Przepis na szpinak

ulcik
ulcik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia na wzgórzu
Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem 3356

Makaron ze szpinakiem Ci, którzy czytają mojego bloga od dawna, pewnie pamiętaj że szpinak odkryłam w sumie w zeszłym roku. Wcześniej na hasło szpinak reagowałam .. o nie,nie tylko nie ta trawa :):) A Zobacz więcej
Alucja
Alucja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anielska Kuchnia
Ryba ze szpinakiem

Ryba ze szpinakiem 4454

Piątkowa ryba ze szpinakiem. Smacznie, szybko i tanio. Ilość ryby jest uzależniona od apetytów, więc nie podaję dokładnej ilości. Ja użyłam sześciu filetów dorszyka polarnego ze skórą, bo akurat w nim Zobacz więcej
MROŻONY SZPINAK Moja zamrażalka , a właściwie zamrażalnik, jest za mała. Ale i tak nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam mrożonki. Tym razem więcej woreczków szpinaku niż zeszłego roku. Bo naprawdę ni Zobacz więcej
karol22
karol22 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rewolucjawgarnku.blogspot.com
Szpinak

Szpinak 14901

Dzisiaj dodaję szybki i łatwy przepis na obiad ze szpinakiem. Wiele osób nie przepada za tą zieloną „papką”, ja przekonałem się do niej dosyć niedawno i od tamtej pory szpinak gości u mnie przynajmnie Zobacz więcej
Megg
Megg Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia i podróże
Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem 3692

Choć za oknem u nas wciąż zima i brak zieleni to u mnie dziś na talerzu zielono ;-)   Bardzo szybkie danie do przygotowania czyli makaron ze szpinakiem. 40 dag makaronu świderki 25 dag mrożonego szpin Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem 3108

Makaron ze szpinakiem Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie z czosnkiem i śmietaną to błyskawiczne danie, które przygotujecie w 20 minut. Możecie zastąpić kurczaka indykiem lub łososiem, a jeśli Zobacz więcej
www.zyjezebyjesc.pl
www.zyjezebyjesc.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Żyję żeby jeść
Szpinak

Szpinak 5671

opakowanie mrożonego szpinaku (lub świeży szpinak 0,5 kg) 1 łyżeczka masła 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 2 gałązki natki pietruszki 1/2 cytryny pieprz i sól do smaku Pietruszkę siekamy. Cebulę, czosne Zobacz więcej
Makaron + szpinak to jedne z moich ulubionych składników. Składniki: szpinak makaron nitki ser feta łyżka śmietany sól i pieprz cz... Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Krokiety ze szpinakiem

Krokiety ze szpinakiem 3211

Poznajcie smak prawdziwych, domowych krokietów ze szpinakiem. Rozpływające się w ustach krokiety z dodatkiem szpinaku oraz słonecznika. Wyborny smak i aromat. Sekretem krokietów jest oczywiście szpina Zobacz więcej
Wilczex
Wilczex Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
E-book kulinarny
Szpinak na maśle

Szpinak na maśle 5009

Wysłałam Karpacza po mrożoną brukselkę i przyniósł mi przerośnięty szczaw... Twierdzi, że pani w zieleniaku mówiła, że to świeży szpinak i będziemy się tego trzymać, chociaż ja tam swoje wiem. ;)  Skł Zobacz więcej
kawa.w.kuchni
kawa.w.kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kawa.w.Kuchni
Szpinak!

Szpinak! 3382

Zróbcie tak: wejdźcie na jutub, wpiszcie "Chariots of Fire" i w miarę słuchania czytajcie mą opowieść.  Idę przez market, idę, patrzę p... Zobacz więcej
Arachne
Arachne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Arachne's kitchen
Szpinak!

Szpinak! 8293

                 Szpinak. Koszmar z przedszkolnych stołówek, magiczna roślina czyniąca Popeye'a niezwykle silnym i dziwnie nadpobudliwym ... Zobacz więcej
Opalanka
Opalanka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
niebo na talerzu
Szpinak

Szpinak 9627

Nauczyłam się go robić niedawno, tzn. kilka lat temu. Nie chcę myśleć, kiedy było "dawno". O rany.  Przekonałam się do jego smaku w jednej z restauracji Sfinx, podawany był jako "delicja z kurczaka ze Zobacz więcej
« Kiedy do lata za daleko... Wyzwanie rzucone przez ... » nalesniki i szpinak. szpinak i nalesniki.   Po całym dniu biegania padam z nóg więc dziś krótko, zwięźle i bez zbędnego gadania. D. stwierdził Zobacz więcej
krowusia
krowusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste Przepisy Kulinarne
Szpinak z fetą

Szpinak z fetą 3159

Blog kulinarny z pysznymi przepisami, które z łatwością przygotujesz w zaciszu własnej kuchni. Wypróbuj koniecznie! :-) Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Szpinak

Szpinak 5426

Gotuję przede wszystkim to, co kojarzy się z kuchnią polską Zobacz więcej
aulik
aulik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańczowy Kot w kuchni
mrożony szpinak

mrożony szpinak 11729

.      Rozpoczął się wrzesień, dzieci idą znów do szkoły, a ja pracuję nad zapasami na zimę. Staram się przerabiać co się da. Marmolady z ... Zobacz więcej
Izabela P.
Izabela P. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Wariacje
Szpinak

Szpinak 5552

Szpinak, a właściwie szpinak warzywny to roślina jednoroczna, o krótkim, bo około 60 dniowym okresie wegetacji. Szpinak jest bogatym źródłem witamin, błonnika  i soli mineralnych, zwłaszcza magnezu i Zobacz więcej
gotujebochce
gotujebochce Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuje Bo Chce
Szpinak

Szpinak 5402

Kilka razy już pojawiały się na blogu dania ze szpinakiem i tam umieszczałem przepis na szpinak. Zdecydowałem jednak, przy okazji zakupu świeżego szpinaku, że zrobię osobny wpis. Farsz ten doskonale n Zobacz więcej
Kilka dni temu na blogu robótkowym pisałam o cudnym szpinaku, który jadałam w Sopocie. Oczywiście musiałam spróbować go odtworzyć. No i się udało. Szpinak duszony na maśle Składniki:  opakowanie mrożo Zobacz więcej

Szpinak jest wyśmienitym składnikiem wielu potraw. Dawniej nierozłącznie kojarzył się z bezsmakową papką serwowaną na obiad w przedszkolu i w szkole. Dziś walory smakowe i zdrowotne szpinaku są odkrywane na nowo. Szpinak jest rośliną, która posiada mnóstwo witamin i wartości odżywczych, dlatego powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej w naszej diecie. Jego cenne właściwości cenione były już w starożytnej Persji, skąd szpinak trafił do Chin, a następnie w XI wieku do Europy. Liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą. Poza tym są one skarbnicą magnezu i żelaza, który przeciwdziała anemii. Szpinak obniża też ciśnienie krwi, reguluje pracę serca, a do tego jest niskokaloryczny, dlatego śmiało mogą po niego sięgać osoby będące na diecie odchudzającej.

W sklepach dostępny jest zarówno szpinak świeży, jak i mrożony. Kupując świeży powinniśmy zwrócić uwagę na liście, aby nie były przywiędłe i żółte. Mrożony szpinak zachowuje swoje drogocenne właściwości, z kolei gotowany powinniśmy spożyć w jak najkrótszym czasie. Przepisów na dania ze szpinakiem jest mnóstwo. Można spożywać go zarówno w wersji surowej (koktajle, surówki), jak i duszonej, pieczonej, gotowanej. Najpierw jednak należy dokładnie go umyć i oczyścić z piasku.

Doskonałym pomysłem na wykorzystanie szpinaku jest sporządzenie zdrowych i odżywczych koktajli, które możemy spożywać na śniadanie lub kolację. Liście szpinaku miksujemy np. z kawałkami ananasa, sokiem z limonki i sokiem z pomarańczy. Jest to bardzo orzeźwiający lekki i energetyczny napój idealny np. na podwieczorek. Szpinak możemy zmiksować także z dodatkiem banana, jabłka, mlekiem i sokiem z cytryny. Jest to bardzo sycący koktajl, który dzięki zawartości mleka niweluje szkodliwe działanie kwasu szczawiowego zawartego w szpinaku. Z kolei zimą możemy sięgnąć po przepis na rozgrzewające smoothie ze szpinaku, pomarańczy, miodu, soku z cytryny i imbiru. Jeżeli koktajl wyjdzie nam zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wody. W celu oczyszczenia organizmu warto sięgnąć po koktajl ze szpinakiem, ogórkiem, awokado, selerem naciowym i sokiem z cytryny. Ogromna dawka witamin w jednym posiłku.

Szpinak jest także smakowitym dodatkiem do ciasta na naleśniki, dzięki któremu ma ono piękny, zielony kolor. Mleko miksujemy ze szpinakiem na gładki i jednolity płyn, a następnie dodajemy mąkę, jajka, olej rzepakowy, sól i wodę gazowaną. Porcje szpinakowego ciasta wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy naleśniki. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ze szpinaku możemy przyrządzić też farsz do klasycznych naleśników. Wystarczy poddusić go na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a gdy puści wodę i zwiędnie, dodać do niego ser feta lub ricotta, pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Sprawdzą się tutaj także pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory. Duszony na patelni szpinak możemy zaprawić także śmietaną lub jogurtem greckim i podawać na ciepło, jako dodatek do drugiego dania. Jeżeli wzbogacimy go o kawałki podsmażonego na oliwie kurczaka i wymieszamy z ulubionym makaronem, uzyskamy proste i smaczne danie obiadowe. Przed podaniem całość posypujemy tartym parmezanem.