczerwonego wina 1 łyżka miodu 2 łyżki Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Czerwona kapusta z jabłkami

Czerwona kapusta z jabłkami 165

I mamy kolejne świąteczne danie z kapusty. Danie, albo raczej dodatek – duszona czerwona kapusta z jabłkami. Jest szybsza w przygotowaniu od kapusty duszonej w czerwonym winie  i jest dla niej dobrą a Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Sos żurawinowy do mięs

Sos żurawinowy do mięs 6969

Słodko-kwaśny sos żurawiowy, prosty i smaczny, a jednocześnie bardzo świąteczny. Znakomity do wszelkiego mięsiwa, pieczonej kaczki, gęsi, dziczyzny i pasztetów. Cieszę się, że zrobiłam go wcześniej i Zobacz więcej
Tak jak wcześniej wspominałam połączenie drobiu z rybą duet wspaniały.i tak powstało mega fajne danie pyszne,wspaniałe idealne na niedzielny obiad. Składniki Przyprawy sos truskawkowy- żurawinowy pure Zobacz więcej
Etapy gotowania konfitury z żurawiny Zobacz więcej
Przyznam się szczerze, że pierwszy raz przyrządzałam sama mięso z kaczki. Zawsze trochę się jej obawiałam, jednakże wszystkiego trzeba próbować. Myśląc o kaczce od razu przyszła mi na myśl żurawina. B Zobacz więcej
poproszedokladke
poproszedokladke Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
poproszedokladke
Pieczone piersi z kaczki

Pieczone piersi z kaczki 13781

Soczysta kaczka z chrupiącą skórką? Jeszcze do niedawna wydawało mi się to niemożliwe. Zamiast oklepanego kurczaka, warto przygotować właśnie taką kaczuchę. Jest bardzo aromatyczna, niezwykle soczysta Zobacz więcej
Królowa jest tylko jedna! Dla mnie bez dwu zdań królową drobiu jest kaczka! Niestety dobrą kaczkę zdarzyło mi się jeść zaledwie kilka razy w zyciu, ale w przyszłości na pewno to nadrobię. Tym bardziej Zobacz więcej
Zobacz jak przygotowuję pierś z kaczki. Pierwsze co robię gdy wyciągnę pierś z lodówki to myję i usuwam resztę piórek. Kacze piersi nacinam w kostkę, tak aby nie uszkodzić mięsa. Potem zostawiam na ok Zobacz więcej
      Składniki (na 2-3 porcje):   Pieczona pierś kaczki Piersi kaczki myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacinamy na skórze na skos. Następnie na suchej patelni smażymy pierś kaczki najpierw od Zobacz więcej
 SKŁADNIKI: 2 Piersi z kaczki Żurawina (świeża lub w konfiturze) 100 ml czerwonego, wytrawnego wina 2 łyżki miodu Rozmaryn (3 świeże gałązki lub garść suszonego) Sól, pieprz KROK 1: Skórę nakroić w po Zobacz więcej