Przepis na warzywa

Zwegowani.pl
Zwegowani.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zwegowani.pl
Naleśniki z warzywami

Naleśniki z warzywami 958

Naleśniki z warzywami Przepis pochodzi z: Wegetarianizm - przepisy kucharskie | Zwegowani.pl Zawijane naleśniki z warzywami Naleśniki zawijane z farszem warzywnym. Składniki na ciasto na naleśniki: sz Zobacz więcej
peggi
peggi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Peggi w kuchni
Warzywa w słoikach

Warzywa w słoikach 3070

Peggi w kuchni - kulinarny blog z daniami prostymi i smacznymi Zobacz więcej
« Truskawkowa rozkosz z ... Koktajl malinowo-miętowy » Warzywa na patelnię! Praca biurowa, obiad w domu o późnych porach, a może by tak czasem obiad zabrać do pracy. Coś ostatnio męczy mnie mało dobry Zobacz więcej
asiast
asiast Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kaczodajnia.blogspot.com
Tarta z warzywami

Tarta z warzywami 1802

Pięknie się prezentuje i doskonale smakuje czego chcieć więcej? Chyba tylko kolejnej gdy pierwsza się skończy :) Tarta zdecydowanie dla w... Zobacz więcej
Shabbyeat
Shabbyeat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ShabbyEat
Ciecierzyca z warzywami

Ciecierzyca z warzywami 3343

I znowu przepyszna i zdrowa ciecierzyca. Dodatkowo dużo świeżych warzyw, oregano i obiad jednogarnkowy jest gotowy. Ciecierzyca z warzywami składniki: 1 puszka ciecierzycy 5 pomidorów 1 czerwona / żół Zobacz więcej
Spiżarnia smaków
Spiżarnia smaków Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Spiżarnia smaków
Warzywa faszerowane

Warzywa faszerowane 1069

Warzywa faszerowane Warzywa faszerowane   Kuchnia grecka zdecydowanie zawładnęła moimi kubkami smakowymi. Uwielbiam odtwarzać potrawy, którymi zajadałam się będąc na pięknej Krecie. Wśród smakołyków, Zobacz więcej
maminek61
maminek61 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Maminek kulinarny
Łopatka w warzywach

Łopatka w warzywach 1552

Blog Maminek kulinarny Zobacz więcej
efu7
efu7 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne Ewolucje
Warzywa

Warzywa 399

Warzywa to jeden z najtańszych, o ile nie najtańszy, składników. Do tej kategorii zaliczam też wszelkie warzywa strączkowe i zboża. Najlepiej jest wybierać warzywa sezonowe - kiedy kilogram cukinii ko Zobacz więcej
mmagdaz
mmagdaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
przepisy-kulinarne.com.pl
Ryż z warzywami

Ryż z warzywami 1888

Ryż z warzywami Składniki: 100 g ryżu, 250 g warzyw (marchew, kalafior, groszek), mała puszka kukurydzy, 2 łyżki masła, sól, pieprz, suszona natka pietruszki. Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię z ma Zobacz więcej
baaaraneeek
baaaraneeek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ALBA
Omlet z warzywami

Omlet z warzywami 2452

Omlet z warzywami ALBA BLOG KULINARNY alba.blox@gmail.com Blog > Komentarze do wpisu « Sałatka hawajska Omlet z warzywami wtorek, 25 lutego 2014, baaaraneeek poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) » Zobacz więcej
anka-weganka
anka-weganka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
anka-weganka
Pieczone warzywa

Pieczone warzywa 1227

Wczoraj prosty deser z jabłek , a dziś równie proste w przygotowaniu pieczone warzywa. Smaczne same albo też idealnie pasują do ziemniaków ... Zobacz więcej
Cooking with Love
Cooking with Love Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cooking with Love
Quinoa z warzywami

Quinoa z warzywami 1635

Quinoa nazywana też komosą ryżową jest prawdopodobnie najzdrowszym ziarnem jakie znamy. Posiada duże ilości pełnowartościowego białka, dzięki czemu jest świetnym pożywieniem dla wegan i wegetarian. Do Zobacz więcej
Mariola
Mariola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne fantazje Marioli
KISZONE    WARZYWA

KISZONE WARZYWA 3687

Blog kulinarny tworzony z pasją. Gotuje bloguje i Vloguje, jestem aktywną osobą. Zapraszam na mojego gloga i KUCHNIĘ MARIOLI na YouTubie. Zobacz więcej
monika.eliza
monika.eliza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Okruchy...
Risotto z warzywami

Risotto z warzywami 1854

Bogactwo świeżych warzyw wręcz zmusza do rezygnacji z mięsa - przynajmniej na okres letnich upałów. A ,że nie da się jeść tylko surowych warzyw proponuję risotto. W wersji "treściwszej'  można dodać w Zobacz więcej
Monika Chodyna
Monika Chodyna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monika Chodyna
Warzywa

Warzywa 70

Warzywa - niezmiernie ważny element, który powinien znaleźć się w jadłospisie każdej osoby, której zależy na zdrowiu, formie i dobremu samopoczuciu. Co gorsza, np. wielu rodziców przekazuje swoją post Zobacz więcej
natusiowa
natusiowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
natusiowawkuchni
Miruna z warzywami

Miruna z warzywami 1342

Prosto, zdrowo i smacznie. Zwykle ryby nie są doceniane w naszym codziennym jadłospisie. Warto to zmienić. A ryba plus warzywa = mnóstwo wi... Zobacz więcej
Schab z warzywami VN:F [1.9.22_1171] Rating: 10.0/10 (2 votes cast) Gdy już znudziły mi się tradycyjne schabowe, zaczęłam kombinować Schab z warzywami podałam z ryżem. Składniki: ok 300-400 g schabu 2 Zobacz więcej
Zapiekane warzywa to smaczny dodatek do obiadu, lub kolacji. Przede wszystkim zdrowy i wypatrzony tutaj.  Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka pół pora pół selera czerwona cebula Warzywa kroimy na grub Zobacz więcej
Inka.T
Inka.T Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Notes From Eating
Ryba na warzywach

Ryba na warzywach 3689

Ryba na warzywach Obiad idealny! A co najważniejsze szybki do wykonania. Mój kompletny brak czasu na kuchenne przygody jest strasznie denerwujący. Wychodzę, jak jest ciemno, wracam i jest ciemno. Więc Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
I love cooking
Warzywa na patelnię

Warzywa na patelnię 5255

Warzywa na patelnię z kurczakiem i ryżem - bardzo smaczny, szybki i niedrogi obiad.  Warzywa na patelnię z kurczakiem i ryżem  Składnik... Zobacz więcej

Warzywa stanowią podstawę piramidy żywieniowej opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. Zaleca ona dodawanie warzyw do każdego posiłku tak, aby zjadać ich przynajmniej 0,5 kg dziennie, co powinno stanowić połowę dziennej racji żywieniowej. Warzywa dostarczają bowiem wartości odżywczych i poprawiają stan organizmu. Dlatego powinny stanowić składnik zdrowej i zbilansowanej diety.


Warzywa zawierają witaminy C, E, K, PP, również z grupy B i beta karoten. Odżywiają one organizm, regulują pracę układu naczyniowo-sercowego i nerwowego, wpływają na dobre trawienie, odporność poziom cholesterolu, cukru i hormonów we krwi. Odpowiedzialne są za wzrok oraz ogólną kondycję fizyczną i psychiczną. W warzywach są też minerały, które są głównym budulcem układu kostnego i zębów. Wpływają również na gospodarkę hormonalną. Najwięcej w warzywach jest sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, cynku, fosforu. Równie ważny jest błonnik głównie odpowiedzialny za dobre funkcjonowanie układu pokarmowego. Pomaga jednak również w oczyszczaniu organizmy z metali i toksyn, jak również zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów. Błonnik odgrywa również istotną rolę w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Oczywiście warzywa zawierają również, istotną dla życia, wodę. Najwięcej magazynują jej ogórki, pomidory, cukinie czy brokuły.

Aby wszystkie składniki pokarmowe były dostarczane do organizmu, warzywa muszą być jednak świadomie kupione, dobrze przechowywane i prawidłowo przygotowane. Warzyw nie należy kupować na zapas, ponieważ szybko tracą jędrność, a z parującą wodą również część składników pokarmowych. Jeśli musimy je przechowywać, warto wiedzieć, które warzywa powinniśmy trzymać w lodówce, a które w temperaturze pokojowej, w pomieszczeniu widnym, lub w miejscu ciemnym. Dzięki tej szczegółowej wiedzy zatrzymamy znaczną część składników pokarmowych i ograniczymy szybkość psucia się warzyw. Najważniejszym etapem jest jednak odpowiednie przygotowanie warzyw do jedzenia.

Warzywa przed gotowaniem nie powinny być moczone. Najlepiej też ich nie obierać lub robić to jak najcieniej. Jeśli warzywa są krojone, powinny być jak najmniej rozdrabniane. Dobre rezultaty uzyskuje się również zalewając warzywa przed gotowaniem wrzątkiem. To nie tylko znacznie skróci czas gotowania, ale i zmniejszy ilość utraconych związków. Dobrym sposobem jest gotowanie na parze, grillowanie, pieczenie i duszenie, przy czym grillować nie można na otwartym ogniu i z użyciem chemicznym podpałek. Gorsze rezultaty otrzymuje się podczas pieczenia i smażenia, choć blanszując warzywa przed pieczeniem, również można ograniczyć straty ich związków.

Szczególnie bogata w warzywa powinna być dieta dzieci. Nie bez znaczenia jest fakt rozpoczęcia rozszerzania diety dzieci od papek warzywnych. To w dzieciństwie kształtują się nawyki żywieniowe człowieka i ważne jest, żeby już od początku dzieci znały smak warzyw. Powinny je poznać jeszcze przed owocami, które ze względu na zawartość cukru szybciej podbijają podniebienia najmłodszych. W końcu to warzywa, w głównej mierze, będą odpowiadały o jakość dorosłego życia.