Przepis na tagliatelle

Dzień Dobry z rańca! :) Dzisiaj mam dla Was szybki obiad, makaron tagliatelle ze szpinakiem w sosie śmietanowym. Kto ma ochotę?! Zapraszam :) Składniki: 1/2 opakowania makaronu tagliatelle 250 g śwież Zobacz więcej
alemeksyk
alemeksyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ale Meksyk! - Przepisy
tagliatelle

tagliatelle 68

tagliatelle - Ale Meksyk! Ale Meksyk! Kuchnia z dobrej strony Start Kuchnia meksykańska Na bazie tortillibardzo smaczne Quesadilla Fajitas Tacos Enchiladas Burrito Wszystkie innerównie smaczne! Salsy, Zobacz więcej
ALotta
ALotta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Lotty
Tagliatelle

Tagliatelle 228

Spaghetti bolognese, spaghetti carbonara a może suszone pomidory czy pesto bazyliowe ? Kuchnia włoska gości często na moim stole. Uwielbiam ją szczególnie za szybkość wykonania dań z makaronem. A maka Zobacz więcej
dianastar
dianastar Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tanie Gotowanie
Tagliatelle szałwią

Tagliatelle szałwią 166

Przepis na 2 porcje tagliatelle z szałwią 8 gniazdek makaronu tagliatelle kopiasta łyżka masła garść świeżej szałwii ( ewentualnie możemy użyć suszonej-1 łyżka) kieliszek czystej wódki lub innego wyso Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog rodzinny
Tagliatelle ze szpinakiem

Tagliatelle ze szpinakiem 441

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne... Tagliatelle ze szpinakiem Kolejna wariacja w temacie szpinak. Proste, szybkie, tanie i bardzo dobre tagliatelle ze szpinakiem. Danie tak proste, że aż Zobacz więcej
Dzisiejsze danie jest lekką modyfikacją sycylijskiego spaghetti al tonno. Składa się ono z makaronu podanego z sosem pomidorowym i tuńczykiem. U mnie makaron tagliatelle oraz ostra papryczka chili dod Zobacz więcej
a.piziurny
a.piziurny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kaprys @laady_a
tagliatelle

tagliatelle 1456

 Zapraszam na kolejny genialny przepis na obiad w 20 min Jeśli jesteś miłośnikiem makaronu, łososia, suszonych pomidorów czy szpinaku na pewno przypadnie Ci do gustu Zaczynajmy ! Składniki: *porcja na Zobacz więcej
MamaBartka
MamaBartka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja Kuchnia
tagliatelle z borowikami

tagliatelle z borowikami 593

Dzisiaj przed wami makaron, dawno nie było prawda? Tym razem z borowikami w śmietanowym sosie. Cudne w smaku. Serdecznie zapraszam i smacznego!   Tagliatelle z borowikami 300g borowików 2 ząbki czosnk Zobacz więcej
Mena
Mena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wege Mena
Tagliatelle z cukinią

Tagliatelle z cukinią 72

Dziś na obiadek proponuję tagliatelle z cukinią :) Składniki: - 200 g. makaronu tagliatelle - 1 cukinia - 1 cebula - oliwa - szczypta kurkumy - gomasio do posypania Wykonanie: Tagliatelle ugotować al Zobacz więcej
Pyszny makaron tagliatelle, mój ulubiony tym razem z sosem z maślaków i cebulką. Składniki: 1/2 opakowania tagliatelle Arrighi 500 g maślaków (mogą być mrożone) 1 większa cebula 100 ml śmietanki 36 % Zobacz więcej
HotChilli
HotChilli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Hot Chilli Smaki
Tagliatelle z łososiem

Tagliatelle z łososiem 682

Kuchnia Włoska podbija nasze serca od lat. Dziś na każdym kroku można znaleźć jakąś pizzerię, trattorię czy inną ristorante. Mam wrażenie, że liczba lokali z włoską kuchnią już dawno przerosła tę z na Zobacz więcej
Smaki Świata
Smaki Świata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki Świata
Tagliatelle z borowikami

Tagliatelle z borowikami 754

Nie znam osoby, która nie lubiłaby dań kuchni włoskiej, są one pełne aromatu cudownych, świeżych produktów. Często złożone z małej ilości składników, zachwycają właśnie swoją prostotą. Myślę że, prawd Zobacz więcej
MissNo
MissNo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Camomille Flavor
Tagliatelle ze szpinakiem

Tagliatelle ze szpinakiem 1677

Tagliatelle ze szpinakiem Przygotowałam dla was makaron tagliatelle, z dodatkiem sera i świeżych liści szpinaku. Ser kozi smakowicie rozpływał się wraz ze szpinakiem i tworzył aromatyczny sos. Bardzo Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Tagliatelle ze szpinakiem

Tagliatelle ze szpinakiem 865

Zaczynamy od zagotowania dużej ilości wody wraz ze sporą ilością soli oraz olejem. Makaron powinien być dobrze słony po ugotowaniu, a olej zapobiega sklejaniu się nitek. W międzyczasie na patelni, na Zobacz więcej
Smak, do którego chętnie się powraca. Prostota przygotowania jest tak duża, że gdy czasu na gotowanie brak, pomysł nasuwa się sam - szpinakowe tagliatelle! Smacznie, zdrowo i szybko. Kompozycja idealn Zobacz więcej
Składniki: 200g makaronu tagliatelle 75g łososia wędzonego 200g śmietanki 30% 1 żółtko 1 ząbek czosnku sok z cytryny sól, pieprz koperek Śmietankę wymieszać z żółtkiem, przeciśniętym przez praskę czos Zobacz więcej
Crispy Biscuits
Crispy Biscuits Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Crispy Biscuits
Ricotta tagliatelle

Ricotta tagliatelle 988

Otwieram lodówkę i widzę nienaruszone opakowanie włoskiej ricotty. Od razu wiem, co zjem na obiad. Zupełnie przypadkiem, bez żadnych przepisów powstało jedno z moich nowych ulubionych dań. Szukałam te Zobacz więcej
Lola
Lola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Commandaria
Makaron tagliatelle ze szpinakiem

Makaron tagliatelle ze szpinakiem 1607

Makaron tagliatelle ze szpinakiem Tagliatelle ze szpinakiem, dużą ilością świeżego czosnku, do tego śmietana i w 15 minut pyszny obiad jest gotowy. Naprawdę kwestia ugotowania makaronu. Ja użyłam szpi Zobacz więcej
Smakowisko
Smakowisko Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowisko
Tagliatelle ze szpinakiem

Tagliatelle ze szpinakiem 1968

Uwielbiam makarony i Jamiego Olivera. Oglądałam niemal wszystkie jego programy kulinarne. Jego historia pokazuję, że gdy ma się pasję i wytrwale dąży do celu można wiele osiągnąć. Podziwiam go także z Zobacz więcej
Jeżeli lubicie szpinak tak jak ja, to zapraszam Was dzisiaj na proste i szybkie tagliatelle z sosem śmietanowo-szpinakowym z mocnym czosnkowym akcentem.  Kluczem do sukcesu są zamrożone, całe liście s Zobacz więcej

Tagliatelle to wyjątkowy, włoski makaron-jeden z najpopularniejszych, tradycyjnych produktów. O powstaniu tagliatelle krążą legendy, jakoby makaron został stworzony na część pukla włosów pięknej Lukrecji. Znany szef kuchni stworzył wówczas złociste, długie wstążki o chropowatej powierzchni, dzięki czemu idealnie przylegają do niego wszelkiego rodzaju sosy i inne dodatki.

Tagliatelle oczywiście można kupić w sklepie. Praktycznie każda marka jest idealna. Sukcesem dobrze smakującego makaronu tagliatelle są nie tylko wysokiej jakości składniki, ale przede wszystkim gotowanie w dużej ilości wody z odrobiną soli. Najlepiej jest jedynie zagotować makaron i odstawić go pod przykryciem. Jak twierdzą praktycy, tak przygotowany produkt będzie idealnie al’dente, sprężysty, miękki, ale nierozgotowany.

W regionie Emilii Romanii makaron ten przygotowywany jest z mąki „00” oraz żółtek od kur karmionych kukurydzą (dzięki temu ich jajka mają wyjątkowo intensywny kolor i wspaniały smak). Przygotowując domowej roboty makaron tagliatelle warto zaopatrzyć się w dobrej jakości mękę. Jajka mogą być tradycyjne. Wpłyną one jedynie na jaśniejszy kolor produktu finalnego. Samo przygotowanie jest niezwykle łatwe. Wymaga usypania z mąki niewielkiego kopczyka, wbicie do niego jajek i delikatnym ruchem, zmieszanie produktów z sobą. Gdy mąka i jajka się połączą, wystarczy powstałe ciasto dokładnie ugniatać rękoma na stolnicy z mąką. Ugniatanie kontynuujemy do momentu, aż ciasto będzie miękkie, gładkie i elastyczne. Wówczas odstawiamy je do lodówki na ok. 20 min, a następnie dokładnie rozwałkowujemy na bardzo cienki placek, o grubości ok. 1 mm. Oczywiście ciasto można rozwałkować maszynką do robienia makaronu. Nie wpłynie to negatywnie na jakość produktu. Po rozwałkowaniu ciasta makaron tniemy na paski o szerokości 6-8 mm. Tagliolini mają 1-2 mm szerokości, z czego węższe podaje się do zup, a szersze do sosów, fettuccine są idealne do sosów pomidorowych i mają 3-5 mm, natomiast pappardelle mają 2-3 cm i jada się je zazwyczaj z zawiesistymi sosami. Tak pokrojony makaron odstawiamy do przesuszenia. Idealnie jest porozwieszać makaron na sznurku i powoli suszyć go w ciepłym, przewiewnym miejscu. Na pewno przesuszenia nie można robić w miejscu chłodnym, bowiem makaron może łamać się i stracić elastyczność.

Makaron tagliatelle ma szerokie zastosowanie. Ze względu na swoją porowatą fakturę jest niezastąpionym dodatkiem do sosów, wołowiny, cielęciny, wieprzowiny, królika. Oczywiście to świetna podstawa do dań wegetariańskich. Ponadto tagliatelle, podobnie jak pozostałe, samodzielnie robione makarony, można aromatyzować, barwić, mieszać z ulubionymi ziołami. Dzięki temu przygotowane przez nas danie będzie wyjątkowo oryginalne i smaczne. Uzyska się wyjątkowe połączenie smaku z niesamowitymi doznaniami wizualnymi. Takie makarony sprawdzą się szczególnie w daniach podawanych w wytwornie, na wyjątkowe okazje. Kolorowy makaron zapewne zasmakuje również niejednemu niejadkowi. Warto więc poszukać własnych smaków, kolorów, zastosowania.