Przepis na spaghetti

(Oriental spaghetti) Ciekawe połączenie smaków :) Składniki: 200 makaronu spaghetti  om nom nom/ 200 g spaghetti 2 łyżki zielonego pesto / 2 tbsp green pesto   2 filety z udka … Czytaj dalej Orientaln Zobacz więcej
edit
edit Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kucharzenieedi
Spaghetti

Spaghetti 141

  Spaghetti to danie, które (zaraz po pizzy) kojarzy mi się z włoskimi klimatami. Sos do spaghetti przygotowuję na bazie sosu słodko-kwaśnego własnej roboty z dodatkiem mieszanego mięsa mielonego i du Zobacz więcej
To takie tanie, które powinno znaleźć się w repertuarze każdego kucharza. Spaghetti z klopsikami z pewnością zadowoli każdego. Nieśmiertelny klasyk, wywołujący uśmiech na twarzy jedzących. Bo przyznaj Zobacz więcej
czyli Spaghetti z "Ojca Chrzestnego" Powinnam napisać raczej Spaghetti według przepisu Clemenza, gdyż dziś primii patti w Klasycznym Stylowym Wydaniu. W filmie Coppola jest taka słynna scena (dokładni Zobacz więcej
laleczka20
laleczka20 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozowakuchnia
Spaghetti

Spaghetti 477

« Makaron w sosie serowym Spaghetti                                              Dzisiaj zrobiłam spaghetti Zmieliłam szynkę (WEDŁUG UZNANIA), 500g czosnek,10 ząbków marynowanych przecier pomidorowy, Zobacz więcej
e-przepisykulinarne.pl
e-przepisykulinarne.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
e-przepisykulinarne.pl
Spaghetti

Spaghetti 409

Spaghetti VN:F [1.9.22_1171] Rating: 0.0/10 (0 votes cast) Kolejny przepis na spaghetti, tym razem do sosu dodałam jeszcze kilka składników. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego pół paczki makaronu spagh Zobacz więcej
kuchniamaryny
kuchniamaryny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchniamaryny
SPAGHETTI

SPAGHETTI 904

Składniki makaron spaghetti pomidorki koktajlowe ser potarty mięso mielone 500 g przyprawa do mięsa mielonego sos boloński czosnek 1 ząbek 3 listki bazylii Mielone podsmażyć na oliwie, dodać czosnek p Zobacz więcej
Aura nas ostatnio nie rozpieszcza, a w szczególności południe naszego kraju...ciągle pada i pada...końca nie widać. Gdzie to lato? Chyba uciekło na greckie wyspy... lub do słonecznej Italii. Dzisiaj m Zobacz więcej
weronikka1
weronikka1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kuchni u Moniki
Spaghetti.

Spaghetti. 468

Drugi przepis na spaghetti wzbogacony o pieczarki i kukurydzę. 350g pieczarek, 1 duża cebula, 1 puszka pomidorów (400g), 4 ząbki czosnku, 750g mięsa mielonego, 3 łyżki kukurydzy (niekoniecznie, jeżeli Zobacz więcej
Kuchnia Letycji
Kuchnia Letycji Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Letycji
Spaghetti

Spaghetti 873

Klasyczne spaghetti z sosem bolońskim przyprószone parmezanem Grana Padano i podane z czerwonym winem wytrawnym Primitivo di Manduria Epicuro to wspaniały pomysł na kolację we dwoje we włoskim stylu.. Zobacz więcej
Magda111
Magda111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowite Dania
Spaghetti  bolognese

Spaghetti bolognese 744

Spagetti  bolognese , gości na moim stole  przynajmniej kilka razy  w  miesiącu, ponieważ jest to ulubione danie moich pociech. Nie wymaga dużo nakładu pracy a smakuje wyśmienicie. 1 opakowanie makaro Zobacz więcej
Ilona/Albertos
Ilona/Albertos Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Pod Lipami
Spaghetti...

Spaghetti... 1223

Dzisiaj zapraszam na spaghetti. Nie wiem jak Wy, ale ja je uwielbiam. Przygotowuje się je bardzo szybko, a smakuje wspaniale. Spaghetti a'la bolognese Składniki:     70- 80 dag mięsa mielonego wołoweg Zobacz więcej
Lamma
Lamma Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ToSmakuje
Spaghetti

Spaghetti 634

Przy dobrym spaghetti zawsze jest roboty na cztery ręce :) Lubię gotować wspólnie z mężem, chociaż rzadko mamy okazję. Dziś wolne od pracy więc od razu zakasaliśmy rękawy i do roboty :) Efekt znakomit Zobacz więcej
alektocalexis
alektocalexis Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mali kucharze
Spaghetti

Spaghetti 1386

Spaghetti  to świetna potrawa na upalne dni a przy okazji jest tania i sycąca. Jej przygotowanie jest bardzo proste i trwa nie więcej niż 30 minut. Do przygotowania sosu będą potrzebne następujące skł Zobacz więcej
Agiatis
Agiatis Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja kulinarna przygoda
Spaghetti

Spaghetti 1691

Dzisiaj bez wstępu;) po prostu Spaghetti jakie lubimy. Bez mięsa mielonego, tylko ze smażoną kiełbasą, cebulą i obsypane startym serem.   Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti kiełbasa np.zwycz Zobacz więcej
laleczka20
laleczka20 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozowakuchnia
Spaghetti

Spaghetti 509

Spaghetti                  Pyszny obiadek wyszedł :)  niby to tylko spaghetti ale smakowała mojej rodzinie .   makaron do spaghetti 150 gram  Sos spaghetti pomidorowo - śmietanowy dałam cały słoiczek Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Spaghetti

Spaghetti 593

Danie, które nigdy się nie nudzi. Kojarzy mi się z leniwą niedzielą… Kiedyś takie niedziele spędzałam z siostrą i to jest właśnie jej przepis. U Marty w lodówce zawsze znajdą się składniki na spaghett Zobacz więcej
Moja lista ulubionych dań powiększyła się o kolejne danie i jednocześnie kolejne spaghetti, ponieważ zachwycałam się już tym z suszonymi pomidorami i tym z serem pleśniowym. Dzisiaj makaron bardzo nie Zobacz więcej
kasiulka34
kasiulka34 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Little baking world...
"Spaghetti"

"Spaghetti" 676

Na obiad dziś "spaghetti"co prawda makaronu spaghetti nie miałam w domu,a wyjść do sklepu nie mogłam bo moje maleństwo chore,ale poradziłam sobie. W kuchennych zapasach makaronowych znalazłam makaron Zobacz więcej
anja79g
anja79g Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smoczy owoc
Spaghetti

Spaghetti 1593

Po nie przespanej nocy (synek ząbkuje) nie mam siły na cokolwiek a, że rodzinkę trzeba nakarmić to zdecydowałam się na szybkie spaghetti. Ze względu na najmłodszego domownika zrezygnowałam z cebuli i Zobacz więcej

Spaghetti to rodzaj długiego, cienkiego makaronu, który stanowi podstawę wielu dań kuchni włoskiej. Co ciekawe, w języku polskim nazwa ta odnosi się także do dań przygotowywanych na bazie tego makaronu.

Spaghetti do danie, które składa się ze świeżo ugotowanego makaronu, długich nitek, wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanym serem. We Włoszech do posypywania spaghetti używa się najczęściej serów parmezan lub pacorino. Ten rodzaj jest on produkowany z mąki z pszenicy durum, która jest twardą odmianą mąki pszenicznej. Makaron gotuje się bez łamania, co zapewnia mu odpowiedni kształt. Proces gotowania trwa od ośmiu do dwunastu minut. Wodę pozostałą po makaronie należy odcedzić. Co ważne, spaghetti nie należy zalewać zimną wodą – makaron podajemy od razu po ugotowaniu, po wymieszaniu go z odpowiednim sosem. Właściwie ugotowane spaghetti powinno być lekko twardawe, jak to mówią Włosi – al dente. Nie powinno jednak być surowe, ani za bardzo rozgotowane.


Istnieje wiele rodzajów sosów do spaghetti. Do najpopularniejszych należą carbonara oraz bolognese. Carbonara jest sosem wywodzącym się z Rzymu, który powstał dzięki inwencji twórczej alianckich żołnierzy podczas II wojny światowej. Połączyli oni włoski makaron ze swoimi racjami wojskowymi, co dało początek znanemu obecnie na całym świecie sosowi przygotowywanemu na bazie jajek oraz sera. Sos carbonara jest przygotowywany z boczku pancetta, żółtek, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Aby przygotować sos do spaghetti carbonara, należy na rozgrzanej oliwie usmażyć boczek, a gdy się zazłoci, należy zdjąć patelnię z ognia. W misce należy następnie roztrzepać jajka z serem, solą i pieprzem, do otrzymania kremowej masy, którą łączy się z boczkiem i makaronem.


Z kolei sos do spaghetti bolognese wywodzi się z włoskiej miejscowości Bolonia. Jest przyrządzany z wielu rodzajów mięs, które tradycyjnie kroi się na bardzo drobne kawałeczki, a obecnie – mieli. Do rodzajów mięs wykorzystywanych najczęściej do przyrządzenia spaghetti bolognese należą wołowina oraz wieprzowina. W skład sosu bolońskiego wchodzą również warzywa, tj. marchewka, (opcjonalnie) seler naciowy, cebula i czosnek, pomidory. Ponadto, oliwa z oliwek i czerwone wino. Przygotowanie sosu do spaghetti bolońskiego nie jest trudne. Wystarczy drobno pokroić cebulę i czosnek oraz warzywa, które następnie podsmażamy na patelni na oliwie. Kolejnym krokiem jest dodanie mięsa mielonego, które smażymy aż do jego zbrązowienia. Gdy mięso się już zarumieni, dodajemy wino oraz pieprz. Finalnym etapem jest dodanie pomidorów. Całość należy gotować na małym ogniu pod przykryciem. W przypadku, w którym sos zrobi się zbyt gęsty, można go rozrzedzić za pomocą bulionu. Pod koniec gotowania należy posolić danie do smaku. Danie doprawiamy również ziołami: bazylią, tymiankiem i oregano. Niektóre włoskie przepisy polecają dodanie do mięsa szczypty cynamonu oraz świeżo zmielonego goździka. Ponieważ sos bolognese to przede wszystkim sos do spaghetti oparty na mięsie, należy uważać, aby nie było w nim zbyt dużej ilości pomidorów.

Interesującą alternatywą sosu do spaghetti jest sos serowy. Przygotowujemy go na bazie śmietany, sera pleśniowego typu Rokpol, cebuli oraz przypraw. Na patelni należy rozpuścić w śmietanie ser, po czym dodać zeszkloną cebulę. Całość należy posolić i popieprzyć do smaku, po czym chwilę podgrzewać. Sos do spaghetti należy wymieszać z makaronem i podawać na gorąco.


Spaghetti cieszy się ogromną popularnością, o czym świadczy fakt, iż doczekało się własnego święta. Światowy Dzień Spaghetti obchodzony jest czwartego stycznia. Nie jest tajemnicą iż największymi konsumentami makaronu są Włosi – w ich kraju produkuje się rocznie ponad trzy miliony ton makaronu.

Spaghetti jest daniem, po które chętnie sięgają dzieci. Połączenie długiego makaronu z pomidorowym bądź śmietanowym sosem należy do ulubionych smakołyków wielu milusińskich. Warto od czasu do czasu serwować we własnej kuchni to smaczne i niezwykle popularne danie.