Przepis na średniowiecn

Powiązane przepisy:

Miałam w czwartek napisać kolejny post o duńskich wakacjach. W. służbowo bawił w Bieszczadach, a Maleństwo wyjeżdżało na żaglówkę. Czyli obiadu nie gotuję a i czas mam wyłącznie dla siebie. Niestety ż Zobacz więcej
W średniowieczu do przygotowania pieczystego stosowano różnorakich rożen. Praca przy takiej pieczeni była mozolna, ciężka, nieprzyjemna jak również czasem niebezpieczna. Dlatego też starano się ją udo Zobacz więcej
adams
adams Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ITALIA W GĘBIE
SIENA - PERŁA ŚREDNIOWIECZA

SIENA - PERŁA ŚREDNIOWIECZA 75

Pomyślałem sobie że czas zabrać Państwa na kolejną wycieczkę. Dzisiaj odwiedzimy średniowieczną perełkę czyli Sienę. To stare etruskie miasto miało pecha w postaci groźnego i potężnego w owych czasach Zobacz więcej
Karczma Trzy Jaźwce: KRÓTKA HISTORIA POTRAW I DIET MIESZKAŃCÓW ŚREDNIOWIECZNYCH MIAST- materiały studenckiego koła naukowego historyków UŁ Karczma Trzy Jaźwce O nas KRÓTKA HISTORIA POTRAW I DIET MIESZ Zobacz więcej
Na początek trochę hardkoru - wystąpienie konferencyjne ("Jeść i pić", 4-5 XI 2010, IKP UW). Rozgrzewka, zanim odważę się pisać od siebie;) Opozycja między pszenicą (czy też w ogóle zbożem) i winem, a Zobacz więcej
Nat
Nat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eat.Read.
Dieta średniowiecznego Europejczyka cz. 2

Dieta średniowiecznego Europejczyka cz. 2  289

Hagiograficzne teksty o świętym Kolumbanie – irlandzkim mnichu, opacie kilku francuskich i włoskich klasztorów, który żył na przełomie VI i VII wieku – dowodzą wywyższenia pozycji piwa. Kolumban nie t Zobacz więcej
Escabeche to popularna przede wszystkim w Hiszpanii, ale także w innych krajach śródziemnomorskich a także w Ameryce Południowej, a nawet na Filipinach technika przyrządzania ryby, która najpierw jest Zobacz więcej
joanna2114
joanna2114 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kulinarnyplaczabaw
SMAKI ŚREDNIOWIECZA

SMAKI ŚREDNIOWIECZA 291

14 sierpnie w parku Majakowskiego w Wejherowie odbyła się impreza plenerowa "Smaki Średniowiecza" Została tam zaprezentowana dawna kuchnia i przepisy z XV wieku Jak np:. Podpłomyki Składniki: 500 g mą Zobacz więcej
Głupi Ci Francuzi – pomyślałem chwilę po lekturze tego przepisu. Jak można mieszać mleko ze skwarkami i nazywać to jeszcze Mleko Skwarkowe? Mon Dieu! Quelle bêtise! Le bêstialstvo! I jeszcze szafran, Zobacz więcej
Sauté
Sauté Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sauté
Pocztówka ze średniowiecznego Nowego Jorku

Pocztówka ze średniowiecznego Nowego Jorku 131

Rozpoczynam na blogu swój prywatny Tydzień Włoski. Na początek parę wspomnień i widoków z mojej ukochanej Bolonii, potem pokażę nowości z Włoch, które właśnie zawitały w mojej kuchni. A na koniec prze Zobacz więcej
Drugim najczęściej fotografowanym miejscem w mieście jest widok na kanał (a właściwie na zabudowania i wielką wierzbę płaczącą) z ulicy Rozenhoedkaai. Można stąd wypłynąć na wycieczkę po kanałach, któ Zobacz więcej
Kuchnię wieków średnich powszechnie kojarzy się z drewnianą miską ascetycznej strawy pochłanianej w modlitewnym skupieniu, jednak aż tak skromnie nie było. Zwycięskie danie: kacze udo na dwa sposoby z Zobacz więcej
Vive la cuisine!
Vive la cuisine! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Vive la cuisine!
Średniowieczne ciasto

Średniowieczne ciasto 179

ViveLaCuisine • Średniowieczne ciasto drożdżowe z Pérouges Do poprawnego wyświetlania strony wymagane jest wsparcie JavaScript. W tym celu prosimy go włączyć lub użyć przeglądarki, która go wspiera. S Zobacz więcej
Nat
Nat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eat.Read.
"Średniowieczna" ribollita

"Średniowieczna" ribollita 638

"Ribollita" znaczy po włosku "ugotowana ponownie". Potrawa ta podobno (podkreślam "podobno", bo nie sprawdziłam dokładnie źródeł, a jako osoba niby-naukowo-zajmująca-się-średniowieczem nie chciałabym Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: