Przepis na wątróbka

siankoo
siankoo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
EVERYDAY FLAVOURS
WĄTRÓBKA.

WĄTRÓBKA. 896

WĄTRÓBKA. Może nie jest to jakieś odkrywcze ani wykwintne danie. Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i ciągle próbować czegoś nowego, ale czasami mam wielką chrapkę na coś znanego i sprawdzonego.  T Zobacz więcej
 Znienawidzona przez jednych, przez innych uważana za przysmak... Obojętnie, jakie mamy o niej zdanie, trzeba nam wiedzieć, że odpowiednio przyrządzona może być na prawdę baaaardzo smaczna :) O naszym Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Wątróbka drobiowa

Wątróbka drobiowa 1687

Wątróbka drobiowa Wątróbka drobiowa przepis czyli jak przygotować pyszną, aromatyczną i wykwintną wątróbkę z majerankiem, cebulą i odrobiną kwaśnego jabłka. Wątróbka to bardzo zdrowe mięso, obfite w w Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Wątróbki na parze

Wątróbki na parze 1767

Cześć =) Wątróbki na parze, to potrawa bardzo prosta, bardzo zdrowa, a przede wszystkim bardzo smaczna. Nie od dziś wiadomo, że wątróbka ma wiele zalet. Należy wspomnieć, że wątróbki przyrządzone w te Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Wątróbka

Wątróbka 1576

Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia wątróbek ze wszelkich żółtawych i czarnych żyłek. Czasami lepiej poprzecinać mięso na mniejsze kawałki, aby pozbyć się żółci, niż potem leżeć strutym. Tak przygoto Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuję i zjadam
Wątróbka cielęca - przepis

Wątróbka cielęca - przepis 2372

Składniki: Wątróbka cielęca cebula 2 szlotki sól pieprz masło lampka wina Przygotowanie: Wątróbkę namoczcie. Osuszcie i smażcie na maśle. Dodajcie pokrojoną cebulę i szlotkę. Jak wątróbka się zrumieni Zobacz więcej
agattekhh
agattekhh Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Agatka gotuje i smakuje
Wątróbka w panierce

Wątróbka w panierce 1336

Bardzo proste i szybkie danie rodem z PRL-u :-)   Składniki: 30 dkg wątróbki wieprzowej 1 jajko mąka bułka tarta sól tłuszcz do smażenia   Wykonanie: Wątróbkę płuczemy, a następnie kroimy na kawałki ( Zobacz więcej
lutka40
lutka40 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
szczeciniankagotuje
Wątróbka

Wątróbka 1236

Tysiące pasji i uspokojeń « Surówka z białej rzodkwii Pierś z kurczaka w sosie ... » Wątróbka Kiedyś już pokazywałam tu robioną podobnie ,jednak za każdym razem dodaję jakiś inny maleńki składnik  Tym Zobacz więcej
JolaFasola
JolaFasola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fasolandia
Wątróbka

Wątróbka 636

Ostatnio na życzenie mojego męża na obiad była wątróbka. On ją uwielbia ja w sumie też, ale gdy pomyślę o jej oczyszczaniu  to nie jest już tak dobrze, ale dam radę czego się nie robi dla...dobrego je Zobacz więcej
ziji
ziji Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
To trzeba lubić
Wątróbka

Wątróbka 1880

Dziś przepis dla wszystkich zapracowanych, czyli takich jak ja ostatnio :) Chyba prościej i szybciej się nie da (nie mówię o gotowych daniach). Jeśli wracacie do domu zmęczeni i lekko już głodni. Mija Zobacz więcej
kuchnia kachny
kuchnia kachny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Kachny
Wątróbka

Wątróbka 1887

My Chcemy Jesc
My Chcemy Jesc Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
My Chcemy Jeść
Pieczona wątróbka

Pieczona wątróbka 3757

Wątróbka. Smutne wspomnienie czasów dzieciństwa. Ale pieczona wątróbka z jabłkiem to zupełnie inna historia. 500 g wątróbki drobiowej 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamiczneg Zobacz więcej
mnamnieja
mnamnieja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki codzienności
Wątróbka

Wątróbka 872

      Wątróbkę albo ktoś lubi albo nie. Dla niektórych o zgrozo, jest traumą z dzieciństwa. Dla mnie i mojej rodziny to super danie. Przygotowuję ją w różny sposób, tradycyjnie z cebulą, na sposób fra Zobacz więcej
Krysia
Krysia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kocioł i garnek
Wątróbka inaczej

Wątróbka inaczej 2225

sloneczna
sloneczna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
30 minut w kuchni
Sałatka z wątróbką

Sałatka z wątróbką 1998

Dzisiejszy przepis dedykuję Mamie Oli i Olin :). Jest to przepis na szybką sałatkę z wątróbką i innymi smakołykami. Naprawdę, warto spróbować - nawet, jeśli nie przepadacie za wątróbką. Ta sałatka Was Zobacz więcej
ManiazPoznania
ManiazPoznania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kredens polski
Gulasz z wątróbki

Gulasz z wątróbki 1521

Gulasz z wątróbki Jeden z moich ulubionych obiadów. Chociaż znam wiele osób, które za wątróbką nie przepadają, to ta forma wiele z nich do niej przekonuje. Taka smażona na patelni w całości często jes Zobacz więcej
6niebo
6niebo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
szóste niebo
pasta z wątróbki

pasta z wątróbki 1671

Nigdy nie robiłam pasztetu. Może niedługo się zdecyduję, wszak moja Mała bardzo lubi "pasztetowe" kanapki... Póki co jakiś czas temu znalazłam nieźle zapowiadający się przepis na pastę z wątróbki - ta Zobacz więcej
Wątróbkę drobiową robię na różne sposoby, ale najbardziej lubię w formie sosu ( tak jak dziś) i zwykła smażoną z cebulką. -        0, 5 kg wątróbki -        1 większa cebula -        Ziele angielskie Zobacz więcej

Wątróbka, niezależnie od faktu, czy jest ona drobiowa, wieprzowa, cielęca a nawet rybna ( z dorsza) traktowana jest przez wielu jako produkt trzeciej kategorii. Dzieje się tak głównie ze względu na niską cenę oraz bezkompromisowość smaku. Wątróbkę można kochać, bądź nienawidzić. Jedno jest pewne – warto wdrożyć ją do swego menu ze względu na bogactwo cennych wartości odżywczych.

Dietetycy zalecają wątróbki zwłaszcza ze względu na ogromną zawartość żelaza. W porcji 100-gramowej znajduje się ponad 10mg żelaza, czyli blisko 10-krotnie więcej niż w kurczaku. Ponadto w wątróbkach znaleźć możemy dużą ilość cynku oraz witamin z grupy B. Właśnie dlatego polecana jest ona głównie osobom uprawiającym aktywność fizyczną czy cierpiącym na anemię.

Klasyczna i najbardziej popularna forma serwowania wątróbek opiewa w przesmażenie ich z dodatkiem cebuli, jabłka oraz odpowiednich przypraw (majeranku). Coraz częściej jednak w kuchni współczesnej wątróbka podawana zostaje w zupełnie inny sposób, który zachwyca wszystkich miłośników owego dania. Aby zmniejszyć jej kaloryczność możemy zastąpić tradycyjne smażenie gotowaniem na parze. Tak przygotowywana wątróbka jest znacznie delikatniejsza.