Przepis na tagiatelle

Dziś bardzo prosty i szybki przepis na makron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Już czuć nadchodzącą jesień, więc trzeba wykorzystać póki dostępny jest świeży szpinak. Tagiatelle ze szpinakiem i s Zobacz więcej
Składniki: 50 dag makaronu tagiatelle (użyłam orkiszowego) 2 łyżki masła 1 ½ łyżki mąki ½ litra mleka 2 łyżki śmietany szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 40 g parmezanu ząbek czosnku ½ kg brokuł Zobacz więcej
MamSmak.pl
MamSmak.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MamSmak.pl
Tagiatelle z łososiem

Tagiatelle z łososiem 132

Mam smak na… tagiatelle z łososiem w sosie szczypiorkowym, z czosnkiem i śmietaną. Tą pastę jadłam już kilka lat temu, przyrządził ją mój brat i bardzo mi posmakowała. Teraz mi o niej przypomniał i ra Zobacz więcej
lekkibrzusio
lekkibrzusio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lekkibrzusio
Tagiatelle z krewetkami

Tagiatelle z krewetkami 23

Jest w ciągu roku przynajmniej kilka sytuacji, w których fajnie byłoby pójść do restauracji, zamówić sobie takie danie, którego na codzień nie gotuje się w domu. Bo albo nie ma na to czasu, albo skład Zobacz więcej
  Jeden z moich ulubionych obiadów. Genialny w swej prostocie, przepyszny i ekspresowy! Przepis wypatrzyłam kilka lat temu u Trufli i od tego czasu przepadłam bez reszty. Gdyby nie to, że sos z gorgon Zobacz więcej
Artykuł Szparagowe tagiatelle ze szpinakowym pesto pochodzi z serwisu Słone Słodkim Przeplatane. W maju szparagi rządzą ! Intensywnie zielone, bardzo smaczne i zdrowe :). Możemy z nich wyczarować napr Zobacz więcej
Snejkusiowe Przepisy: Tagiatelle z kurczakiem w sosie pieczarkowym Snejkusiowe Przepisy Przepisy moje i dla mnie. Tak żebym wiedział które dania mi wychodzą i jak je robiłem (powtarzalność). A może te Zobacz więcej
Czasem gdy jestem sama w domu to nie chce mi się gotować obiadu. Mam problem z gotowaniem dla jednej osoby, bo zawsze robię za dużo, a poza tym jakoś tracę część radości z gotowania, gdy nie mam z kim Zobacz więcej
MamSmak.pl
MamSmak.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MamSmak.pl
Tagiatelle ze szpinakiem

Tagiatelle ze szpinakiem 92

Mam smak na… tagliatelle kremowe ze szpinakiem, mascarpone i parmezanem. Kolejne pyszne danie, którego zrobienie zajmuje tylko tyle czasu ile potrzeba do ugotowania makaronu al dente. Świetne dla dzie Zobacz więcej
izabela
izabela Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
piekielna kuchnia Izabelli
Tagiatelle z pesto .

Tagiatelle z pesto .  100

. Nie wiem jak Wy ale ja mam takie potrawy na które od czasu do czasu przychodzi mi ochota . Nie są to jakieś  moja dana faworyci po prostu kilka razy w roku nagle , niespodziewanie nachodzi mnie chęć Zobacz więcej
  Makaron to jest fantastyczna sprawa , pyszny , zdrowy , a odmian i rodzajów jest tyle , że nie wiadomo na jaki się zdecydować ;) . Dziś wybrałam na obiad makaron wstęgi Tagiatelle , do tego mięsko z Zobacz więcej
kamila.bzowska
kamila.bzowska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anóż&widelec
Tagiatelle carbonara

Tagiatelle carbonara 50

A może tagiatelle? :) No i przybywam do Was z moją ulubioną propozycją na makaron. Dlaczego uwielbiam włoska kuchnię? Włochy to kraj idealny dla bloggera kulinarnego ze względu na ogromną różnorodność Zobacz więcej
  Szybki i pyszny sos z makaronem tagiatelle... Składniki makaron tagiatelle 200 g śmietany 18% lub 30% 30 g tartego parmezanu łyżka masła łyżka natki pietruszki świeżo zmielony pieprz Makaron gotujem Zobacz więcej
Kategoria: Owoce morza Ania Szukając pomysłu na pierwszy wpis do "Krewetki", postanowiłam powiązać tematycznie potrawę z blogiem. Dlatego też, wybrałam krewetki koktajlowe w pysznym, lekko pikantnym s Zobacz więcej
Właściwie to jest danie z resztek... Czasem wyciągam z lodówki i szafek produkty, których jest za mało, żeby zrobić z nich całe danie, ale są jeszcze całkiem dobre no i przecież ich nie wyrzucę...Dziś Zobacz więcej
Tagiatelle marchewkowe z kurczakiem i jarmużem | Dobre Zdrowe Gotowanie Menu Skip to conlandscapet Strona główna Lifestyle Lifestyle Przepisy Śniadania Obiady Zupy Dania główne Kolacje Ciasta Przekąsk Zobacz więcej
Kasiek
Kasiek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Takie tam...
Tagiatelle ze szpinakiem

Tagiatelle ze szpinakiem 449

Wbrew pozorom zaczynam powoli lubić jedzenie wegetariańskie. Owszem, brakuje mi mięcha prawie w większości dań, ale to jedno z takich, w którym mięsko byłoby zupełnie zbędne. Inspirowałam się przepise Zobacz więcej
MaryJane
MaryJane Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chilli Plate
Szparagowe tagiatelle

Szparagowe tagiatelle 99

Sezon szparagowy zbliża się wielkimi krokami - żeby nie powiedzieć, że już się zaczął! Ja nie mogąc się go doczekać zakupiłam pierwsze szparagi i poszłam w kierunku eksperymentu. Wyszło z tego lekkie, Zobacz więcej
shootandfood
shootandfood Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
shoot&food
TAGIATELLE AGLIO OLIO PEPERONCINO

TAGIATELLE AGLIO OLIO PEPERONCINO 63

Najprostsze, najszybsze, najlepsze, najtańsze. Moje ulubione. Danie, które z sentymentem wspominam jeszcze z czasów studenckich. Tagiatelle (można oczywiście zastąpić każdym innym makaronem), duuużo c Zobacz więcej
Gotuj z Werą
Gotuj z Werą Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Werą
tagiatelle ze szpinakiem

tagiatelle ze szpinakiem 73

tagiatelle ze szpinakiem Składniki ( porcja na dwie osoby): -100ml białego wina -500g świeżego szpinaku -100ml mleka -2łyżeczki mąki -100g parmezanu -oliwa z oliwek -sól -pieprz - 1/4 dużej cebuli -2 Zobacz więcej

Tagiatelle to wyjątkowy, włoski makaron-jeden z najpopularniejszych, tradycyjnych produktów. O powstaniu tagiatelle krążą legendy, jakoby makaron został stworzony na część pukla włosów pięknej Lukrecji. Znany szef kuchni stworzył wówczas złociste, długie wstążki o chropowatej powierzchni, dzięki czemu idealnie przylegają do niego wszelkiego rodzaju sosy i inne dodatki.

Tagiatelle oczywiście można kupić w sklepie. Praktycznie każda marka jest idealna. Sukcesem dobrze smakującego makaronu tagliatelle są nie tylko wysokiej jakości składniki, ale przede wszystkim gotowanie w dużej ilości wody z odrobiną soli. Najlepiej jest jedynie zagotować makaron i odstawić go pod przykryciem. Jak twierdzą praktycy, tak przygotowany produkt będzie idealnie al’dente, sprężysty, miękki, ale nierozgotowany.

W regionie Emilii Romanii makaron ten przygotowywany jest z mąki „00” oraz żółtek od kur karmionych kukurydzą (dzięki temu ich jajka mają wyjątkowo intensywny kolor i wspaniały smak). Przygotowując domowej roboty makaron tagliatelle warto zaopatrzyć się w dobrej jakości mękę. Jajka mogą być tradycyjne. Wpłyną one jedynie na jaśniejszy kolor produktu finalnego. Samo przygotowanie jest niezwykle łatwe. Wymaga usypania z mąki niewielkiego kopczyka, wbicie do niego jajek i delikatnym ruchem, zmieszanie produktów z sobą. Gdy mąka i jajka się połączą, wystarczy powstałe ciasto dokładnie ugniatać rękoma na stolnicy z mąką. Ugniatanie kontynuujemy do momentu, aż ciasto będzie miękkie, gładkie i elastyczne. Wówczas odstawiamy je do lodówki na ok. 20 min, a następnie dokładnie rozwałkowujemy na bardzo cienki placek, o grubości ok. 1 mm. Oczywiście ciasto można rozwałkować maszynką do robienia makaronu. Nie wpłynie to negatywnie na jakość produktu. Po rozwałkowaniu ciasta makaron tniemy na paski o szerokości 6-8 mm. Tagliolini mają 1-2 mm szerokości, z czego węższe podaje się do zup, a szersze do sosów, fettuccine są idealne do sosów pomidorowych i mają 3-5 mm, natomiast pappardelle mają 2-3 cm i jada się je zazwyczaj z zawiesistymi sosami. Tak pokrojony makaron odstawiamy do przesuszenia. Idealnie jest porozwieszać makaron na sznurku i powoli suszyć go w ciepłym, przewiewnym miejscu. Na pewno przesuszenia nie można robić w miejscu chłodnym, bowiem makaron może łamać się i stracić elastyczność.

Makaron tagiatelle ma szerokie zastosowanie. Ze względu na swoją porowatą fakturę jest niezastąpionym dodatkiem do sosów, wołowiny, cielęciny, wieprzowiny, królika. Oczywiście to świetna podstawa do dań wegetariańskich.

Ponadto tagiatelle, podobnie jak pozostałe, samodzielnie robione makarony, można aromatyzować, barwić, mieszać z ulubionymi ziołami. Dzięki temu przygotowane przez nas danie będzie wyjątkowo oryginalne i smaczne. Uzyska się wyjątkowe połączenie smaku z niesamowitymi doznaniami wizualnymi. Takie makarony sprawdzą się szczególnie w daniach podawanych w wytwornie, na wyjątkowe okazje. Kolorowy makaron zapewne zasmakuje również niejednemu niejadkowi. Warto więc poszukać własnych smaków, kolorów, zastosowania.