Przepis na tamarynd

kimek
kimek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Indii
Południowoindyjskie curry z okry

Południowoindyjskie curry z okry 391

Okra nazywana w języku hindi  bhindi, po tamilsku vendaikai, jest warzywem powszechnie wykorzystywanym w kuchni indyjskiej, zarówno na północy, jak i na południu kraju. Bardzo smaczna, łatwa w uprawie Zobacz więcej
zyczebyjesc
zyczebyjesc Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zyc, zeby jesc
zima, zima, zima..

zima, zima, zima.. 187

zima, zima, zima.. ... a za oknem mróz. A na stole na rozgrzewke - curry w ramach Przepis pochodzi z "the food and cooking of Malaysia&Singapore". Kiedyś nie tykałam przepisów z tego rejonu świata - p Zobacz więcej
Adobo to chyba najpopularniejszy rodzaj dania na Filipinach, spadek po inwazji Hiszpanów na ten kraj w XVI wieku i późniejszej okupacji trwającej prawie 400 lat. Termin ‘adobo’ w Hiszpanii i na Filipi Zobacz więcej
kimek
kimek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Indii
Rasam

Rasam 231

Rasam to jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni południa Indii. Jest to kwaśna, pikantna zupa przygotowywana zazwyczaj na bazie pomidorów i soku z tamaryndowca. W tradycyjniej kuchni połudn Zobacz więcej
mrowieckaro
mrowieckaro Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zjadłam niebo
Salak, tamarynd, kokos

Salak, tamarynd, kokos 25

Ryż na mleku kokosowym, gotowany z salakiem, tamaryndem, gruszką i kiwi Dzień dobry! Witam ponownie po krótkiej przerwie. Miło mi Was gościć u siebie! Mam nadzieję, że kolejne posty będą pojawiać się Zobacz więcej
garnkofilia
garnkofilia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Garnkofilia
BAKŁAŻAN PYSZNIE FASZEROWANY

BAKŁAŻAN PYSZNIE FASZEROWANY 124

To jest przepis, który można zastosować na specjalne okazje. Wszelkie faszerowane warzywa są dosyć efektowne, a ten bakłażan jest dodatkowo doprawiony lekko orientalnie - wilgotny farsz mocno pachnący Zobacz więcej
Theeyal, czyli danie „przypalone”, to w Kerali popularna forma dodatku do ryżu. Bazą  do przygotowania tego aromatycznego warzywnego curry jest prażony na złoto kokos oraz tamarynd. Brązowy sos, dopra Zobacz więcej
garnkofilia
garnkofilia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Garnkofilia
DŻEM PROSTO Z DRZEWA

DŻEM PROSTO Z DRZEWA 212

Strąki wyglądają jak wielkie bure robale. Po obraniu jeszcze gorzej. Po spróbowaniu... niebo w gębie. Gotowy dżem prosto z drzewa. A w środku gładkie błyszczące nasiona, które aż się proszą o zrobieni Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Ciastka daktylowo - tamaryndowe

Ciastka daktylowo - tamaryndowe 116

6 jajek, 250 gram cukru pudru, 160 gram daktyli bez pestek, 80 gram miąższu tamaryndu, 250 gram migdałów, 40 gram biszkoptów, 1 cytryna, 200 gram czekolady, 60 gram masła Migdały i biszkopty zetrzeć. Zobacz więcej
Strona 158 „Gordon’s Great Escape Southeast Asia” – a tam super przepis na curry. Massaman to wariacja tajska na temat słowa Muzułmanin. Curry to mieszanka tajskich przypraw z tymi, które kojarzą się Zobacz więcej
Xacuti (wymawia się szakuti) to klasyczne danie kuchni indyjskiego stanu Goa. Jest to aromatyczne curry, w którym główną rolę odgrywają podprażone korzenne przyprawy, utarty kokos oraz cebula. Charakt Zobacz więcej
Pikantny słodko-kwaśny sos przygotowywany z daktyli i pulpy tamaryndowej jest nieodzownym dodatkiem podawanym do popularnych indyjskich przekąsek, takich jak pakora czy aloo tikki. Drukuj/Print Chutne Zobacz więcej
Tamaryndowiec indyjski to ciekawy owoc pochodzący ze wschodniej Afryki. Młody owoc  jest bardzo kwaśny  starszy zaś nieco słodszy. Jest ważnym składnikiem sosu Worcesteshire. Kiedyś już przyrządzałam  Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Sałatka pad thai

Sałatka pad thai 207

Sałatka, która jest lżejszą wersją znanego dania z tajskiej kuchni – smażonego makaronu pad thai (lub phat thai). Robi się ją szybko, bo w czasie, jaki zabiera zagotowanie wody na makaron i moczenie g Zobacz więcej
Składniki: Baza do curry: 15 gramów tamaryndu, świeży kokos (około trzech łyżek), 10 liści curry, świeża kolendra, pół cebuli, dwie szalotki, sześć ząbków czosnku, kawałek korzenia imbiru (około 2 cm) Zobacz więcej
Khatte Channe to klasyczny i bardzo popularny sposób przygotowania ciecierzycy w Indiach. Przepis pochodzi z północnej części Indii. Tamarynd nadaje potrawie bardzo charakterystyczny posmak i brązowy Zobacz więcej
Dzisiaj trochę inaczej, bo bez przepisu. Chcieliśmy się z wami podzielić kilkoma ciekawymi produktami, które odkryliśmy a także dodać słów parę na temat kuchni japońskiej, którą bardzo lubimy. Zaczęło Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja Mała Kuchnia
Keralskie curry z ryby

Keralskie curry z ryby 217

W zeszłym tygodniu kupiliśmy w Makro świeżą tilapię i zdecydowaliśmy się zrobić z niej curry. Mąż rybę oczyścił i wyfiletował (zostawiając skórę), by łatwiej była ją potem móc zjeść. Curry rodem z Ker Zobacz więcej
garnkofilia
garnkofilia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Garnkofilia
CHATNEY Z TAMARYNDEM

CHATNEY Z TAMARYNDEM 148

Czasem zdarzają się takie dni, kiedy przypadkowe, pozornie rozbiegane we wszystkie strony elementy, nagle łączą się w jedną spójną całość. I nagle rozsypana układanka staje się kompletna. Gdyby nie mó Zobacz więcej