Przepis na surówka z czerwonej kapusty

Smak Zdrowia
Smak Zdrowia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Zdrowia
Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty 2886

Składniki: ¼ główki czerwonej kapusty (500g) 1 marchewka (100g) 1 mała cebula (50g) 1 łyżka jogurtu (25g) 1 łyżka octu winnego/jabłkowego przyprawy (sól, pieprz) Przygotowanie: Kapustę drobno szatkuje Zobacz więcej
qualietta
qualietta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Skarbnica smaków
Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty 9472

   Czerwona kapusta kiedyś praktycznie nie gościła na naszym stole. Mama jakoś nie miała do niej przekonania. Ja to warzywo dopiero odkrywam i muszę szczerze napisać, że szkoda iż tak późno. Od kiedy Zobacz więcej
Dziś tylko surówka. Ale jakże smakowita i zdrowa. Szczególnie w porze jesienno-zimowej dbam o to, aby do obiadu był dodatek świeżych warzyw. Dziś surówka z czerwonej kapusty. Jest smaczna, zdrowa i sz Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty 1877

Surówka z czerwonej kapusty Idealny dodatek do mięs i sosów - surówka z czerwonej kapusty. Znakomita z dodatkiem jabłka oraz żurawiny. Lekko kwaskowata i słodkawa. Dla 4 osób PT40M Czas przygotowania: Zobacz więcej
Ta surówka z czerwonej kapusty należy do moich ulubionych zimowych surówek. Nie przepadam za kapustą, która jest uprzednio sparzona wrzątkiem. Wolę ją zdecydowanie w wersji całkowicie surowej. Aby nie Zobacz więcej
kabamaiga
kabamaiga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sto kolorów kuchni
Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty 10375

Typowo zimowa surówka. Mnie urzeka jej kolor.  Kapusta tak przygotowana jest lekko zmiękczona, więc będzie odpowiednia dla tych, którzy nie przepadają za surową, twardą kapustą.     Składniki: pół głó Zobacz więcej
karonline
karonline Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mama-am
Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty 8830

Anonimowy17 lutego 2013 02:57 w końcu prawdziwa surówka z kapusty czerwonej a nie sałatka jak podają na większości stron OdpowiedzUsuń Zobacz więcej
Surówka z czerwonej kapusty - wspaniały dodatek do niedzielnego obiadu i nie tylko Składniki: 1/2 średniej główki kapusty czerwonej 2 średnie cebule ocet, sól, cukier Wykonanie: Czerwoną kapustę szatk Zobacz więcej
Surówka z czerwonej kapusty - klasyk kuchni polskiej.Pełna witamin,ponieważ użycie surowych warzyw pozwala na zachowanie cennych wartości odżywczych.Niezastąpiony dodatek do obiadu. Składniki: 1/2 głó Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bajkorada
Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty 4160

Jedna z prostszych surówek, nie wymagająca dużego nakładu pracy. Doskonale ożywia swoim smakiem obiad. Nam bardzo smakuje do dań rybnych. Jest bardzo podobna do klasycznego colesława, tylko kolor ma b Zobacz więcej
Po dłuższej przerwie spowodowanej brakiem czasu wracam do pisania. Tym razem prezentuję prosty przepis na surówkę z kiszonej czerwonej kapusty. Surówka ta jest doskonała jako dodatek do obiadu. Świetn Zobacz więcej
Jeśli szukacie dziś pomysłu na obiad, to mam dla Was bardzo smaczny zestaw, surówka z gotowanej czerwonej kapusty oraz brazylijskie kotlety mielone. Na zachętę dodam, że kapusta to bardzo zdrowe warzy Zobacz więcej
  Jeśli przygotowujesz obiad to nie zapomnij o przygotowaniu pysznej surówki. Surówka z czerwonej kapusty będzie najlepszym dodatkiem do niedzielnego obiadu. Tak przygotowaną surówkę można podać do wi Zobacz więcej
kiszona czerwona kapusta ... surówka pełna probiotyków zakupy robimy często oczami... w sobotę na bazarku mój wzrok przykuła czerwona kiszona kapusta.... jej niesamowity kolor pobudził apetyt ... musi Zobacz więcej
Anula44
Anula44 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia pachnąca bzem
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY 10701

Na surówkę z czerwonej kapusty jest pewnie wiele przepisów. Ja pochwalę się Wam moim. Przepis jest prosty i szybki. Taka suróweczka to wspaniały dodatek do klusek śląskich i zawijańców. SKŁADNIKI czer Zobacz więcej
Izabela P.
Izabela P. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Wariacje
Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty 20227

Czerwona kapusta ma zdecydowanie ostrzejszy smak, niż biała. Nadaje się zarówno do duszenia czy gotowania, jak i do spożycia w stanie surowym, jako składnik surówek. Stanowi uzupełnienie dań mięsnych, Zobacz więcej
Bardzo smaczna - tajemnica tkwi w kapuście należny ja dobrze przyrządzić . Surówka z czerwonej kapusty z majonezem składniki    1/2 szt czerwona kapusta     1 szt cebuli czerwonej     1/2 szt cebuli b Zobacz więcej
Surówka z czerwonej kapusty Prosta, szybka i chrupiąca surówka. Składniki: kapusta czerwona - ćwiartka główki jogurt naturalny - 4 łyżki oliwa - jedna łyżka szczypta soli morskiej szczypta pieprzu mió Zobacz więcej
blue_megi
blue_megi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rogalik
Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty 20744

Młodą kapustę bardzo lubię jeść surową. Najlepiej bez żadnych dodatków. Dziś jednak proponuję Wam jedną z wielu wersji popularnego colesława. Polecam Składniki: pół główki młodej czerwonej kapusty 1 c Zobacz więcej
Obłędna surówka z czerwonej kapusty W najbliższej okolicy palników Blog > Komentarze do wpisu « Risotto grzybowe Obłędna surówka z czerwonej kapusty Ta surówka powstała przez przypadek. Po przygotowan Zobacz więcej

Surówka z czerwonej kapusty to jedna z najprostszych surówek do obiadu, którą (dzięki całorocznej dostępności warzywa) można cieszyć się zarówno zimą jak i latem. Ma nie tylko piękny, intensywny kolor, ale także delikatny, neutralny smak. Surówka z czerwonej kapusty (zwaną też modrą kapustą) jest wyjątkowo zdrowa. Kapusta ta zawiera bowiem antocyjany działające zbawiennie na nasze oczy.

Aby kapusta w surówce była miękka, warto pokroić ją jak najbardziej cienko i przez chwilę pougniatać dłońmi wraz z odrobiną drobnej soli – zachowa wtedy chrupkość, lecz nie będzie zbyt twarda. O smaku surówki decyduje użyty dressing i dodatki. Czerwona kapusta jest tak uniwersalna, że pasują do niej zarówno sosy na bazie majonezu, jak i te na bazie śmietany, oleju, oliwy lub octu. Najczęstszymi dodatkami do surówki z czerwonej kapusty są: jabłko, marchewka, biała lub czerwona cebula, cebula szalotka, żurawina oraz rodzynki. Gotową surówkę często posypuje się pietruszką lub koperkiem. Surówka z czerwonej kapusty ze względu na swą chrupkość, jest nie tylko świetnym dodatkiem do obiadu, ale także doskonale nadaje się jako składnik domowych fast foodów: hamburgerów, wrapów oraz kebabów.

Surówka z czerwonej kapusty jest popularnym i bardzo smacznym dodatkiem do obiadu. Pasuje zarówno do potraw mięsnych, jak i ryb. Można ją jeść także samodzielnie, np. na podwieczorek z kromką świeżego chleba. Po surówkę z czerwonej kapusty warto sięgać jak najczęściej, ponieważ nie tylko wyśmienicie smakuje, ale jest też niezwykle zdrowa. Czerwona kapusta jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Chroni przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za procesy starzenia się organizmu i powstawanie zmian nowotworowych w komórkach. Surówkę z czerwonej kapusty powinny też spożywać osoby będące na diecie odchudzającej, ponieważ jest ona niskokaloryczna i bogata w błonnik. Obniża też poziom złego cholesterolu w organizmie.

Surówka z czerwonej kapusty może być przyrządzana na wiele ciekawych sposobów. Zaczynamy od dokładnego umycia i poszatkowania kapusty czerwonej. Następnie ją solimy i odstawiamy na około pół godziny do lodówki. W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy. Wszystkie składniki surówki z czerwonej kapusty mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodatkowo surówkę możemy posypać posiekaną natką pietruszki. W nieco bogatszej wersji do surówki z czerwonej kapusty możemy dodać tartą marchewkę. Ważnym składnikiem potrawy jest sos. Możemy przyrządzić go na bazie majonezu, musztardy, soku z cytryny, soli, pieprzu i cukru. Gotową surówkę odstawiamy na godzinę do lodówki, aby wszystkie składniki się przegryzły.

Kapusta czerwona wyśmienicie smakuje w połączeniu z kapustą białą. Kapusty szatkujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez około 10 minut na wolnym ogniu. Następnie je odcedzamy i studzimy. Jabłko i cebulę siekamy i dodajemy do kapusty wraz z odcedzoną z zalewy kukurydzą konserwową. Do tej wersji surówki z czerwonej kapusty pasuje też zielony ogórek i czerwona papryka pokrojona w kostkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i polewamy jogurtem naturalnym oraz skrapiamy sokiem z cytryny.

Surówka z czerwonej dobrze komponuje się także z dodatkiem suszonych śliwek lub rodzynek, które nadadzą jej delikatnej słodyczy. Wartym polecenia jest przepis na surówkę z czerwonej kapusty na ciepło. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle i przekładamy do rondelka. Kapustę czerwoną pozbawiamy głąba i szatkujemy. Dodajemy ją do cebuli. Całość zalewamy szklanką wody i sokiem z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy do kapusty pokrojone w kostkę jabłko. Najlepiej użyć jabłka twardego, lekko kwaśnego. Surówkę z czerwonej kapusty doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz delikatnie polewamy olejem rzepakowym. Podajemy na ciepło. Zamiast jabłka do surówki z czerwonej kapusty w wersji na ciepło możemy dodać podsmażony na patelni boczek wędzony lub kiełbaskę pokrojoną w drobną kostkę. Do mięs idealnie nadaje się z kolei surówka z czerwonej kapusty w wersji zasmażanej, która jest jednak znacznie bardziej kaloryczna.