Przepis na w popiele

Kozi ser, który dojrzewa z dodatkiem popiołu, staje się bardzo wyrazisty, zyskuje mnóstwo dodatkowych nut smakowych i w ogóle z popiołem mu do twarzy:-). O dodawaniu popiołu do sera pisałam już parę r Zobacz więcej
.. upiecz z nich ciasto! Ostatnie dni są tak piękne, że zbrodnią byłoby siedzieć w domu (a przed komputerem.. olaboga!). Biegam po mieście, biegam po targach staroci, mogłabym tak biegać przez cały ro Zobacz więcej
a-garden-a
a-garden-a Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BalkonoweGotowanie
Typy mąki

Typy mąki 87

Typy mąki | balkonowegotowanie.pl Skip to content ZUPY/KREMY SAŁATKI/SURÓWKI PRZETWORY/KISZONKI PASTY/PASZTETY CIASTA/DESERY PO OBIEDZIE %OWO Search for: Search balkonowegotowanie.pl Przepisy kulinarn Zobacz więcej
Mąka – czyli, jak podaje definicja jest to produkt powstały w wyniku silnego rozdrobnienia ziarna zbóż. Cechuje się drobną granulacją i sypką konsystencją. W zależności od rodzaju zboża z którego otrz Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Pieczonka-prażonka

Pieczonka-prażonka 8711

Pieczonka-prażonka   Bardzo fajny i smaczny, a zarazem prosty sposób na zdrowy letni posiłek, zamiast grilla. Potrzebny do tego jest kociołek żeliwny. Dostępne są w internecie. My kupiliśmy z lokalnej Zobacz więcej
Żółte kwiaty podbiału pospolitego (Tussilago farfara) są zwiastunem wiosny i już dawno przekwitły. Dopiero teraz, kiedy na końcach łodyg znajdują się gęste białe dmuchawce, można znaleźć liście. W ksz Zobacz więcej
    Ryby nie należą do moich ulubionych dań, chociaż są bardzo zdrowe, ale ten pstrąg sprawił,  że będę częściej je wykorzystywał w swojej kuchni, tym bardziej że po upieczeniu ma kremową  i delikatną Zobacz więcej
Na drugie śniadanie będzie jak znalazł. Albo na deser- świetna propozycja, a jeśli dodacie gałkę ulubionych lodów - będziecie w pełni ukontentowani 😊 Ja swoją spakowałam do pracy i  lekko podgrzeję.  Zobacz więcej
Mąka - produkt powstający ze zmielenia zbóż (choć nie tylko). Najpopularniejsza to produkowana z pszenicy lub żyta. Używana głównie do pieczenia chleba, wyrobów cukierniczych i makaronu. To wiemy wszy Zobacz więcej
ola
ola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ola domowa
Szparagi, popiół i nasturcja

Szparagi, popiół i nasturcja 465

W zeszłym tygodniu pokazałam Wam na FB zdjęcie dania, które serwowaliśmy w naszej stołówce. Danie było wyjątkowo ładne, i wyjątkowo mięsne. Była tam cielęcina, był kremowy sos z serka i serwatki z zio Zobacz więcej
    Cykoria z reguły jest lekko gorzkim rodzajem sałaty ale w połączeniu z musem z cebuli staje się bardziej apetyczna.     Dodatki takie jak jadalna ziemia, szynka, sos winegret czy popiół dają zarów Zobacz więcej
To kolejny kozi ser w popiele, ale tym razem z białą pleśnią, czyli to, co lubię najbardziej, a co w moich warunkach ciężko się robi. Bo za sucho. Sery pleśniowe lubią wilgoć, nawet 95%, a w mojej "do Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Pieczone ziemniaki  z grilla

Pieczone ziemniaki z grilla 3791

Pieczone ziemniaki w ognisku… dla mnie wspomnienie dzieciństwa, wakacyjnych wyjazdów. Kiedy wieczorami siedziało się przy ognisku (grilla wtedy jeszcze nie wynaleziono) z patykiem z kiełbasą na końcu Zobacz więcej
W krajach niemieckojęzycznych nazywany Aschenkäse, we Francji - cendré, a po polsku - ser w popiele drzewnym. Popiół drzewny nie dość że wpływa na smak sera, to dodatkowo sole mineralne zawarte w popi Zobacz więcej
Nie pierwszy i nie ostatni raz to przeczytacie – kocham ziemniaki. Nie jest tak, że jem je non stop, codziennie i do każdego posiłku, ale skrobię ziemniaczaną i tak mam już najprawdopodobniej we krwi. Zobacz więcej
Też się powoli odradzam jak ten feniks. Tzn Gunia tak napisała (http://jedzniekrzywdzkochaj.blogspot.com/) dlatego ja piszę: też. Dla wielu osób ten 2012 był jakiś koszmarny, teraz na szczęście się ko Zobacz więcej
Dylek
Dylek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowy Serowar
Ser w popiele / liściach winogron

Ser w popiele / liściach winogron 48

Ser miękki bez działania pleśni. Więcej... Zobacz więcej
becia89
becia89 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z pamiętnika dietetyka...
MĄKA- TYPY I RODZAJE

MĄKA- TYPY I RODZAJE 341

Witajcie! Dziś mam dla Was krótki post na temat mąki. Postanowiłam go dla Was zrobić, gdyż zauważyłam, że wiele osób rozróżnia jedynie niektóre rodzaje mąk a o typach już nie wspomnę.  Kiedyś sama nie Zobacz więcej
Jeśli zabraknie ci jedzenia, możesz być martwy w 3 do 4 tygodni. Jeśli zabraknie wody w 3  do 4  dni. W  razie kataklizmu martwcie się więc bardziej o wodę niż pożywienie. Ale prędzej czy później i ta Zobacz więcej
Dylek
Dylek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowy Serowar
Ser w popiele

Ser w popiele 47

Delikatny, kremowy i aksamitny serek kwasowo-podpuszczkowy dojrzewajacy w popiele drzewnym Więcej... Zobacz więcej