Przepis na tofu

Mami
Mami Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Prawdziwy biszkopt
Tofu

Tofu 468

   Sałatka z wędzonym tofu. Trochę ulubionych warzyw (pomidor, szczypior, sałata) i skrojone w kostkę, podsmażone tofu i już mamy pełnowartościowy posiłek.Taka sałatka z kromką chleba na śniadanie czy Zobacz więcej
Wegańska babeczka
Wegańska babeczka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wegańska babeczka
Kotlety z tofu

Kotlety z tofu 2166

Jakiś czas mnie tutaj nie było, ale mam dzisiaj dla Was przepis na kotlety z tofu. Do końca grudnia pojawią się również przepisy świąteczne więc nie przegapcie ich :) Składniki: kostka tofu płatki kuk Zobacz więcej
Laktoowo
Laktoowo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Lakto Owo
Marynowanie tofu

Marynowanie tofu 2378

Sprawa wygląda tak... jeśli chcemy polubić tofu i używać go w naszej kuchni, trzeba zrozumieć conieco na temat jego marynowania. Wciąż jeszcze spotykam się z reakcją, że ser tofu jest bez smaku & bez Zobacz więcej
karola4982
karola4982 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Carrie
Tofu

Tofu 457

Po niezbyt udanych poszukiwaniach tofu w sklepie, postanowiłam przygotować je w domu. Przejrzałam różne przepisy i okazało się, że jego zrobienie jest banalne. Wystarczy nam soja, cytryny, szczypta so Zobacz więcej
smokerski
smokerski Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wege jedzonko i nie tylko
Śniadaniowe tofu...

Śniadaniowe tofu... 1696

Odkryłam dzisiaj, że w lodówce mam wędzone tofu z datą ważności do dziś. Pomyślałam sobie zrobię tofu smażone na obiad. Ale na obiad mam jeszcze porcję placków, więc zdecydowałam się na śniadaniowe to Zobacz więcej
Katarzyna z Vegarnkowa
Katarzyna z Vegarnkowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
vegarnkowo
Tofu.

Tofu. 1201

Tofu to twarożek otrzymany z mleka sojowego. Można zrobić go zakwaszając mleko sojowe np.cytryną lub odstawić mleko "na zsiadłe". Zdecydowanie zdrowsze jest przefermentowane jednak smak wolę tego pier Zobacz więcej
ZIOLKOWKUCHNI
ZIOLKOWKUCHNI Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ZIÓŁKO W KUCHNI
Tofu Burgery

Tofu Burgery 1197

Za tym przepisem skrywa się cała historia .... no bo przecież skądś się wzięło moje "zafascynowanie" tofu? .... które do najsmaczniejszych kąsków świata nie należy, ale za to zdrowych bardzo. Tofu jes Zobacz więcej
wegujemy
wegujemy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wegujemy
Tofu

Tofu 607

Tofu pierwszy raz spróbowałam parę lat temu. Byłam wtedy na diecie i szukałam jakieś niskokalorycznej alternatywy dla mięsa mielonego w spaghetti. Po jego spróbowaniu byłam zaskoczona tym, że tak dobr Zobacz więcej
kasiekw
kasiekw Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kasiekw gotuje
tofu curry

tofu curry 1394

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju curry. Już kiedyś podawałam jeden przepis na warzywa curry, dziś chcialam podzielić się z Wami moim przepisem na weganskie curry z tofu. TOFU CURRY Składniki: 1 opakowa Zobacz więcej
Tofu smażone. Ostatnio zakupiłam tofu naturalne z myślą o spróbowaniu tofucznicy. Widziałam wiele przepisów na nią różnych blogach i pomyślałam, że fajnie byłoby spróbować. Jednak przepis będzie musia Zobacz więcej
tasyfa
tasyfa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperymenty kuchenne...
Tofu +kiełki

Tofu +kiełki 1673

Dziś danie o dość ciekawym składzie. Jego składniki to : soja, soja, soja... Jakkolwiek dziwnie to brzmi piszę samą prawdę. Bo jakby się zastanowić: mamy tofu czyli twarożek sojowy, kiełki soi i sos s Zobacz więcej
musze-gary
musze-gary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
musze-gary
Sposób na… tofu!

Sposób na… tofu! 171

Tofu od dawna znajdowało się na mojej liście produktów, których nigdy nie jadłam, a chciałabym spróbować. Dlatego niedawno, będąc w sklepie, kupiłam kostkę wędzonego i włożyłam ją do lodówki. I ona ta Zobacz więcej
Taste me
Taste me Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Taste me!
Tofu

Tofu 1602

Od kilku dni próbuję dodać ten wpis. Najpierw dodałam zdjęcia, na drugi dzień składniki, potem napisałam w jaki sposób należy przygotować tofu. Dzisiaj co chwilę podchodzę do komputera dopisując kilka Zobacz więcej
OstraNaSłodko
OstraNaSłodko Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ostra Na Słodko
SMAŻONE TOFU

SMAŻONE TOFU 2054

Tofu jest twarożkiem sojowym. Jest bogatym źródłem białka, co ma szczególne znaczenie w opartej głównie na niskobiałkowym ryżu i pozbawionej mleka kuchni chińskiej.  Jest także źródłem roślinnych tłus Zobacz więcej
Mena
Mena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wege Mena
Tofu panierowane

Tofu panierowane 2270

Dziś na obiadek tofu panierowane z ziemniaczkami i pomidorkami :) Składniki: - ziemniaki - 1 pomidor - szczypiorek - 1 tofu - 1 jajko - sezam z bułką tartą do panierowania Wykonanie: Ziemniaki obrać, Zobacz więcej
blankariot
blankariot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
eatyourdream
tofu burgery

tofu burgery 1217

Może nie uwierzycie, ale pierwszy raz w życiu przyrządzałam tofu. Jakoś nigdy nie miałam na nie pomysłu i brakowało mi kreatywności. Trzeba wiedzieć, że tofu samo w sobie jest mdłe, dlatego też ważne Zobacz więcej
Lily76
Lily76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wegetariański blog
Tofu

Tofu 1896

Eksperymentalnie, po raz chyba drugi w życiu, zrobiłam wczoraj tofu. Namoczyłam ok. szklanki soi, przy czym zrobiła się z tego ogromna ilość, bo oprócz sporego kawałka tofu zrobiłam też 10 kotletów z Zobacz więcej
Tofu bardzo łatwo wchłania smak i zapach ziół, przypraw-dlatego marynowanie go jest idealnym sposobem na nadanie mu dobrego smaku. Taki serek  nadaje się idealnie na kanapki, do smażenia i grillowania Zobacz więcej
slodkokwasny
slodkokwasny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SlodkoKwasnyCom
Tofu

Tofu 1534

Zapraszamy do naszego sklepu internetowego, gdzie możecie kupić tofu: zarówno twarde (u nas w sklepie jest dostępne niekonserwowane, świeże tofu twarde), jak i jedwabiste (miękkie) tofu. Tofu to twaro Zobacz więcej
MyVeganKitchen
MyVeganKitchen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
My Vegan Kitchen
Smażone tofu

Smażone tofu 6258

Zabrakło nam ostatnio pomysłu na coś do chleba, a w lodówce leżało od kilku dni smutne tofu więc postanowiliśmy je jakoś wykorzystać. I wyszły takie oto "kotleciki" :) Składniki na 6 kotletów: 200g na Zobacz więcej

Delikatny, sojowy smak serka tofu znany jest wszystkim miłośnikom azjatyckiej kuchni. Historia tego twarożku sięga 164 roku p.n.e., gdy według legendy został wynaleziony przez Chińczyka imieniem Liu An. Podążając szlakiem opowieści możemy natrafić na alternatywną wersję wynalezienia tofu – miało powstać ono w wyniku przypadkowego zmieszania się mleka z soją morską. I choć trudno dociec, która wersja jest najbliższa prawdzie, faktem jest iż tofu cieszy się ogromną popularnością.

W Chinach tofu znane jest pod nazwą dòufǔ (豆腐), gdzie występuje w ponad trzydziestu różnych wariantach. Na Zachodzie przyjęło się wymawiać je w fonetyce japońskiej. Tofu cenione jest również w Korei, Wietnamie, Tajlandii i innych państwach regionu. Chińska medycyna ludowa uważa tofu za produkt o mocy wzmacniającej organizm i wyjątkowo dobrze na niego oddziałujący. Tofu rekomendowane jest jako składnik diety dla osób starszych, karmiących matek oraz dzieci i młodzieży. Ten delikatny sojowy twarożek polecany jest również astmatykom, diabetykom oraz osobom i podwyższonym cholesterolu we krwi.

Tofu powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego przy użyciu soli, soku z cytryny, chlorku magnezu, chlorku wapnia lub siarczku magnezu. Pływająca w serwatce biała masa poddawana jest odsączaniu i to jej kawałki stają się delikatnym w smaku sojowym twarożkiem. Ze względu na dużą zawartość białka tofu cieszy się ogromną popularnością w krajach azjatyckich, gdzie stanowi nieodłączny element dobrze zbilansowanej diety. Jest również wysoko cenionym źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych i posiada wiele witamin niezbędnych do funkcjonowania ludzkiego organizmu. Zaletą tofu jest także jego niewielka kaloryczność. Sto gram tego delikatnego twarożku dostarcza jedynie od osiemdziesięciu do stu kcal. Ze względu na niską kaloryczność tofu jest produktem zalecanym dla osób, które pragną walczyć z nadwagą lub otyłością. Na korzyść włączenia tofu do menu świadczy również fakt, iż zawiera duże ilości wapnia i fosforu oraz fitohormonów zmniejszających ryzyko nowotworów i regulujących poziom cholesterolu. Tofu zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, które odpowiedzialne są za ochronę przed astmą i osteoporozą, mają także zbawienny wpływ na stan skóry, paznokci oraz włosów.

Tofu można spotkać pod różnymi postaciami – jako smażone, pieczone, będące składnikiem sałatek. Ze względu na swój delikatny smak z łatwością przejmuje aromaty dań, do których jest dodawany. Samo tofu nie posiada charakterystycznego smaku, a wręcz przeciwnie – całkowicie neutralny.

Istnieje wiele rodzajów tofu. Wyróżnia się tofu naturalne, które charakteryzuje się średnią twardością, jest świeże i czyste. Ten rodzaj sojowego twarożku znakomicie komponuje się z sałatkami i deserami, z powodzeniem może stanowić również składnik obiadów. Kolejnym rodzajem jest tofu wędzone o ciekawym, wędzonym i lekko słonym smaku. Tofu w takim wydaniu bardzo dobrze odnajduje się w towarzystwie kasz, zup oraz dań zapiekanych. Istnieje również tofu marynowane, do którego dodano sojową marynatę. Taka odsłona twarożku posiada unikatowy smak i idealnie sprawdza się jako dodatek do sałatek i jako składnik zimnych aperitifów. W zależności od rodzaju marynaty i jej składników marynowane tofu doskonale sprawdzi się w wielu odsłonach. Zioła prowansalskie, oliwa z oliwek uczynią z marynowanego tofu pyszny dodatek do dań inspirowanych kuchnią włoską. Z kolei w wersji orientalnej marynowane tofu nabierze wyjątkowego smaku, gdy przyrządzimy marynatę na bazie orientalnych dodatków, takich jak imbir, kmin czy curry. Wyjątkowym rodzajem sojowego serka jest tak zwane silken tofu – jego znak rozpoznawczy to wyjątkowa miękkość, która sprawia, iż ta odmiana tofu zasłużyła na nazwę tofu jedwabistego. Tofu jest składnikiem, który zdecydowanie warto włączyć do codziennego menu. Ilość składników odżywczych i witamin sprawia, iż doskonale wkomponuje się ono w dobrze zbilansowaną dietę.