Przepis na tapioka

MagdaM
MagdaM Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Łyżka w Garze
Waniliowa tapioka

Waniliowa tapioka 134

Tapioka może być pysznym deserem lub drugim śniadaniem zabranym do pracy. Na moje nieszczęście tapioka często łączona jest z mlekiem kokosowym, a przyznam, że nie przepadam za kokosem. Rozwiązanie był Zobacz więcej
Łakomczuchy
Łakomczuchy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zajadamy !
Pudding z tapioki

Pudding z tapioki 273

Są takie paskudne dni, gdy wszystko jest be. Be jak beznadziejne. Takie dni, kiedy desperacko szukam jakiegokolwiek ukojenia, pocieszenia i jakichkolwiek małych radości. Kuleczki tapioki są jak takie Zobacz więcej
Bo Lubiejesc
Bo Lubiejesc Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
misiepiecze
Budyń z tapioki

Budyń z tapioki 898

Budyń z tapioki... i na twarz wraca uśmiech:-) Z mandarynkami i ananasem, korzenno-waniliowy, na mleczku kokosowym Mmniam mniam!!! SKŁADNIKI 50 g mąki z tapioki 300 ml mleczka kokosowego + mleko krowi Zobacz więcej
CatShelias
CatShelias Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wegekot
Tapioka ananasowa

Tapioka ananasowa 534

Tapioka: Moje przygody z tapioką są w fazie trudnych początków- przypalone garnki spowodowane chwilą nieuwagi, rozpadające się kuleczki. Ale nie poddaję się czego owocem jest dzisiejszy deser. Składni Zobacz więcej
tak dyniowo, wspaniale, cudownie jesiennie wyszło, że zaczęłam się zastanawiać czy dynia w tym przypadku nie gra pierwszych skrzypiec zabierając miejsce tapioce.. Zobacz więcej
Marioolkaaaaa
Marioolkaaaaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
UGOTOWAĆ
Kawowa tapioka

Kawowa tapioka 370

edysqa
edysqa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zakręcony wege obiad
Deser z tapioki

Deser z tapioki 283

Tak jak wczoraj obiecałam, dzisiaj napiszę o deserze z tapioki. Zrobiłam 2 rodzaje, jeden z galaretką z czerwonej porzeczki (polany sokiem wiśniowym) a drugi z borówką i czekoladowym kremem z awokado Zobacz więcej
Agusiowe Gotowanie
Agusiowe Gotowanie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Agusiowe Gotowanie
Tapioka deserowo :)

Tapioka deserowo :) 913

Mój nowy nabytek-pudełeczko tapioki,bardzo mnie zaciekawiło i deser powstał tuż po zakupie.Tapiokę najczęściej stosuje się do deserów,ale również do zagęszczania sosów.W zasadzie nie ma wyraźnego smak Zobacz więcej
Filip
Filip Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jem warzywa!
Bezglutenowy deser z tapioki

Bezglutenowy deser z tapioki 607

Tapioka składa się prawie w całości z węglowodanów, a jej główną zaletą jest brak glutenu. Tapioka najczęściej występuje w postaci białych granulek, z których przyrządza się ładne desery. Inną formą t Zobacz więcej
Tapiokę kupiłam już dawno, ale nie miałam koncepcji co z nią zrobić. Pierwsze podejście zakończyło się spalonym garnkiem i raczej nie spieszyłam się by ponownie to powtórzyć. Aż do wczoraj, gdy poczuł Zobacz więcej
Vege z Miłością
Vege z Miłością Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Vege z Miłością
Pudding z tapioki

Pudding z tapioki 748

Tych, którzy nie znają jeszcze tapioki, zapraszam na małą podróż kulinarną do Ameryki Południowej, gdzie maniok, z którego otrzymuje się tapiokę, jest tak popularny, jak u nas ziemniaki. Mąka z tapiok Zobacz więcej
BibliaSmakow
BibliaSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biblia Smaków
Lukier z tapioki

Lukier z tapioki 227

Lukier z tapioki 2 Flares Facebook 0 Pin It Share 2 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 2 Flares × Składniki: 1 czubata łyżka tapioki w perełkach 2 łyżki tłuszczu z mleka kokosowego 1 sz Zobacz więcej
W sklepie, w którym zaopatruję się czasem w produkty kuchni azjatyckiej (Asia Tasty w następnej hali za Mirowską), pojawiła się czarna tapioka w formie dużych pereł. Nie mogłam odmówić sobie kupienia Zobacz więcej
netqa86
netqa86 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cupcakefactory
Deser z tapioki

Deser z tapioki 176

Deser z tapioki to szybki i bardzo smaczny przepis na śniadanie, kolację lub podwieczorek. Można go jeść na ciepło, na zimno, można zabrać ze sobą do pracy lub na wycieczkę. Smakuje świetnie ze wszyst Zobacz więcej
Magda K.
Magda K. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fantazje kulinarne Magdy K.
Tapioka z jeżynami

Tapioka z jeżynami 89

Czasami nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, no dobra nie czasami, a często, wtedy kombinuję co by tu zjeść, żeby za bardzo nie zgrzeszyć. Tapiokę zawsze warto mieć w szafce i właśnie w takich awary Zobacz więcej
Ostatnimi czasy zajadam się naprzemiennie puddingiem z nasion chia i tapioki. Można je przyrządza na wiele sposobów. Konsumowa na śniadanie i na deser. Pomysł na to ciasto powstał, gdy któregoś dnia w Zobacz więcej
Banany i tapioka w mleku kokosowym Do tapioki przymierzałam się od dawna i wreszcie udało mi się ją kupić. Przez ten czas zdążyłam już zebrać kilka przepisów na desery z jej użyciem i nie mogłam się d Zobacz więcej
Jak smakuje powietrze...? Gdy gdzieś wyjeżdżam, zwykle wracam z kolejnymi produktami, które będę mogła wykorzystać w kuchni przy okazji przypominając sobie momenty spędzone w danym miejscu.  Te wszyst Zobacz więcej
Bernadetta
Bernadetta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Prawo do gotowania z pasją
Budyń z tapioki

Budyń z tapioki 463

Jedliście kiedyś budyń z tapioki ? Jeśli nie, to koniecznie musicie wypróbować. Jest on bardzo podobny w smaku do tradycyjnego, ale jednocześnie zawiera delikatne kuleczki tapioki, które zupełnie zmie Zobacz więcej
BibliaSmakow
BibliaSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biblia Smaków
Budyń z tapioką

Budyń z tapioką 792

Budyń z tapioką 1 Flares Facebook 1 Pin It Share 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 1 Flares × Składniki: (na duże 2 porcje)   Drugi z tapiokowych deserów, bardzo udany, według mnie. Zobacz więcej

Tapioka, czyli kasza z manioku jest produktem, z którym powinny się zaprzyjaźnić przede wszystkim osoby z nietolerancją glutenu (tapioka go nie zawiera), celiakią, a nawet tak uciążliwym schorzeniem jak choroba Leśniowskiego-Crohna. Ponieważ nie ma w tapioce również cholesterolu, jest ona zalecana osobom borykającym się z nadwagą i nadciśnieniem oraz tym wszystkim, którym grozi cukrzyca.


Tapioka pochodzi z Ameryki Południowej, a jest wytwarzana ze skrobi rośliny o nazwie maniok. W odróżnieniu od wielu innych hipoalergicznych kasz jest ona całkiem pożywna: zawiera niewielkie ilości białka i sporo węglowodanów. Kleik z tapioki będzie doskonałym posiłkiem dla osób po ciężkiej chorobie, kobiet w połogu (odżywia, a przy tym nie obciąża jelit), czy alergików zmuszonych do przebywania na restrykcyjnej diecie.


Tapiokę można kupić w postaci mąki lub kulek, które zanurzone w wodzie pęcznieją i stają się przezroczyste. Ze względu na te właściwości tapioka jest popularnym zagęszczaczem do zup, czy deserów. Zapewne nie każdy zdaje sobie też sprawę, że kuleczki tapioki są składnikiem bardzo popularnego herbacianego drinka, sprzedawanego na wynos i popijanego przez słomkę. Jeśli ktoś lubi na mieście nie tylko popijać, ale i pogryzać, powinien spróbować dodać kulki tapioki do swoich napojów. W porze zimowej warto też "podrasować" tapioką desery, by były nie tylko smaczne, ale i pożywne. Miękkie kuleczki będą stanowiły ciekawy kontrast dla jednolitej, gładkiej masy budyniu, czy sernika.

Tapioka sprawdzi się w budyniach i puddingach także pod postacią mąki. Warto wykorzystać ją szczególnie w deserach, gdyż jest bezcukrowa. Posiada również neutralny smak i biały kolor, dzięki czemu nie zakłóci smaków ani aromatów innych składników. Dobrym pomysłem na przekąskę z dodatkiem tapioki jest lekki pudding z mleczka kokosowego i owocowego przecieru lub konfitury. Tapioka zagotowana z mlekiem tworzy białą, spodnią warstwę o ciekawej fakturze, ale "czapka" z owocowego musu wprowadza kolor i smakowe urozmaicenie. Tak skomponowany deser można jeść na różne sposoby. Wyjadać warstwy po kolei lub mieszać je ze sobą.


Tym, którzy nie przepadają za zimnymi potrawami, tapioka może zasmakować w wypiekach. Smak ciastek czy bułeczek z tapiokowej mąki zyska na wyrazistości, jeśli dodamy startego sera (wybieramy ulubiony gatunek, sprawdzi się nawet kozi!). Tapioka "lubi się" też z mlekiem, warto go więc dolać, by zawiązać ciasto.


Ostatni sposób na tapiokę przyda się tym, którzy lubią dania na ciepło, ale gotowanie niekiedy ich przerasta. ;-) Istnieją rodzaje makaronu - między innymi z tapioką - którego nie trzeba gotować. Wystarczy zalać wrzątkiem, posolić, odstawić na 5 minut, w tym czasie skroić dodatki, wymieszać i... gotowe! Danie instant, które można jeść natychmiast, ale z czystym sumieniem! Dostarczamy sobie bowiem samych wartościowych składników, a unikamy wszystkiego, co jest zmorą fast foodów: tłuszczu (cholesterol!), glutenu, niezdrowych spulchniaczy (tapioka zapewnia odpowiednią konsystencję, a jest zdrowa), czy nadmiaru soli. Jak widać, dania z tapioki są szybkie w przygotowaniu, mają niebanalny wygląd, świetnie smakują i są zdrowe!