Przepis na wołowina po burgundzku

Lubimy wołowinę, zwłaszcza w postaci ambrozji, ale ileż można... Dość smakowicie brzmi przepis na wołowinę po burgundzku, ale niestety - istota jej smaku polega na winie, a naszym plebejskim podniebie Zobacz więcej
Przepyszne danie mięsne. Można je serwować tradycyjnie, np. z młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, ale równie dobrze smakuje z chrupiącą, świeżą bagietką i nie trzeba już niczego więcej. Bard Zobacz więcej
Pastelle
Pastelle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ósmy kolor tęczy
Wołowina po burgundzku.

Wołowina po burgundzku. 56

Mglisto i zimno na dworze… Tak bardzo, że nie chce się nawet spoglądać przez okno. Najchętniej przez cały dzień nie wychodziłabym spod koca. Niestety nie mogłam pozwolić sobie na taki luksus, więc pos Zobacz więcej
renatar
renatar Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia niewyszukana
Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku 543

Według Anthony’ego Bourdain’a, autora serii książek „Kill grill”, wołowina po burgundzku to jedno z ulubionych dań szefów kuchni. Zachęcona taką recenzją, postanowiłam spróbować. Przeglądając różne pu Zobacz więcej
dwieprawerece
dwieprawerece Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
dwie prawe rece
WOŁOWINA PO BURGUNDZKU

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU 168

Gdy napiszę, że wołowinę po burgundzku przygotowuje się łatwo i szybko to skłamię. Ale przy takim daniu pośpiech nie jest wskazany. Warto cieszyć się zapachem wina, który czuć w całym mieszkaniu. Kilk Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku 211

Pierwszy przepis na wołowinę po burgundzku dostałam od… Turczynki. Może nie jest to typowy sposób na zapoznanie się z tym klasykiem kuchni francuskiej, ale owa Turczynka spędziła swe studenckie lata w Zobacz więcej
MilionSmakow
MilionSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Milion Smaków
Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku 334

Klasyka kuchni francuskiej - pyszna, aromatyczna wołowina po burgundzku. Dopełnieniem smaku tego delikatnego mięsa są tu marchewki, pieczarki i suszone śliwki a lekko przydymiony aromat zyskamy dopraw Zobacz więcej
Wpis Wołowina po burgundzku pochodzi z bloga Paszczaki gotują Wołowina po burgundzku to klasyk, który trzeba choć raz w życiu spróbować. Do przygotowania i do podawania polecamy wyśmienite wina ze Sta Zobacz więcej
MamaBartka
MamaBartka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja Kuchnia
wołowina po burgundzku

wołowina po burgundzku 783

Dzisiaj przed Wami kolejne jednogarnkowe rozgrzewające danie na jesień. Pyszna i aromatyczna wołowina po burgundzku, której pozazdroszczą Wam wszyscy okoliczni sąsiedzi! Czytaj więcej » Zobacz więcej
Bardzo proste, ale efektowne danie z wołowiną w roli głównej. Aromatyczne, miękkie i soczyste mięso, sporo sosu, ziemniaki i mięciutkie warzywa, które przygotujecie w jednym garnku. Doskonałe do odgrz Zobacz więcej
No to doczekaliście się w końcu słonego przepisu na mojej "słodkiej" stronie:) W moim domu robi się dużo wytrawnych posiłków jednak nigdy nie potrafią  doczekać momentu publikacji na blogu  z kilku po Zobacz więcej
karolina_889
karolina_889 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kaprysy Karolki
Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku 83

Przeglądam ostatnie wpisy i muszę przyznać, że wieje wegetarianizmem :P W tym tygodniu zaczęłam nową pracę. Z racji moich godzin pracy kompletnie nie posiadam czasu wolnego. Szczerze powiedziawszy, ni Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Makaron z wołowiną po burgundzku

Makaron z wołowiną po burgundzku 294

Casareccia – makaron który uwiódł mnie najpierw piękną nazwą i wyglądem, a potem także funkcjonalnością. Wąskie rurki, przekrojone wzdłuż i lekko skręcone, nie tylko rewelacyjnie prezentują się na tal Zobacz więcej
Klasyczna wołowina po burgundzku 'boeuf borginon' z przepisu kultowej Julii Child - po małych modyfikacjach z propozycji w Wysokich Obcasach. Danie doskonałe na wykwintną kolację. 1,5 kg wołowiny na p Zobacz więcej
slodkoostre
slodkoostre Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodko Ostre
WOŁOWINA PO BURGUNDZKU

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU 407

Moja kochana druga połowa postanowiła zrobić wołowinę po burgundzku według tego przepisu Chodziło to za nami od bardzo dawna ale nigdy nie było czasu. Mięso należy dzień wcześniej moczyć w marynacie z Zobacz więcej
Kuchnia w Formie
Kuchnia w Formie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w Formie
Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku 173

Będąc nie tak dawno w Paryżu zachwyciłam się wołowiną po burgundzku (boeuf bourguignon), którą spróbowałam w jednej z najstarszej restauracji – Chartier. Smak był tak obłędny, że postanowiłam go odtwo Zobacz więcej
Pomysł zrobienia wołowiny po Burgundzku chodził za mną  od momentu obejrzenia filmu Julie & Julia. Główna bohaterka filmu postanawia podjąć kulinarne wyzwanie i w ciągu 365 dni ugotować 524 dania z ks Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poezja-smaku
Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku 531

Wołowina po burgundzku, a właściwie Boeuf Bourguignon to klasyk kuchni francuskiej i jeden z najlepszych sposobów na przyrządzenie wołowiny. Poddaje się ją długiej obróbce termicznej – dlatego przygot Zobacz więcej
crustanddust
crustanddust Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Crust and Dust
Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku 81

Z czym kojarzy nam się wołowina po burgundzku? Oczywiście z kultową amerykańską szefową kuchni i pierwszą kulinarną celebrytką - Julią Child. Nam się jednak kojarzy bardziej z Meryl Streep, która w św Zobacz więcej
renatar
renatar Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia niewyszukana
Duszona wołowina

Duszona wołowina 15292

Tak jak ja bez ryb, tak mój mąż nie wyobraża sobie kuchni bez … wołowiny. Staram się aby za każdym razem, klasyczna duszona wołowina smakowała trochę inaczej. Ta wersja nawiązuje do chyba najbardziej Zobacz więcej

Wołowina po burgundzku to znany Boeuf Bourguignon. Większość osób, które choć raz go jadło twierdzi, że to najlepsze danie z wołowiny. Najbardziej znane jest w wersji Julii Child, przypomniane w znanym filmie. To prawdopodobnie dzięki niemu, wołowina po burgundzku zagościła w wielu domach.

Wołowina po burgundzku, choć wydaje się daniem skomplikowanym, jest prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Gotuje się ją z ogólnodostępnych składników. Najważniejsze, aby wołowina po burgundzku była zrobiona z wysokiej jakości, świeżego mięsa wołowego, warzyw oraz czerwonego wina, najlepiej pochodzącego z Burgundii. Wołowinę po burgundzku dusi się długo i powoli, wydobywając z każdego produktu smak. Tradycyjnie danie podaje się z ziemniakami purée, zrobionym z dużą ilością śmietany oraz masła. Nie raz wołowinę je się z ryżem lub kluseczkami jajecznymi. Nie ma jednak nic lepszego nad wołowinę po burgundzku ze świeżą bagietką.

Wołowina po burgundzku powinna choć raz zagościć na Waszych stołach. To danie proste i niezwykle smaczne. Rozpływające się w ustach mięso i winny smak wynagradzają długie duszenie wołowiny po burgundzku.