Przepis na stewia

Fajną sprawą jest możliwość zatrzymania w słoiku skarbów lata i jesieni. Miło jest otworzyć jeden zimą i poczuć aromat dojrzałych brzoskwiń, gruszek czy też pomidorów. Jakkolwiek owoce są zdrowe i pys Zobacz więcej
odżywiaj-się-zdrowo
odżywiaj-się-zdrowo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
odżywiaj-się-zdrowo
Stewia

Stewia 222

 Zalety Natusweet: Natusweet jest naturalną alternatywą dla: Co producent pisze o słodyczach?  Większość z nas kocha słodycze i często zdarza się, że zjadamy ich więcej niż jest to wskazane w zdrowej Zobacz więcej
W osobnych naczyniach umieśćcie składniki suche i mokre, a następnie wszystko razem połączcie w gładką masę. Dodajemy kilka łyżek wiórków (ile chcecie, byle ciasto nie było zbyt suche; ja dodałam 4 ły Zobacz więcej
Anettka87
Anettka87 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchcikownia
Ciasto marchewkowe ze stewią

Ciasto marchewkowe ze stewią 1783

Dla tych co na diecie – ciasto, które w smaku przypomina piernik (nawet, jeśli nie dodacie przyprawy piernikowej). Jest wilgotne, pyszne i dzięki temu, że zastąpimy część cukru stewią – niskokaloryczn Zobacz więcej
Stewia - co to jest, gdzie kupić, zastosowanie Zanim Zjesz Proste przepisy na desery i obiady Facebook Twitter Google+ Show Navigation Hide Navigation Stewia – co to jest, gdzie kupić, zastosowanie Cu Zobacz więcej
Słoiczków nie otwierałam, ale dżemik jest pyszny. A skąd wiem? A bo zostawiłam odrobinkę na spróbowanie :) Dżem jest bez dodatku cukru, słodycz zapewnia mu stewia, ponad to, aby konsystencja była "gal Zobacz więcej
Stewia. Naturalny słodzik. Cukier dla cukrzyków czyli czym jest STEWIA STEWIA – NATURALNY SŁODZIK Stewia to roślina, której właściwości znane są już niemal na całym świecie. Ten naturalny słodzik poch Zobacz więcej
Ciasto polecam, jest wilgotne, ma dużo rabarbaru, mocny cynamonowo-jogurtowy smak, a jednocześnie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto jogurtowe z rabarbarem słodzone stewią Składniki Zobacz więcej
Cukier nie jest zdrowy i wie o tym każdy. Mimo to codziennie zjadamy dość duże jego ilości – nie tylko w słodyczach czy napojach, ale także w wędlinach, daniach obiadowych oraz innych wyrobach, do któ Zobacz więcej
vampyrei
vampyrei Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Veganeria
Jadalne babeczki ze stewią

Jadalne babeczki ze stewią 899

Zapowiadana przeze mnie w ostatnim wpisie 3 próba wypieku ze stewią zakończyła się sukcesem. Tym razem zrobiłam najprostsze babeczki kakaowe, dodałam tylko wiśnie dla ożywienia całości. W celu uwierzy Zobacz więcej
MamaKini
MamaKini Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W garze mieszane
Stewia - zdrowa slodkość

Stewia - zdrowa slodkość 625

Dziś przedstawiamy stewię vel stevię :) Przytaczając za strona Wikipedii: Stewia (Stevia rebaudiana) to roślina o wyjątkowo słodkich liściach. Od wielu lat używana przez miliony ludzi jako naturalny s Zobacz więcej
ulcik
ulcik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia na wzgórzu
Stewia – naturalna słodycz

Stewia – naturalna słodycz 193

Stewia – naturalna słodycz Stewia słyszałam już o niej od dawna, ale zawsze była to wersja przetworzona i jakoś nie zachęcała mnie do spróbowania. Aż spotkałam stewię suszoną, kupiłam i .. kupować będ Zobacz więcej
Ciasteczko ze stewią i daktylami Dziś coś na słodko:) Przygotowałam ciasteczka, których koniecznie musicie spróbować. Przepis idealnie przypadnie do gustu tym, którzy dbają o linię, ale również tym kt Zobacz więcej
Ciasto marchewkowe słodzone stewią Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Jak suszyć grzyby Ciasto marchewkowe słodzone stewią     Zapraszam was dzisiaj do wypróbowania ciasta marchewkowego w lek Zobacz więcej
„Cukier” dla cukrzyków czyli czym jest STEWIAKulinarnie-Niebanalnie | Kulinarnie-Niebanalnie „Cukier” dla cukrzyków czyli czym jest STEWIA Stewia to roślina, której właściwości znane są już niemal na Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
Stewia (stevia)

Stewia (stevia) 97

Stewia staje się coraz bardziej popularną rośliną, która z powodzeniem zastępuje cukier. Często można kupić ją w sklepach ze zdrową żywnością lub na bazarkach. Trudno ją pomylić z innymi przyprawami l Zobacz więcej
Wiem, że niełatwo jest dostać stewię - sama mam ją dzięki uprzejmości jednej z blogerek, która podczas Food Blogger Fest zamieniła się, biorąc ode mnie trybulę i wręczając mi piękną stewię. Za co bard Zobacz więcej
waniliowa chmurka
waniliowa chmurka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Waniliowa Chmurka
Stewia

Stewia 363

    Stewia (Stevia rebaudiana) to roślina o wyjątkowo słodkich liściach. Od wielu lat używana przez miliony ludzi jako naturalny słodzik. Badania pokazują korzystne działanie stewii przy nadciśnieniu Zobacz więcej

Stewia jest rośliną, która cieszy się obecnie coraz większą popularnością. Pochodzi z rodziny astrowatych i obejmuje ponad dwieście gatunków. W naturalnym środowisku występuje w Ameryce Południowe oraz Ameryce Środkowej. Stewia swą popularność zawdzięcza faktowi, iż jest słodsza od cukru – a to dzięki wyjątkowo słodkim liściom tej rośliny. Obecnie staje się coraz popularniejszym zamiennikiem cukru.


Stewia swoje szerokie zastosowanie znalazła szczególnie u mieszkańców Paragwaju, którzy używają liści rośliny do słodzenia napojów. Suszone liście stewii potrafią być do trzydziestu razy słodsze niż cukier pochodzenia trzcinowego. Zatem wystarczy niewielka ilość liści tej rośliny, aby osłodzić napój i nadać mu wyjątkowy smak. Co decyduje o niezwykłych właściwościach stewii? Na uwagę z pewnością zasługuje fakt, iż nie posiada ona kalorii. Jest więc rekomendowana dla osób, które dbają o linię, a także dla cukrzyków. Co ważne, stewia zmniejsza apetyt na tłuste potrawy oraz słodycze. Ze względu na niski indeks glikemiczny nie podnosi poziomu insuliny we krwi. Co więcej, może nawet stymulować wytwarzanie insuliny przez ludzki organizm. Według niektórych badań stewia może regulować ciśnienie tętnicze krwi.

Co jeszcze warto wiedzieć o stewii? Indianie pochodzący z Ameryki Północnej używają jej jako remedium na krwawienie dziąseł, próchnicę, osad nazębny, a także zapalenie dziąseł. Antybakteryjne działanie stewii związane jest z zawartością chlorofilu i witaminy C. Ten pierwszy odpowiedzialny jest za powstrzymywanie rozwoju bakterii w jamie ustnej, a witamina C wykazuje podobne właściwości. W Japonii stewia używana jest do produkcji pasty do zębów, płynu do płukania ust, a także środków pomagających zwalczać krwawienie dziąseł. Stewia jest również sprzedawana w Japonii jako samodzielny słodzik bądź cukier.

Niezwykłe, słodzące właściwości stewii związane są z glikozydami stewiozowymi. To substancje, których największa ilość znajduje się w liściach rośliny. Glikozydy stewiozowe potrafią być wielokrotnie słodsze od cukru. Co ważne, stewia jest produktem w pełni naturalnym, który rozkłada się w ludzkim organizmie. Glikozydy stewiolowe są w pełni bezpieczne, nie wykazują właściwości rakotwórczych i nie działają szkodliwie na ludzki organizm.

Stewia to produkt, który znajduje się coraz częściej w na sklepowych półkach ze zdrową żywnością. Można dostać stewię pod postacią suszu, proszku, tabletek bądź płynnego ekstraktu. Stewia charakteryzuje się niezwykłą słodyczą, a już niewielka jej ilość wystarczy, aby dosłodzić danie bądź napój. Można ją stosować do wszystkiego, choć nie jest polecana do wypieków, gdyż działa niewłaściwie na drożdże. Niektórym osobom stewia może nie przypaść do gustu ze względu na charakterystyczny smak. Jest polecana bez żadnych ograniczeń, może być także podawana kobietom w ciąży oraz dzieciom.


Stewia na rynku europejskim dostępna jest od 2010 roku. Została uznana za bezpieczny produkt przez Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności. Dopuszczalne dzienne spożycie stewii to od zera do czterech miligramów na kilogram masy ciała. Stewia to bezpieczna dla zdrowia i smaczna alternatywa dla cukru. Warto sięgać po nią, jeżeli jesteśmy na diecie i chcemy ograniczyć ilość przyjmowanych kalorii.

Stewia jest rośliną, którą możemy uprawiać również w warunkach domowych, w doniczce. Jest to roślina, którą uprawia się sezonowo. Najlepszym okresem do uprawy rośliny jest czas od późnej wiosny do jesieni. Stewia jest rośliną, która dorasta do sześćdziesięciu centymetrów wysokości. Lubi miejsca nasłonecznione i ciepłe, a temperatura zalecana do jej uprawy to 15-16 stopni Celsjusza. Co ważne, roślina ta jest niezwykle wrażliwa na zalewanie oraz krótkotrwałe susze, wymaga zatem odpowiedniej pielęgnacji. Zaleca się aby w uprawie doniczkowej zapewnić roślinie drenaż, aby nie dochodziło do gnicia korzeni. Należy również pamiętać o tym, iż stewia nie lubi przymrozków – uszkadzają one pędy rośliny. Najlepszym okresem na zbiór liści stewii jest jesień, gdyż to wówczas liście rośliny stają się wyjątkowo słodkie. Warto pokusić się o sadzonkę ze stewią, aby móc w zaciszu własnego mieszkania korzystać z dobroczynnych właściwości tej rośliny.