Przepis na vermont sourdough

Monika
Monika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Strefa Wypieków
Lees Sourdough

Lees Sourdough 1

Ostatnio u Tatter pojawił się przepis na Lees Sourdough, jest to modyfikacja Vermont Sourdough (który też zamierzam kiedyś upiec) spodobał mi się, więc chleb szybko pojawił się u mnie w piekarniku. Wi Zobacz więcej
jolantaszyndlarewicz
jolantaszyndlarewicz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak mojego domu
Vermont Sourdough

Vermont Sourdough 53

Ostatnio piekłam z Karolcią pyszny chleb Jefreya Hamelmana (klik), piekłam też z przepisu przez Nią nadesłanego (klik). Dziś kolejny chlebek Mistrza - przepyszny Vermont Sourdough. Przepis na ten chle Zobacz więcej
[Scroll down for the English version] Kolejny rok minął, nadszedł kolejny Światowy Dzień Chleba. Trzy lata temu piekłam w „burdelu” przeprowadzkowym, teraz – z remontem w tle... Moje wpisy na WBD był Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
Vermont Sourdough

Vermont Sourdough 39

Chleb o chrupiącej skórce i wspaniałym pszennym środku jest bardzo prosty do przygotowania. Vermont Sourdough to jeden z bardziej popularnych chlebów Jeffreya Hamelmana upieczony z przepisu znalezione Zobacz więcej
Redaktorka wydawnictwa miesięcznika "Durszlak" zaprosiła mnie do współpracy, w grudniu 2017 roku. Wysłałam swoje przepisy na chleb i czekałam co z tego wyniknie. Aż tu nagle jednego dnia, przyszedł ku Zobacz więcej
Oj długo nosiłam się z zamiarem pieczenia chlebów na zakwasie… Ze 4 lata pewnie. Aż w końcu postanowienie noworoczne – nauczę się piec chleb na zakwasie! Z drożdżowymi idzie mi całkiem nieźle więc cza Zobacz więcej
Przegapiłam go w książce Hamelmana.  Kiedy jednak Ptasia zadała pytanie na jego temat, pomyślałam, że spróbuję.  Jest zupełnie inny niż pozostałe chleby mistrza (przynajmniej te, które piekłam).  Córc Zobacz więcej
Pierwsze bochenki upieczone w garnku żeliwnym. Chleb inspirowany przepisem Jeffrey'a Hamelman'a. Idealny pszenny chleb na samym zakwasie żytnim, bez dodatku drożdży. Skórka jest bardzo chrupiąca, nie Zobacz więcej
FoodMag
FoodMag Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FoodMag
Chleby na zakwasie – podsumowanie akcji

Chleby na zakwasie – podsumowanie akcji 254

Witam wszystkich po długiej przerwie. Z przyczyn czysto technicznych nie mogłam wcześniej podsumować akcji, która odbyła się na Durszlaku i trwała prawie dwa miesiące. Dla przypomnienia lub dla tych, Zobacz więcej
Drodzy czytelnicy, z przyjemnością pragnę Was poinformować, ze blog przeniósł się na własną domenę i od dziś po nowe wpisy i przepisy zaglądajcie na:   gotujebolubi.pl   Wpisy na tym blogu zacznę sukc Zobacz więcej
Jeżeli ktoś chciałby zacząć przygodę z pieczywem na zakwasie, teraz jest na to najlepsza pora. O tej porze roku chyba najłatwiej wyhodować dobry, aktywny zakwas, bo w ciepłe, słoneczne dni nie tylko n Zobacz więcej
Tym razem postanowiłam upiec chleb w tradycyjny sposób. Kiedyś Ewa powiedziała mi, że pieczenia chleba uzależnia i miała zdecydowanie rację. Piekę od niedawna, a ciągle szukam, przeglądam nowe przepis Zobacz więcej
Żabka
Żabka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Healthy Craving
Chleb na zakwasie z Vermont

Chleb na zakwasie z Vermont 47

Chleb z Vermont to smaczny, prosty bochenek. Taki jak biały chleb, kupowany codziennie w sklepie. Pasuje do wszystkiego i każdemu posmakuje. Przepis pochodzi z książki "Chleb" J. Hamelmana-to chyba wy Zobacz więcej
Sometimes it feels like I’ve had enough of baking. It does however look like baking has not had enough of me. I got back to Master Hamelman. Czasami mam już dość pieczenia. Wygląda jednak, że pieczeni Zobacz więcej
Asiek
Asiek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Śladami Słodkiej Babeczki
Chleb Vermont Sourdough

Chleb Vermont Sourdough 444

Kolejna propozycja chleba na zakwasie i kolejny ulubiony chleb. Gdybym miała wybrać, który z dotychczasowo upieczonych przeze mnie chlebów był najlepszy, to maiłabym duży problem… Wszystkie są tak sam Zobacz więcej
W Nowy Rok wchodzę ze świeżo upieczonym chlebem ! Czego i Wam życzę ! Dom pachnący chlebem od samego rana to jest to ! A smak najprostszego pszennego na zakwasie bezcenny. I nic  nie szkodzi, że chleb Zobacz więcej
Monika
Monika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Strefa Wypieków
Vermont Sourdough

Vermont Sourdough 5

Klasyczny zakwasowy chleb, który piekło już mnóstwo osób, a tym którzy jeszcze go nie robili, serdecznie polecam. Jest to pszenny chleb o lekko kwaśnym smaku, wyraźnych dziurach i dosyć grubej skórce. Zobacz więcej
Marysia
Marysia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Slow life w wielkim mieście
Vermont Sourdough

Vermont Sourdough 78

Kultowy przepis Hamelmana - codzienny, pszenny chleb, który bardzo łatwo się wyrabia i formuje, a do tego dobrze wyrasta i ma ładny kształt. Jego nazwa pochodzi od miejsca, w którym dojrzewa zakwas do Zobacz więcej