Przepis na szparagi

Ewa_K
Ewa_K Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
z Ewą przy stole
szparagi

szparagi 925

Na początku miały być to szparagi w sosie holenderskim. Zakupiłam szparagi, jajka i przeświadczona o tym, że cytryny tonami walają się po mojej lodówce, popędziłam do domu. Tam się okazało, że jednak Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Szparagi

Szparagi 626

Po przepis kliknij w zdjęcie Sałatka z białych szparagów Kremowa zupa z zielonych szparagów i groszku Zielone risotto ze szparagami i cukinią Kremowa zupa z białych szparagów Szparagi pieczone w szync Zobacz więcej
czterylewerecewkuchni
czterylewerecewkuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
cztery lewe rece w kuchni
Szparagi

Szparagi 430

W sklepach pojawiły się już szparagi! Mało do tej pory z nimi eksperymentowaliśmy ale wyszła nam już kilka razy świetna zupka! Przypominamy przepis w linku poniżej. Dodatkowo przepis na makaron z pest Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Szparagi

Szparagi 801

Szparagi Dzisiaj będzie krótko i zwięźle o metodach gotowania szparagów. Po pierwsze: jak wybrać szparagi? Wybieramy te, które są twarde, mają całkowicie zwinięte główki  i są podobnej wielkości. Nie Zobacz więcej
Pani Fotograf Gotuje
Pani Fotograf Gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pani Fotograf Gotuje
Białe szparagi

Białe szparagi 4659

Białe szparagi Posted in Przepisy na obiad | 2 comments Zielone szparagi uwielbiam, białe lubię ale nieco mniej. Kilka przepisów na szparagi zielone już na blogu było, przyszedł czas na białe. W zeszł Zobacz więcej
IlonaS
IlonaS Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
TasteMyFood
Szparagi, szparagi, szparagi!

Szparagi, szparagi, szparagi! 678

Malwinka9 maja 2013 17:22 Mniam! Szparagi :) Ostatnio się do nich przekonałam :) OdpowiedzUsuń Zobacz więcej
MamaBartka
MamaBartka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja Kuchnia
szparagi

szparagi 648

Sezon szparagowy w pełni. Uwielbiam zielone, cienkie, jędrne i pełne smaku. Tak jak pisałam wcześniej, powoli przerabiam zieleninkę kupioną u Majlertów. Tym razem szparagi w wersji dość klasycznej. Sz Zobacz więcej
tarzynka
tarzynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
tarzynkowo
Szparagi.

Szparagi. 370

Szparagi.  Kiedyś, w czasach PRLu jako dziecko w ogóle ich nie jadałam. Bo ciężko je było dostać albo były bardzo drogie. Słyszałam tylko przy okazji skorzonery, że jest ona namiastką szparagów dla ub Zobacz więcej
Zdrowe Odżywianie
Zdrowe Odżywianie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zdrowe Odżywianie
Szparagi

Szparagi 1044

Szparagi to dla mnie warzywo, którym nigdy się nie nudzę. Jadam je tylko w sezonie, który zawsze jest dla mnie zbyt krótki. Szparagi nie są najobfitszym źródłem wielu składników pokarmowych, co można Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
szparagi

szparagi 810

białe szparagi zielone szparagi   jajecznica ze szparagami jajka w koszulkach z musem szparagowym komosa ryżowa czerwona z kurczakiem i szparagami krem mus z białych szparagów mini tarty ze szparagami Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Przepisy na szparagi

Przepisy na szparagi 352

Przepisy na szparagi Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Jajecznica ze szparagami Przepisy na szparagi    Jak ugotować szparagi   Pieczone szparagi   Szparagi z grilla   Szparagi z masłem zioł Zobacz więcej
Pierwszy raz w życiu kupiłam, ugotowałam i zjadłam szparagi. Musze powiedzieć, że są wyborne. Gotowałam w wysokim garnku (który wydobyłam z czeluści szafki i dzielnie szorowała). Wlałam wody tyle, żeb Zobacz więcej
marghe
marghe Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MiszMasz Marghe
U nas też szparagi

U nas też szparagi 352

Przepis wyszperany we włoskim necie Porcja na 3 – 4 osoby Nieco zmodyfikowałam proporcje. Pęczek szparagów Tyle plasterków szynki ile szparagów J Użyłam zarówno szynki parmeńskiej jak i naszej, krajow Zobacz więcej
Pani A
Pani A Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Taka Karma!
Szparagi

Szparagi 532

Szparagi Szparag jaki jest, każdy wie! Wpadłam w szparagowe uzależnienie. Ile jeszcze wytrzymam na diecie o wysokiej zawartości szparagów? Nie ma jednak czym się specjalnie martwić - minie maj i w poł Zobacz więcej
iwonaqchenne
iwonaqchenne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity blog kulinarny
Szparagi

Szparagi 1523

Sezon na szparagi trwa krótko i kończy się w czerwcu (niestety). Dlatego korzystajmy z nich jak najczęściej, bo już niebawem opuszczą nasze warzywniaki, stragany i trzeba będzie na nie czekać do  maja Zobacz więcej
beztroskakuchnia
beztroskakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
beztroskakuchnia
Szparagi

Szparagi 1558

Szparagi   Sezon na szparagi  w pełni. Nie rozumiem dlaczego tak trudno przekonać ludzi do kupowania ich. Może cena nie jest zbyt zachęcająca (w moim ulubionym Ostrowskim warzywniaku 14zł za kg. Wycho Zobacz więcej
Winoioliwa
Winoioliwa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
www.winoioliwa.blogspot.it
SZPARAGI ! ! !

SZPARAGI ! ! !  584

Bardzo, bardzo Wam polecam moje ulubione przepisy na szparagi, które podawałam w zeszłym roku na tym blogu (kolejność przypadkowa :) Risotto ze szparagami Szparagi zapiekane wg. J.Olivera Szparagi z p Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
białe szparagi

białe szparagi 4218

Szparagi znane są od średniowiecza, kiedy to Arabowie sprowadzili je z Bliskiego wschodu. W tej chwili w Polsce przeżywają swój renesans. Na naszych stołach znane były od dawna. Już Maria Monatowa pod Zobacz więcej
MonikaMariolka
MonikaMariolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monia Gotuje
Szparagi

Szparagi 648

Szparagi z sosem czosnkowym Będąc na targu kupiłam również szparagi, również uwielbiam szkoda że też występują sezonowo. No ale jak by były cały rok to pewnie by się znudziły, i bym nie mogła na nie p Zobacz więcej
Szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne, a przede wszystkim niebiańsko pyszne. Mówi się, że białe szparagi są bardziej szlachetne od zielonych i ponieważ mają bardziej wyrazisty smak, nie każdy wie Zobacz więcej

Szparagi to byliny wywodzące się z rodziny szparagowatych. W naturalnych warunkach występują na terenach śródziemnomorskich. Obecnie największym producentem szparagów są Chiny. Warzywo to jest niezwykle cenione w kulinariach, gdyż odznacza się wyjątkowo delikatnym smakiem i jest lekkostrawne. Oferty handlowe obfitują w szparagi o białych i zielonych wypustkach. To ten sam gatunek szparagów. Różnią się one między sobą tym, iż zielone wyrastają nad powierzchnię gruntu, a białe rosną pod ziemią.


Szparagi to warzywa o długoletniej tradycji, liczącej prawie pięć tysięcy lat. Znane i cenione były już w starożytnym Rzymie, gdzie były często spożywane jako wartościowa przekąska. Według niektórych źródeł, szparagi cieszyły się ogromną popularnością w Rawennie. Szparagi były także cenione przez starożytnych Egipcjan, którzy umieszczali rysunki szparagów na sarkofagach zmarłych już około pięć tysięcy lat temu. Podobno starożytni Grecy zbierali dziko rosnące szparagi, a Rzymianie nauczyli się je uprawiać, bazując na dzikich nasionach rośliny. Rzymianie rozkoszowali się szparagami na gorąco z solą, pieprzem oraz niewielką ilością cytronu. Ciekawostką jest fakt, iż suszyli oni szparagi i przygotowywali je zimą, po prostu gotując we wrzątku. W wielu cywilizacjach szparagowi nadawano znaczenie falliczne. Rzymianie uważali go za roślinę poświęconą bogini miłości Wenus. Na Bliskim Wschodzie z kolei, przypisywano tej roślinie szczególne właściwości, łącząc ją z żółtkiem jajek. Również starożytni Chińczycy spożywali szparagi, ceniąc ich walory smakowe oraz odżywcze. Postrzegali również roślinę jako afrodyzjak, a także remedium na kaszel. Z kolei starożytni Grecy zalecali jedzenie szparagów w przypadku zmagania się z chorobami wątroby.

Obecnie szparagi cieszą się największą popularnością w kuchni śródziemnomorskiej. Chętnie sięgają po nie Włosi, Francuzi oraz Hiszpanie. We Francji popularne są zwłaszcza fioletowe szparagi, cenione ze względu na swój wyrazisty smak. W Polsce zadowalamy się szparagami zielonymi, które charakteryzują się lekko pikantnym, orzechowym smakiem.


Szparagi są uważane za roślinę dietetyczną ze względu na niewielką zawartość białka i tłuszczów. Jest to warzywo niskokaloryczne, po które chętnie sięgają osoby będące na diecie. W stu gramach szparagów zawiera się zaledwie piętnaście kalorii. Ponadto, warzywo zawiera karoten, witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, sole potasowe, sód, wapń, asparaginę. Szparagi są także bogate w błonnik, dzięki czemu korzystnie wpływają na perystaltykę jelit.

Do największych producentów szparagów należy Peru, gdzie panuje odpowiedni do ich uprawy klimat oraz żyzna gleba, która pozwala na zbieranie szparagów dwa razy do roku. Szparagi na masową skalę uprawiane są również w Nowej Zelandii oraz na Tajwanie. Do wielkich producentów szparagów zaliczane są również takie kraje jak Stany Zjednoczone, Holandia, Niemcy, Francja, Hiszpania oraz Grecja. Dzikie szparagicieszą się dużą popularnością w krajach śródziemnomorskich. Są cieńsze od hodowlanych i bardziej zielone. Charakteryzują się ostrym smakiem i mocnym aromatem. Zbierane i spożywane są w Hiszpanii, południowych Włoszech, Grecji i Turcji.

Szparagi są bogate w antyutleniacz, który zapobiega stanom zapalnym organizmu, pozytywnie wpływają na florę bakteryjną w organizmie oraz spowalnia procesy starzenia się. Substancja ta, zwana glutationem, jest szczególnie cenna dla osób, które mierzą się z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak celiakia bądź Hashimoto. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego szparagi polecane są jako uzupełnienie diety dla kobiet w ciąży oraz przygotowujących się do macierzyństwa. Zaletą szparagów jest również fakt, iż są one bogate w selen – pierwiastek wspomagający prawidłową pracę tarczycy.


Szparagi to zdrowe i pyszne warzywo, które zdecydowanie warto włączyć do swojej diety. Z pewnością docenimy ich łagodny smak, który doskonale będzie komponował się na przykład z szynką szwarcwaldzką. Szparagi owinięte tym rodzajem szynki można śmiało podawać w charakterze przystawki przed daniem głównym. Ze względu na wartości odżywcze warto włączyć szparagi do codziennej diety.

Szparagi są popularnym składnikiem dań takich jak: tarta ze szparagami, omlet ze szparagmi, szparagi w cieście francuskim, zapiekane szparagi, szparagi w sosie holenderskim, zupa krem ze szparagów. Można je również marynować – marynowane szparagi. Pamiętajmy, że szparagi gotujemy krótko. Wystarczy kilka minut. Powinny być jędrne. Wystarczy polać je roztopionym masłem i można zajadać.