Przepis na szaszlyki

Szaszlyki salatkowe, to swietna propozycja przystawki na uroczyste okazje, lub male co nieco na lunch / drugie sniadanie do pracy. Ta salatka na patyku, prezentuje sie bardzo atrakcyjnie i smakuja wys Zobacz więcej
karto_flana
karto_flana Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z kartoflanego pola
Szaszlyki marynowane

Szaszlyki marynowane 727

Jeszcze rzutem na grila, poki pogoda ladna :) Dla 4 osob: 750 g surowej poledwicy wieprzowej 3 czerwone cebule 2 straki papryki czerwonej sok z 1cytryny 3 lyzki sosu worchester 60 ml oleju sol, pieprz Zobacz więcej
SZASZŁYKI EGZOTYCZNE ...z ananasem i papają. Szaszłyki egzotyczne to kolejna moja propozycja potrawy na grill-party :)Szaszłyki te zaskakują nie tylko pięknymi kolorami, ale także i ciekawym smakiem - Zobacz więcej
Bon
Bon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bo(ro)n Appétit
Szaszlyki z grilla

Szaszlyki z grilla 173

Na pewno lubicie grillować jak większość naszego narodu. To fajna forma spędzania wolnego czasu i integracji na świeżym powietrzu. Oczywiście z perspektywy kulinarnej jest to również bardzo przyjemne Zobacz więcej
Robiac szaszlyki , zauwazylam ze czesto mieso jest suche i znalazlam na to sposob zrobic zalewke do miesa i trzymac w niej mieso najlepiej cala noc ( mozna 2-3 h ) Zalewa na mieso z kurczaka : Mleko o Zobacz więcej
Salatka tabbouleh to salatka z kuchni arabskiej zwana takze salatka libanska. Przyznaje, ze jest to jedna z moich ulubionych salatek. Pyszna i orzezwiajaca dzieki dodatkowi miety i soku z cytryny (u m Zobacz więcej
Dzisiaj Moja Książka Kucharska przedstawia niezwykły przepis na grilla, czyli GALARETKOWO-OWOCOWE SZASZŁYKI. Podajemy je na grillu wykonanym z arbuza - gwarantuje wszystkim, że całość robi 'piorunując Zobacz więcej
Przepis znaleziony w ksiazce pani Katarzyny likus, dzis na piatkowy obiad przetestowany i pyszny! Takze polecam... 3 szaszlyki Przygotowanie 15 minut Marynata 2 h Pieczenie 20 minut 400 g swiezego tun Zobacz więcej
Zwykle pieklam szaszlyki w piekarniku i podawalam do obiadu np z ryzem. Tym razem stanowily one przekąske, podane poznym popoludniem zniknely w oka mgnieniu.     do szaszlykow  wykorzystalam pokrojone Zobacz więcej
Propozycja obiadowa z udzialem kurczaka, brokulow i ryzu. Całosc stanowi bardzo smaczne połączenie, przygotowanie nie stanowi większego problemu a efekt w postaci kolorowego, pysznego dania z pewnosci Zobacz więcej
No i nie tylko obiad... napisalam 2 strony o swicie kolejnej ksiazki, bylam biegac, zrobilam sniadanie, przyjelam moja pania do sprzatania, z nia sprzatalam ponad godzine, pozniej ona zrobila mi jeszc Zobacz więcej
      Kiedy zamrazam pietruszke ,wczesniej obrywam listeczki,a galazki ktore pozostaja po tej operacji,zamrazam w osobnym pudeleczku,kiedy jest pomysl,sa pod reka. A  jak mozemy wykorzystac galazki?,m Zobacz więcej
Aktywne żywienie
Aktywne żywienie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Aktywne żywienie
Szaszlyki z patelni

Szaszlyki z patelni 47

Szaszłyki, to ciekawa propozycja na każdą pogodę i na urozmaicenie sobie monotonnych obiadów. Świetnie smakują z dodatkiem orzeźwiającej surówki Składniki: -250g zmielonej piersi z indyka lub innego m Zobacz więcej
Obiad przed praca i w lekkim pospiechu zazwyczaj wiaze sie z czyms prostym i szybki, najlepiej gdy moge czesc przygotowac dzien wczesniej. Taki wlasnie jest kurczak w pietruszkowo-cytrynowej marynacie Zobacz więcej
Sezon na grilowanie oglaszam za otwarty, a na rozgrzewke proponuje bardzo latwy, ale efektowny przepis na soczyste szaszlyki z kurczaka w pysznej marynacie. Glownymi skladnikami marynaty to: cytryna, Zobacz więcej
Opalanka
Opalanka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
niebo na talerzu
Szaszlyki z kurczaka

Szaszlyki z kurczaka 100

Dobre na sezon grillowy, ale przy niezbyt sprzyjającej pogodzie czy chłodniejszej porze roku wystarczy patelnia czy piekarnik. Mięso do szaszłyków dobrze jest wcześniej zamarynować, by podczas grillow Zobacz więcej
« Zaproszenie do akcji ... Szaszlyki z piersi kurczaka Dobry pomysl rowniez na grila :) A tu juz jeden szaszlyk znalazl amatora ;) Dla 4 osob: 600 filetow z piersi kurczaka 1 czerwona cebula 2-3 lyzki Zobacz więcej
Dzis mialo byc szybko. Slomianymi rodzicami na dziesiec dni zostalismy, w domu zrobilo sie cichutko i jeszcze odsypiamy wczorajsze balety tak wiec obiad mial byc smaczny i szybki. I taki tez byl... sz Zobacz więcej
Ktoz z nas nie lubi szaszlykow, jest tysiace wariancji na ich temat. Zapraszam na szaszlyki z kurczaka z pieczonymi ziemniakami Zamarynowalam piersi kurczaka w koncentracie pomidorowym, ketchupie, syr Zobacz więcej

Choć wielu uznaje szaszłyk za danie narodowe w naszym kraju, to niewielu zdaje sobie sprawę, iż owa forma przywędrowała do nas z rejony centralnej Azji. Ciekawostkę stanowi fakt, iż szaszłyk cieszy się ogromną popularnością w Izraelu do którego dziesiątki lat temu przybył za sprawą rosyjskich emigrantów. A czym polega fenomen tytułowego szaszłyka i w jakich wariantach występuje on współcześnie?

Do licznych zalet szaszłyka zaliczyć należy uniwersalność i szerokie zastosowanie kulinarne. Danie to można przygotowywać z różnego rodzaju mięs, a do najpopularniejszych należy jagnięcina, wołowina oraz wieprzowina. Rzadziej jest to drób i pochodne. W tradycyjnej recepturze mięso powinno zostać wcześniej zamarynowane. Uzupełnienie stanowią warzywa oraz owoce, które podobnie jak kawałki mięsa nadziewane są naprzemiennie na długie wykałaczki, bądź tradycyjnie – szpady.

Szaszłyk w wersji rodzimej uzupełniony zostaje warzywami pod postacią papryki, ogórków, pomidorów, cukinii czy cebuli. Bardzo często możemy zauważyć występowanie popularnych pieczarek. W nieco unowocześnionej wersji szaszłyk świetnie komponuje się z ananasem, mango oraz cukinią. Bez względu na użyte dodatki z pewnością szaszłyk smakować będzie wybornie.