Przepis na tort bezowy

moje papilotki
moje papilotki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje papilotki
Tort bezowy

Tort bezowy 1692

Tort bezowy  Delikatna beza, słodkie banany, lekki krem, kwaśne ananasy i podkreślający smak całości granat. Jednym słowem pyszności na powrót brata z Włoch ! :) Składniki: - ok. 300 gram serka mascar Zobacz więcej
03 wrz 2012 Tort bezowy z kremem kawowym Tort bezowy z kremem kawowym, rewelacyjny! Pyszny kawowy krem na bazie mascarpone z dodatkiem likieru Amaretto i kawy, to świetne uzupełnienie dla pysznej bezy Zobacz więcej
malgoshka
malgoshka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pobite gary
Tort bezowy z masą krówkową

Tort bezowy z masą krówkową 3589

Tort bezowy z masą krówkową Jeśli lubicie piec i ostatnich dziesięciu lat nie spędziliście w ciemnej jaskini w Himalajach, to wiecie, że królową słodkiej blogosfery jest Dorotus. W blogu Moje Wypieki Zobacz więcej
Tort bezowy z kremem kawowym to pyszny i prosty w przygotowaniu torcik, którego łatwość wykonania i rewelacyjny smak podbiją nie jedno serce. Dwa blaty pysznej bezy przełożone bitą śmietaną o smaku ka Zobacz więcej
03 wrz 2012 Tort bezowy z kremem kawowym Tort bezowy z kremem kawowym, rewelacyjny! Pyszny kawowy krem na bazie mascarpone z dodatkiem likieru Amaretto i kawy, to świetne uzupełnienie dla pysznej bezy Zobacz więcej
Kakunia
Kakunia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
.: wiedźmowe gotowanie :.
tort bezowy

tort bezowy 776

tort bezowy czyli obiecany prezent urodzinowy dla G :) wariacja na temat bezy Pavlovej, znaczy się. jubilatka zjadła ze smakiem (nie cały, częścią goście zostali poczęstowani ;)) przepis TUTAJ. wykona Zobacz więcej
ubabuni
ubabuni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
u Babuni
Tort bezowy

Tort bezowy 1969

Tort bezowy w moim wykonaniu to prawdziwa bomba kaloryczna, której nie potrafię się oprzeć. To bardzo słodki wypiek a jego podstawowymi składnikami są białka i cukier. Bezę przekładam bitą śmietaną z Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Tort bezowy

Tort bezowy 1459

Tort bezowy Tort bezowy – tort pavlova a właściwie primabaleriny Pawłowej to chyba mój ulubiony deser. Beza jest bardzo słodka, ale przełamuję ją prawie niesłodzoną śmietaną i owocami. Myślałam, że be Zobacz więcej
... i kolejna odsłona bezowego tortu, który ze względu na banalnie prostą recepturę i jakby nie było przepyszny smak, często gości na naszym stole:) Tort bezowy z bitą śmietaną, brzoskwiniami i świeżą Zobacz więcej
Shabbyeat
Shabbyeat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ShabbyEat
Tort bezowy z kremem pomarańczowym

Tort bezowy z kremem pomarańczowym 1802

I znowu nadarzyła się okazja do przygotowania uroczystego deseru – tortu bezowego. Tym razem wersja z kremem pomarańczowym – z dodatkiem likieru Contreau i konfitury z pomarańczy. Wypróbujcie konieczn Zobacz więcej
malcwi92
malcwi92 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Apetyczna Kuchnia
Tort bezowy z kremem mascarpone

Tort bezowy z kremem mascarpone 4280

Tort bezowy, który jest ulubionym tortem mojej rodziny (zwłaszcza narzeczonego i siostry). Wyszedł nieziemsko wysoki, piękny i... przepyszny! Składniki na spody bezowe: 7 białek szczypta soli 420 g cu Zobacz więcej
ale-pycha
ale-pycha Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mmm... ale pycha!
Tort bezowy

Tort bezowy 2976

Tort bezowy Tak się przyjęło, że na blaty bezowe przełożone masą mówi się "tort bezowy". Może dlatego, że najczęściej pojawia się na rodzinnych uroczystościach? Czy dlatego, że jest tak bardzo uroczys Zobacz więcej
Opalanka
Opalanka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
niebo na talerzu
Tort bezowy

Tort bezowy 1206

Tort bezowy był popisowym numerem mojej mamy. Robiła go na specjalne okazje i zawsze z czekoladowym, suto zakrapianym spirytusem, maślanym kremem. Mój tort bezowy zazwyczaj przekładam bitą śmietaną us Zobacz więcej
Tort Bezowy z Kremem Ajerkoniakowym Ten tort zachwyca mnie za każdym razem. Jest genialny w smaku i banalny do wykonania, do tego przygotować go można w 15 minut, z czego 7 - to zmywanie. Z tych powod Zobacz więcej
To tort na specjalne życzenie mojej bratowej. Miała być krucha z wierzchu, ale miękka i ciągnąca się beza i do szpiku kwaśny krem. No i są. Spody bezowe - krucha skorupka, kryjąca delikatne i ciągnące Zobacz więcej
paulaa18
paulaa18 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Co dobrego dziś?
Tort bezowy.

Tort bezowy. 978

Tort bezowy zrobiony na urodzinki mamy :) Spody kupiłam, ale następnym razem pokuszę się o własnoręczne zrobienie :) Krem chałowy: 0.5 litra mleka 2 budynie śmietankowe 2 kostki masła 30 dag chałwy wa Zobacz więcej
sqaqanqa
sqaqanqa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sqaqanqa gotuje
Tort bezowy ..:)

Tort bezowy ..:) 1800

Styczeń i luty to czas wielu urodzinowych przyjęć. Również moich :-)...Tym razem zrobiłam tort bezowy...Przepis otrzymałam od Moniki*....Tort nie jest trudny do wykonania, a efekt gwarantowany. Wszyst Zobacz więcej
Just My Delicious
Just My Delicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just My Delicious
Kawowy Tort Bezowy

Kawowy Tort Bezowy 2067

Kawowy tort bezowy to od dzieciństwa jeden z moich ulubionych tortów, który dość często pojawiał się na moich urodzinach. Już od dawna miałam na niego ochotę, więc korzystając z pretekstu obchodzonych Zobacz więcej
marta-gotuje.pl
marta-gotuje.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
marta-gotuje.pl
Tort bezowy

Tort bezowy 723

Na tegoroczne urodziny planowaam przygotowa bez pavlova, niestety jak to czsto bywa w zwizku z brakiem czasu zdecydowaam si na tort bezowy ; ) Jest to najprostszy i najszybszy tort na jaki mogam sobie Zobacz więcej
Kakunia
Kakunia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
.: wiedźmowe gotowanie :.
tort bezowy

tort bezowy 4834

tort bezowy zrobiłam. urodziny córki, edycja kolejna tam ;)   masa: mascarpone, 500gkremówka 500mlcukier z prawdziwą wanilią - 1 opakowanie beza: 8 białek1 szklanka cukru pudru - z lekkim czubkiem1 ły Zobacz więcej

Tort bezowy to bez wątpienia ciasto, które zasługuje na uwagę i znakomicie sprawdzi się serwowane z okazji ważnej uroczystości bądź spotkania towarzyskiego. Najsłynniejszym tortem bezowym jest tort Pavlova. Ten tort bezowy swą nazwę zawdzięcza słynnej rosyjskiej primabalerinie, Annie Pawłowej. Według legendy tort bezowy w został przygotowany pierwszy raz w tysiąc dziewięćset dwudziestym szóstym roku bądź w tysiąc dziewięćset dwudziestym dziewiątym roku, podczas pobytu Pavlovej w Perth. Jak głosi historia, pierwszy raz tort bezowy przygotował szef kuchni hotelu Espalanade, który nazwał wypiek na cześć słynnej primabaleriny.

Tort bezowy Pavlovej z reguły podawany jest z bitą śmietaną oraz orzeźwiającymi owocami, takimi jak malina, granat, truskawka, kawałki brzoskwini lub kiwi. Jednocześnie prawo do tortu bezowego roszczą sobie Nowozelandczycy, uważający, iż pierwszy raz przyrządzono tort bezowy w Wellington w tysiąc dziewięćset dwudziestym szóstym roku podczas tournée primabaleriny.

Na uwagę zasługuje również tort bezowy zwany dakłasem. Jest to przepyszne połączenie bezy z daktylami, orzechami włoskimi, kremem na bazie serka mascarpone oraz bitej śmietany. Jest on dość pracochłonny w wykonaniu, jednak warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie, gdyż efekt przerasta najśmielsze oczekiwania. Tort bezowy dakłas warto przygotować na szczególne okazje, gdyż wyróżnia się wyjątkowym smakiem.

Aby przygotować ten niezwykły przysmak, jakim jest tort bezowy dakłas, należy zaopatrzyć się najpierw w niezbędne do jego wykonania składniki. Należą do nich: sześć białek jaj, trzysta gram cukru, sto gram suszonych daktyli, sto gram orzechów włoskich, dwieście pięćdziesiąt gram serka mascarpone, trzysta gram śmietanki trzydziestoprocentowej lub trzydziesto-sześcioprocentowej, sto pięćdziesiąt gram kajmaku oraz cukier puder i gorzkie kakao, które posłuży nam do oprószenia bezy. Lista zakupów potrzebnych do przyrządzenia tortu bezowego jest dość długa, możemy jednak być pewni, iż efekt spełni nasze oczekiwania. Pierwszym krokiem do przygotowania tortu bezowego jest ubicie białek na sztywno, wykorzystując najwyższe obroty miksera. Szczypta soli dodana do białek zdecydowanie ułatwi ten proces. Do ubitych już białek należy powoli dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Dobrze ubite białka po odwróceniu miski powinny zostać na swoim miejscu, nie spływając. Kolejnym krokiem jest siekanie daktyli i orzechów na mniejsze kawałki, których połowę należy dodać do masy ubitej z białek. Następnie należy rozgrzać piekarnik do stu osiemdziesięciu stopni. Na blachę do pieczenia należy włożyć masę bezową i piec przez około dziewięćdziesiąt minut w temperaturze stu czterdziestu stopni, po czym należy uchylić piekarnik na kilka godzin, by powstałe bezy mogły ostygnąć. Kolejnym etapem przygotowania tortu bezowego jest wymieszanie masy krówkowej z serkiem mascarpone, do których należy dodać ubitą na sztywno śmietankę. Do tak powstałej masy należy dodać pozostałe orzechy i daktyle, a całość delikatnie wymieszać. Końcowym etapem przygotowania tortu bezowego jest złożenie blatów. Na jeden z nich należy położyć wcześniej przygotowaną masę i przykryć drugim blatem bezowym. Aby dopełnić wyglądu tortu bezowego, zaleca się posypanie go cukrem pudrem wymieszanym z gorzkim kakao.


Tort bezowy to bezapelacyjnie wykwintny i wyrafinowany przysmak, który z pewnością podbije podniebienie każdego, kto tylko spróbuje kawałka tego niesamowitego w smaku deseru. Nieoczywiste połączenie składników sprawia, iż smaki przełamują się, tworząc harmonijną całość, której dopełnieniem są bezowe blaty. Tort bezowy dakłas doskonale nadaje się jako wypiek uświetniający uroczystości rodzinne lub w gronie przyjaciół i znajomych – nie ma osoby, która byłaby w stanie oprzeć się jego nietuzinkowemu i zapadającemu w pamięć smakowi.