Przepis na wareniki obsmażane

Leniwe wareniki to w zasadzie polskie leniwe pierogi. Czy to jest potrawa tradycyjnie ukraińska czy polska jest kwestią sporną. Ja nazywając je ukraińskimi warenikami kieruję się opowieściami mojej ba Zobacz więcej
Świetne jako dodatek do obiadu, pyszne do szklanki kefiru czy maślanki. Zmieniając przyprawy zmienimy smak tego prostego dodatku . Składniki: 70 dag ziemniaków sól,pieprz, słodka papryka, zioła prowan Zobacz więcej
Tuż przed Wielkanocą, w ostatniej chwili, zapraszam Was na ostatni w tym roku świąteczny przepis. Miał się pojawić znacznie wcześniej, ale jakoś zagapiłam się. Jest zatem dopiero dzisiaj.  To przepis, Zobacz więcej
Skład: (przepis dla 2 osób) 2 bułki maślane 1 jajko 1 szklanka mleka garść świeżych porzeczek 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny cukier puder do podania: świeże porzeczki, listek mięty A oto jak to Zobacz więcej
Witajcie! czas na mój hit dzieciństwa czyli chrupki obsmażany kalafior który znakomicie zastępuje mięso w dniu głównym. Atrakcyjne ceny kalafiora właśnie się zaczynają więc  np. wraz z młodymi ziemnia Zobacz więcej
Pierogi są pyszne, uwielbiam je na wszystkie sposoby, słodkie, wytrawne .. Ciasto – na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać część gorącej wody, dodać żółtko i roztopione masło. Rękoma zagnieść c Zobacz więcej
Zauważyłam , że spisałam i wstawiłam na swoim blogu i profilach które mam na stronach kulinarnych różne wersje podawania białej kiełbasy-po za jedną - najprostszą. Z reguły kiedy planuję żurek lub bar Zobacz więcej
Ach jak dobrze pojawić znów się na sieci :-)Przeprowadzka doprowadziła do braku dostępu do netu ale już jest i jestem wraz z nim ja Na początek zacznę od czegoś sezonowego i pysznego  - Szparagówki! t Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Wareniki z pyrami

Wareniki z pyrami 114

Wareniki, czyli pierogi. Nazwa wzięła się od sposobu przygotowywania ciasta, które jest parzone wodą z dodatkiem masła i soli. Dzięki temu ciasto jest niesamowicie delikatne. Farsz może być dowolny. S Zobacz więcej
emiko
emiko Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szlak na wschód
WARENIKI z MAKIEM

WARENIKI z MAKIEM 38

Co kraj to obyczaj. Ja bym jeszcze dodała - co kraj to pierogi ;) Nie ma bowiem chyba narodu, który by w swoim narodowym menu nie miał pierogów. Co prawda nazwy ich mogą być różne (kołduny, chinkali, Zobacz więcej
krysek76
krysek76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
UgotujmyCos.pl
jajka faszerowane obsmażane

jajka faszerowane obsmażane 37

Chciałam polecić jajka faszerowane zapiekane.. Zobacz więcej
śledź obsmażany z octu Śledź jest smaczny pod każdą postacią, a ślesz obsmażany, a później marynowany w octowej zalewie, to jedno z dan które darze szczególnym sentymentem.  składniki  1 kg świeżych ś Zobacz więcej
Jutro piątek, więc może warto przygotować na obiad smaczną rybkę. Łosoś jest bez wątpienia najlepszą rybą na świecie. W każdej postaci smakuje wyśmienicie! Do tego szpinak. Ostatnimi czasy to moje dwa Zobacz więcej
Ach jak dobrze pojawić znów się na sieci :-)Przeprowadzka doprowadziła do braku dostępu do netu ale już jest i jestem wraz z nim ja :-) Na początek zacznę od czegoś sezonowego i pysznego  :-) - Szpara Zobacz więcej
Wareniki to tradycyjna potrawa ukraińska, często przygotowywana na słodko lub na ostro. Taka wersja z makiem jest w zasadzie robiona głównie na święta w grudniu, jednak są doskonałe również teraz. To Zobacz więcej
Agna
Agna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Notatnik Kuchenny
Restauracja Babooshka - recenzja

Restauracja Babooshka - recenzja 489

W tym tygodniu na obiad zjedliśmy z TeŻetem solankę. W zeszłym tygodniu natomiast jadłam ją na spotkaniu z koleżanką w restauracji Babooshka. Jest to moje ulubione miejsce na spotkania z kuchnią rosyj Zobacz więcej
Piszę ten post zaledwie dzień po powrocie, bo wciąż przebieram nogami, żeby gdzieś jeszcze pójść, coś jeszcze zobaczyć i co najważniejsze z perspektywy bloga, coś jeszcze zjeść. Nie mogę uwierzyć, że Zobacz więcej
Składniki : 1 kg karczku, może być tłusty 2 łyżki smalcu główka czosnku 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1 duża papryka czerwona słodka papryka mielona cebula mielony kminek, liść laurowy pieprz Zobacz więcej
Dodaj napis Obsmażanie mięsa – prozaiczna czynność, którą wykonujemy często niemal automatycznie, kiedy mamy do czynienia z jakimkolwiek rodzajem mięsa. Szczególnie kiedy przygotowujemy mięso do piecz Zobacz więcej
Wareniki to wschodnia nazwa pierogów. W miniony weekend nie dość, że tropiliśmy żubry, to jeszcze nauczyłyśmy się lepić pierogi. Nasze kulinarne szaleństwa obejrzycie w krótkim filmie, a poniżej fotor Zobacz więcej