Przepis na yotam ottolenghi ciecierzyca

"Obfitość" to cudowna wegetariańska książka nie tylko dla jaroszy autorstwa Yotama Ottolenghi, Jest on znanym autorem kilku książek kucharskich, między innymi Jerozolimy, Ottolenghi, The Cookbook i Ca Zobacz więcej
konsti
konsti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Apparecchiamo?
Balilah

Balilah 100

Hummus to pasta z ciecierzycy, wywodzi się z rejonów Lewantu i Egiptu, a rozprzestrzenił się na Bliski Wschód i północną Afrykę. Jego echa w postaci past z różnych roślin strączkowych dotarły do basen Zobacz więcej
Dziś przedstawiam Wam kolejne pozycje o jakie moja kulinarna biblioteczka została uzupełniona. Pozycje te są tymi, które zachęcają do zdrowego jedzenia. Oboje tych autorów zachęcają do używania w swoj Zobacz więcej
jazzowesmaki
jazzowesmaki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jazzowe Smaki
Hummus

Hummus 141

         Perfekcyjnie dobrane przyprawy, idealne połączenie tekstur i smaków, doskonale opracowane proporcje. Przygotowując potrawę z któregokolwiek przepisu, którego autorem jest Yotam Ottolenghi, mo Zobacz więcej
Dodawać, czy nie dodawać sody oczyszczonej do gotowania ciecierzycy? Ta dyskusja nie ma końca. Jedni uważają, że w żadnym wypadku nie powinno się tego robić, inni, w tym taki autorytet jak Yotam Ottol Zobacz więcej
Jamie Oliver i Yotam Ottolenghi to, jak już kilka razy pisałam, moi kuchenni ulubieńcy. Pierwszego cenię za charyzmę, poczucie humoru i proste sposoby na osiągnięcie głębi smaków. Drugiego, za świetne Zobacz więcej
To danie bedzie naszym hitem, hitem zimy, ktorej co prawda nie ma, ale z nazwy jest he, he! Wczoraj, kolacyjna pora syn z mezem dziękowali mi bez konca za te pyszności. Przepis pochodzi z "Simple" Ott Zobacz więcej
W myśl zasady „mniej więcej” i „na oko” Inspiracja do tego przepisu pochodzi z książki „Jerozolima”, której autorem jest Yotam Ottolenghi. Choć ja oczywiście nie trzymałam się proporcji i ponownie rob Zobacz więcej
Pojawienie się, pod koniec ubiegłego roku polskiego tłumaczenia książki „Yerusalem” Yotama Ottolenghi i Sami Tamimi, było wydarzeniem na rynku książek kulinarnych.  Podczytywałam sobie tę książkę po t Zobacz więcej
Yotam Ottolenghi, Ramael Scully – Nopi. Piąte dzieło świetnie znanego na całym świecie i popularnego również w Polsce szefa kuchni, tele-kucharza, autora książek kulinarnych i właściciela kilku lokali Zobacz więcej
Cukinii ciag dalszy... :) Nie potrafie sie oprzec bedac w sklepie i zawsze w moim koszyku laduja co najmniej trzy jedrne, piekne cukinie :) Pozniej w domu, wertujac ksiazki kulinarne, zastanawiam sie Zobacz więcej
Ryż basmati i dziki z ciecierzycą, rodzynkami i ziołami 220g ryżu basmati 50g ryżu dzikiego 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka cieicierzycy 100g rodzynek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka p Zobacz więcej
Składniki: Uwaga! jest to danie niezwykle sycące. Oryginalny przepis przewiduje jako dodatki pitę i jajka na twardo (!) ale moim zdaniem to już zbyt wiele jedzenia i zwykle z nich rezygnuję.  W pierws Zobacz więcej
Autor: Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi Tytuł: Jerozolima Liczba stron: 320 Liczba przepisów: 120 Liczba zakładek “koniecznie zrobić!”: 33 Marzyłam o tej książce odkąd po raz pierwszy zobaczyłam ją na pó Zobacz więcej
"Jerozolima. Książka kucharska" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi - recenzja książki | Mienta blog Wybierz kategorie Babeczki i muffiny  (50) Bezglutenowe  (38) Chleb i bułki  (27) Ciasta i torty  (149) C Zobacz więcej