Lubicie dziczyznę? Jeśli nigdy nie próbowaliście, to zachęcam. Mięso zwierząt łownych ma przede wszystkim tę zaletę, że pochodzi od zwierząt, które odżywiają się przede wszystkim dzikimi roślinami, be
Zobacz więcej
Wspomnienia z weekendu na Słowacji. Gulasz z jelenia. Ciekawostka kulinarna dla zwykłych, niepolujących ludzi, ale warto spróbować! Są w naszym kraju sklepy, gdzie można dostać dziczyznę, ale mnie uda
Zobacz więcej
Dorobiliśmy się własnej wędzarni - hura :) No może to nie jest jakaś super rewelacyjna wędzarnia ale na początek wystarczy i ogromnie cieszy. Oczywiście, aby ją ochrzcić musiała zostać przygotowana ki
Zobacz więcej
Cześć =) Dziś chciałbym pochwalić się potrawą, którą z okazji rocznicy powstania Kasztanowej Kuchni, ugotowała dla mnie moja koleżanka z Kujaw. Jest to udziec z jelenia =) Potrzebne będą: - udziec z j
Zobacz więcej
Ostatnio już sama nie wiem gdzie jestem. Skaczę z miejsca na miejsce i korzystam z wakacji pełną parą. Podróżuję, zatrzymując się dosłownie na kilka dni w różnych miejscach, w których nie planowałam b
Zobacz więcej
Gulasz z jelenia to ciekawa kompozycja leśnych smaków i zapachów, mięso dość wymagające, ale warte spróbowania. Jeżeli chcemy przygotować to wyjątkowe danie warto zabrać się za nie dzień wcześniej, ta
Zobacz więcej
Witam wszystkich czytelników dziś chciałbym przedstawić mój przepis na pieczeń z jelenia. Niestety mięso ciężko u mnie dostać lecz dzięki znajomemu myśliwemu udało się i mogę przedstawić kilka przepis
Zobacz więcej
Te kolory elektryzują! Od razu robi się weselej od takiej sałatki, a po świętach przyda się trochę lżejsza dieta. Składniki: 6 łyżek ugotowanej czarnej quinoy kilka liści czerwonej kapusty pekińskiej
Zobacz więcej
Dzięki uprzejmości kolegi K. znów naszym stole gościła dziczyzna - tym razem w postaci pieczeni z jelenia. Metoda jego przygotowania nie odbiegała znacząco od receptury na pamiętnego dzika, ale - jak
Zobacz więcej
Ja to się chyba muszę na jakąś siłkę zapisać, bo choćbym nie wiem jak mocno wiązała te mięcho, to i tak mi z dziurką wychodzi... No nic, pomyślimy. Marynowanie na sucho było mi dotąd obce i trochę mni
Zobacz więcej
Polędwica i szynka z jelenia Po lewej szynka z jelenia, po prawej polędwica Surowce, przyprawy i materiały pomocnicze: - polędwica lub szynka z jelenia - peklosól 17-22g/kg - ziele angielskie - liść
Zobacz więcej
Kiełbasa myśliwska z jelenia Składniki: - mięso z jelenia bez tłuszczu jak kl. I 40%, - wieprzowina kl. II 50%, - ścięgniste z jelenia 10%, - pieprz naturalny 1,5 g/kg - jałowiec 1-2g/kg - czosnek świ
Zobacz więcej
Szynki z haka z dziczyzny Nazwa wzięła się od sposobu zawieszenia jednego kawałka szynki. Nie używamy tu siatek wędliniarskich. Należy wybrać ładny kawałek mięśnia, który wędzimy w całości na haku.
Zobacz więcej
Dziczyzna nie jest tym, co najchętniej dotąd wybierałam z menu. Choć ma niewiele tłuszczu, sporo białka i długą tradycję obecności na polskich stołach, ja podchodziłam do niej z rezerwą. Obawiałam si
Zobacz więcej
Dziczyzna kojarzy mi się ze świętami, moja mama przygotowywała duszonego jelenia na obiad w pierwszy dzień świąt. Pachniało w całym domu, a babcia opowiadała jak wiele lat temu dziadek chodził na pol
Zobacz więcej
foto by katka cobytuzjesc.blogspot.com Któregoś pięknego dnia dostałam mięso jelenia a dokładniej karczek ,właściwie to karczycho bo, aż prawie 8 kg z prośbą przerobu tego mięsa na coś smacznego do z
Zobacz więcej
Cześć =) Dziś zapraszam na przysmak z dębowej kniei, czyli na szynkę z jelenia =) Myślistwo od niepamiętnych czasów związane było i jest z naszą historią i tradycją. Uczyło zręczności i odwagi. W dawn
Zobacz więcej