Przepis na uratować przypalone grzybki

Jak gotować mleko,aby się nie przypaliło i nie wykipiało. Do gotowania najlepiej jest używać garnków ze stali nierdzewnej z poręcznym nienagrzewającym się uchwytem. Raczej unikajmy garnków emaliowanyc Zobacz więcej
 Bardzo często robię ROSÓŁ Z PORCJI rosołowej ,też jest smaczny i zdrowy.Dla ładnego koloru i smaku dodaję jednak grzybka suszonego , który nadaje mu głębię smaku.Polecam wypróbować ten przepis!. 1 po Zobacz więcej
Udział w tych warsztatach to była bez wątpienia najszybsza decyzja w moim życiu. Nie ma co się dziwić - miejsca rozeszły się w krótką chwilę jak ciepłe bułeczki! Marty Dymek z Jadłonomii przestawiać c Zobacz więcej
krzys1610
krzys1610 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy i porady kulinarne
Grzyby marynowane.

Grzyby marynowane. 6858

Składniki : 1 kg grzybów ( leśnych lub pieczarek ) 1 łyżka soli 1 l wody Marynata : 4 szklanki ( szklanki 250 ml ) wody 2 czubate łyżki cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka białej gorczycy kilka ca Zobacz więcej
Żaden sos albo zupa. Jedynie słuszna koncepcja – patrz powyżej. Masło, czosnek, sól, pieprz i nic więcej. Takie połączenie wydobywa i podkreśla smak grzybów. W tym roku bezkarnie nazbierałam szmaciakó Zobacz więcej
daylicooking
daylicooking Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
daylicooking
Grzyby w śmietanie

Grzyby w śmietanie 138

Każdy, kto mnie trochę zna wie, że ani ze mnie grzybiarz, ani zagorzały wielbiciel wypraw do lasu. Nie znaczy to jednak, że uciekam z krzykiem na samą wzmiankę o lesie czy grzybach ;)  W niedzielę prz Zobacz więcej
Jedz kolorowo
Jedz kolorowo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jedz kolorowo
Grzyby duszone ze śmietaną

Grzyby duszone ze śmietaną 605

   Grzyby duszone można podawać jako sos do mięsa czy makaronu, albo jako osobne danie na przykład z ziemniakami. Do niedawna w zasadzie w ogóle ich nie lubiłam i nie gotowałam. Grzyby suszone, grzyby Zobacz więcej
K&M&W
K&M&W Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W trzech smakach...
Jak uratować przypalony garnek?

Jak uratować przypalony garnek? 749

Do tej pory nigdy mi się to nie zdarzyło, ale podobno zawsze musi być ten pierwszy raz. Gdy wróciłam ze spaceru z psem, chciałam rozgrzać się ciepłym domowym rosołkiem. Przelałam do małego garnka i po Zobacz więcej
    Najprostsze z możliwych i jedno z najpyszniejszych dań z grzybów leśnych. Uwielbiam takie grzybki do świeżego chleba albo do grzanek, do mięs, do naleśników, do placków ziemniaczanych. Poza sezone Zobacz więcej
cosdobrego
cosdobrego Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coś dobrego
Babka ziemniaczana z grzybami

Babka ziemniaczana z grzybami 430

Jesienne mgły snujące się po kartofliskach, poranna rosa zebrana z traw przez różowe gumowce i ciepły sweter na grzbiecie.  Tak kojarzy mi się jesień i grzybobranie z dzieciństwa. Z jesienią kojarzy m Zobacz więcej
Pyszne Kadry
Pyszne Kadry Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Kadry
Danie z woka z makaronem

Danie z woka z makaronem 3722

 Uwielbiam to danie z woka. Składniki dodaję i mieszam zgodnie z zasadą "na oko", dzięki czemu zawsze smakuje ono nieco inaczej. I właśnie w tym cały urok tej potrawy.  Składniki: -1 polędwiczka wiepr Zobacz więcej
Jak wyczyścić przypalony garnek? - 5 sposobów Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Pilaw z kaszy bulgur z brokułem i soczewicą Jak wyczyścić przypalony garnek? - 5 sposobów       Zdarza Wam się Zobacz więcej
Chyba każdemu zdarzyło się przesolić zupę, ugotować za tłusty gulasz czy dodać do dania za dużo czosnku. Co zrobić w takiej sytuacji? Wcale nie musimy „wyrzucać” potrawy – istnieją domowe sposoby, któ Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane 3823

    Grzybki w occie to nieodłączny element mojego dzieciństwa. Robiła je moja babcia, robiła moja mama. Słoiczki otwierane były tylko na rodzinne imprezy a my dzieciaki zawsze strofowani, by nie jeść Zobacz więcej
gcichowski
gcichowski Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy babci Gosi
Grzyby

Grzyby 2468

  Lato było mokre i w lasach pojawiło się dużo grzybów. Lubimy chodzić po lesie i je zbierać. Przynosimy do domu pełne kosze prawdziwków, podgrzybków, maślaków a nawet rydze, które po raz pierwszy poj Zobacz więcej
  Każdy ma jakiś swój sposób na suszenie i przechowywanie grzybów. Ponieważ grzybów w tym roku jest ogromny wysyp, co jakiś czas ktoś spośród znajomych pyta, a to o suszenie, a to o przechowywanie... Zobacz więcej
Są takie potrawy, które nieodmiennie kojarzą się z dzieciństwem. Jedną z moich jest właśnie grzybek, czyli puszysty, delikatny omlet. Jakie są Wasze? Dla mnie grzybek zawsze przynosi mi z powrotem cie Zobacz więcej
agnieszka1990
agnieszka1990 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie - moja pasja.
Warto wiedzieć!

Warto wiedzieć! 205

Gotowanie - moja pasja.: Warto wiedzieć! Gotowanie - moja pasja. środa, 23 października 2013 Warto wiedzieć! Dodany do ciasta ocet, spirytus lub kwasek cytrynowy zapobiega wchłanianiu tłuszczu. Cukier Zobacz więcej
Tak jak Boska Jola jest hiciorem obiadowym, tak Omlet Grzybek jest absolutnym must do weekendowym, bez niego poprostu nie ma niedzieli i już, zero dyskusji... Smażony na dwóch patelniach dla 4 osób wy Zobacz więcej
Gdy przypali nam się sos, możemy go jeszcze uratować w następujący sposób :  Przelewamy go do czystego rondelka, uważając aby nie zeskrobać z dna spalenizny i przegotowujemy go z kawałkiem suchego chl Zobacz więcej