Przepis na wołowina chianti

Peposo to tradycyjna toskańska potrawa z wołowiny pieczonej z dodatkiem wina, czosnku, pieprzu i rozmarynu. Czytałam o niej wiele historii, łącznie z tym, że jadali ją budowniczowie bazyliki florencki Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Limonkowy
WOŁOWINA

WOŁOWINA 8744

WOŁOWINA Wołowina zawiera: W sklepach występuje: 1) Wołowina na wagę i porcjowana na tackach Kupując mięso na tackach oglądajmy je z każdej strony, czy nie dolano do niego wody. Woda, oprócz tego, że Zobacz więcej
Podobno Toskańczycy to najwięksi mięsożercy wśród Włochów. Mieszkańcy stolicy Toskanii lubią krwiste, gigantycznie wielkie steki (bistecca alla fiorentina) i - dla odmiany - zagotowaną "na śmierć" i b Zobacz więcej
borsuczek_nk
borsuczek_nk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Plaster Miodu
Wołowina po chińsku

Wołowina po chińsku 6329

   70-80 dag wołowiny                       1/3 pora    przyprawa do wołowiny                 mała cebula    1/2 papryki czerwonej                  2 ząbki czosnku    1/2 papryki żółtej               Zobacz więcej
dwieprawerece
dwieprawerece Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
dwie prawe rece
WOŁOWINA PO BURGUNDZKU

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU 181

Gdy napiszę, że wołowinę po burgundzku przygotowuje się łatwo i szybko to skłamię. Ale przy takim daniu pośpiech nie jest wskazany. Warto cieszyć się zapachem wina, który czuć w całym mieszkaniu. Kilk Zobacz więcej
adams
adams Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ITALIA W GĘBIE
CHIANTI TO JEST TO

CHIANTI TO JEST TO 90

Chianti to region położony w samym sercu Toskanii trochę na południe od Florencji , skąd pochodzi CHIANTI CLASSICO którego znak rozpoznawczy to GALLO NERO czyli czarny kogut na banderoli. To region kt Zobacz więcej
NazwaSensi Szczep/rodzaj: Chianti Miejsce pochodzenia: Włochy Rodzaj: czerwone, wytrawne Zawartość alkoholu: 13 % Rocznik: 2012 Miejsce zakupu: Biedronka Cena: ok. 19 zł Ocena końcowa: 4,5/6 Muszę prz Zobacz więcej
glodna gospodyni
glodna gospodyni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Głodna Gospodyni
Żurawina

Żurawina 2138

uw-aga-gotuje
uw-aga-gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
uw-aga-gotuje.blogspot.com
Wołowina

Wołowina 4975

Steki wołowe to coś pysznego, zdrowego i mega efektownego.Sukces tkwi jednak w szczegółach...dobrym mięsie.Jak go wybrać?Najlepsza na steki jest polędwica argentyńska, ale niestety droga!W sieci Makro Zobacz więcej
Nazwa: Corte alle Mura Szczep: Chianti Miejsce pochodzenia: Włochy Rodzaj: czerwone, wytrawne Zawartość alkoholu: 12,5 % Rocznik: 2013 Miejsce zakupu: otrzymałam w prezencie Ocena końcowa: 4/6 Po otwa Zobacz więcej
Składniki: - 3 łyżki oliwy - 4 porcje piersi z kurczaka - czerwona cebula pokrojona w pióra - 2 łyżki czerwonego pesto - 300 ml czerwonego wina chianti - 300 ml wody - sól - świeżo zmielony czarny pie Zobacz więcej
spoon.nawidelcu.pl
spoon.nawidelcu.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pani Łyżeczka
Tam gdzie Chianti

Tam gdzie Chianti 109

Strefa Chianti brzmi jak muzyka dla uszu. Tam gdzie jest Chianti, jest ciepło, duszno, gorąco, odurzająco. Jedzenie ma tam zupełnie inny wymiar niż na północy Włoch, niż np. w Piemoncie. Wino ma inny Zobacz więcej
patelniapoglowie.pl
patelniapoglowie.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Patelnią po głowie
Chianti

Chianti 6

Patelnią po głowie: Chianti Strony Chianti Polenta z doliny Aosty, z gorgonzolą i szpekiem Wyrabiane na miejscu maltagliati, z ciecierzycą, pancettą i rozmarynem Panna cotta z białą czekoladą     Krem Zobacz więcej
renatar
renatar Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia niewyszukana
Duszona wołowina

Duszona wołowina 15458

Tak jak ja bez ryb, tak mój mąż nie wyobraża sobie kuchni bez … wołowiny. Staram się aby za każdym razem, klasyczna duszona wołowina smakowała trochę inaczej. Ta wersja nawiązuje do chyba najbardziej Zobacz więcej
Julia Child w perłach i z kieliszkiem czerwonego wina przyrządzała swoją boeuf bourguignon. Zainspirowana Julią w zupełnie odmiennym stanie ducha przygotowałam swoją ;) 1,3 kg pręgi wołowej z kością 5 Zobacz więcej
Facet i Kuchnia
Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Chianti | Toskania

Chianti | Toskania 59

Zdaniem wielu, Chianti – region rozciągający się pomiędzy Florencją i Sieną – to dusza, a zarazem najbardziej charakterystyczny obszar Toskanii. Łagodne pagórki z malowniczymi gospodarstwami i niezlic Zobacz więcej
Angie
Angie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomodoro e basilico
Wołowina duszona w Chianti

Wołowina duszona w Chianti 1798

Manzo al chianti - wołowina marynowana i duszona w winie Chianti. Robiłam ją kilkakrotnie nie tylko w tym winie i wychodzi naprawdę pysznie. Mięso jest kruche i aromatyczne, a sos powstały po duszeniu Zobacz więcej