Przepis na zapiekanka ziemniaczana

Nie należę do szczególnie "pyrowatych", ale raz na jakiś czas po prostu muszę zjeść ziemniaka :P A, że dawno już ich nie serwowałam, to w weekend przygotowałam zapiekankę ziemniaczaną z kurczekiem z s Zobacz więcej
Goniak
Goniak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Goni
Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana 3313

Zapiekanka ziemniaczana Wczorajszy kombinowany obiad ;) może to dziwne, ale to była moja pierwsza zapiekanka ziemniaczana w życiu ;) Jest naprawdę bardzo smaczna! :) Zajmuje trochę czasu, ale warto ug Zobacz więcej
bflorentin
bflorentin Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Alle Pysznie!
Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana 1788

Zapiekanka ziemniaczana na pierwszy ogień poszła zapiekanka - złożona z: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 12% ser żółty tymianek, rozmaryn oliwa, liść laurowy ziemniaki myjemy, Zobacz więcej
majeczkaaa2
majeczkaaa2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wanilia z cynamonem...
Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana 4834

Zapiekanka ziemniaczana w sosie śmietanowym, z dodatkiem mleka i przypraw Składniki: ziemniaki duża śmietana 0,5 szkl. mleka sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie plaster Zobacz więcej
Bon
Bon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bo(ro)n Appétit
Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana 5012

Dziś bardzo sycąca propozycja, a mianowicie zapiekanka ziemniaczana. Nie ma sobie równych. A składa się zaledwie z kilku składników. Im prościej, tym smaczniej. To z pozoru proste danie gości na stoła Zobacz więcej
Zapiekanka ziemniaczana. Tą zapiekankę w naszej rodzinie lubią chyba wszyscy. Jest dosyć kaloryczna, ale warto czasem zaszaleć i zjeść takie pyszności. Nie jest to jakieś skomplikowane danie, składnik Zobacz więcej
lekkibrzusio
lekkibrzusio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lekkibrzusio
Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana 6045

Miała być na obiad zapiekanka ziemniaczana z porem, bo tak dawno nie jadłam, ale pora w sklepie nie było, były za to brokuły, które do ziemniaków też pasuję. Trudno, nie jest mi dane zjeść pora, jedna Zobacz więcej
baaaraneeek
baaaraneeek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ALBA
Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana 5806

Zapiekanka ziemniaczana „Zapiekanka ziemniaczana jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju dań mięsnych czy ryb. Zapiekanka ta może stanowić również doskonałą propozycję na szybką kolację. Wystarcz Zobacz więcej
Zrobiło się chłodniej więc nabrałam ochoty na zapiekankę… Do zapiekanki ziemniaczanej wybrałam jako dodatek boczek wędzony oraz brokuł i por. Oczywiście sporo czosnku, bo uwielbiamy jego dodatek we ws Zobacz więcej
Dzisiaj prosto, zwyczajnie, po ziemnaczanemu. Taką zapiekankę można sobie wymyślić, wystarczy otworzyć lodówkę i sprawdzić stan posiadania. U nas ziemniaki są zawsze, a towarzyszyły im: brokuł, marche Zobacz więcej
Kura domowa
Kura domowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smacznie Zdrowo Tanio
Zapiekanka ziemniaczana.

Zapiekanka ziemniaczana. 2223

Wymyśliłam ostatnio bardzo fajną zapiekankę ziemniaczaną. Trudno ją nazwać dietetyczną, ale zbyt tucząca z pewnością nie jest :) Składniki: ok. 1,5 kg ziemniaków 2 jajka kilka łyżek jogurtu greckiego Zobacz więcej
magatek
magatek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Spoon of Taste
Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana 1657

Kalendarzowy przepis został przeze mnie zmieniony, że zamiast rolady ziemniaczanej powstała zapiekanka ziemniaczana, szybka i łatwa w wykonaniu. Polecam jako danie obiadowe, do którego można dodać sos Zobacz więcej
zakalec
zakalec Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zakalec
Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana 2629

SMACZNEGO!!! Zobacz więcej
Dżoana
Dżoana Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
chili-n-chocolate
Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana 3018

Zapiekanka ziemniaczana Tę zapiekankę wymyśliłyśmy kiedyś wspólnie z siostrą, nie mając któregoś dnia żadnego pomysłu na obiad. Bardzo wszystkim posmakowała i od tamtej pory często gości na naszym sto Zobacz więcej
Po dzielnych wojażach w kuchni z piersią gęsi (o którym wspomniałam tylko na Facebooku, nie miała czasu go umieścić na blogu) , przetestować kolejny przepis z Kuchni Lidla. Tym razem o wiele prostszy Zobacz więcej
Czasami nie mogę się zdecydować co zrobić na obiad. Wtedy łączę dostępne w mojej lodówce składniki i powstaje… przepyszna zapiekanka ziemniaczana! Nieograniczone możliwości tworzenia, jedyny limit to Zobacz więcej
Joasia R.
Joasia R. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj Się Kto Może
Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana 2458

Zapiekanka ziemniaczana Zapiekanka ziemniaczana to proste danie idealne na obiad lub obiadokolację. Robiłam już kiedyś zapiekankę ziemniaczaną ale wtedy całość zalewałam śmietaną i przyznam szczerze, Zobacz więcej
Święta tuż tuż… rozglądamy się powoli za przepisami na mazurka, jajka faszerowane, pasztety czy wielkanocne babki ;-) a czasami bywa tak, że nie mamy pomysłu na dzisiejszy obiad ;-) Co powiecie na zap Zobacz więcej
ann
ann Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozkosze-stolu
zapiekanka ziemniaczana

zapiekanka ziemniaczana 9248

Wiosna na razie nas nie rozpieszcza, więc trzeba rozpieszczać się samemu. Najlepiej ciepłym i sycącym jedzeniem, które ukoi skołatane nerwy. Dzisiaj w tej roli zapiekanka ziemniaczana z szynką. Zapiek Zobacz więcej

Zapiekanka ziemniaczana to idealny dodatek do pieczonego mięsa czy gulaszu. Może stanowić także sycące, samodzielne danie, jeśli wzbogacimy ją o mięsne lub warzywne dodatki. Istnieje bardzo wiele odmian zapiekanek z ziemniaków. W wersji podstawowej ziemniaczki zapieka się w plasterkach pod kołderką z ciągnącego sera oraz śmietanki przyprawionej odrobiną gałką muszkatołowej.

W Polsce najbardziej popularną wersją zapiekanki ziemniaczanej jest zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Jest to danie smaczne, sycące, a do tego tanie i jednogarnkowe. Zapiekankę ziemniaczaną można też przygotować z dodatkiem kurczaka, indyka, kaczki, kiełbasy, chorizo, boczku czy też z dodatkami wegetariańskimi takimi jak szpinak, por, pieczarki czy papryka. Na świecie najpopularniejszą tego typu zapiekanką jest wielowarstwowa, francuska Gratin dauphinois. Są to bardzo cienko krojone plasterki ziemniaków, przekładane masą śmietanowo-serową z dodatkiem czosnku, zapieczone w wysokiej temperaturze. Zapiekankę ziemniaczaną, niezależnie od wersji, najłatwiej przygotować w dużym, żaroodpornym naczyniu. Można też wykorzystać kokilki lub małe naczynia i zapiec każdą porcję oddzielnie – w takiej wersji będzie pięknie się prezentować i zachwyci wszystkich gości.

Ziemniaki stanowią podstawę polskiej kuchni. Spore grono osób je te warzywa prawie codziennie, komponując ziemniaki najczęściej z mięsem. Jednak ziemniaki podawane cały czas w takiej samej formie mogą się znudzić. Doskonałym rozwiązaniem jest zatem podanie ziemniaków w innej odsłonie – na przykład takiej jak zapiekanka ziemniaczana. Jak przyrządzić to danie, aby było smaczne i sycące? Oto przykładowy przepis.

Do przyrządzenia zapiekanki ziemniaczanej potrzebujemy następujących składników: jeden kilogram ziemniaków, trzydzieści do czterdziestu dekagramów cienkiej kiełbasy, sto dwadzieścia pięć gramów żółtego sera, dwie cebule, pęczek szczypiorku, około trzystu mililitrów śmietany osiemnastoprocentowej, jedno jajko, sól, pieprz, szczyptę majeranku suszonego bądź świeżego, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej, świeżą zieleninę do posypania – natkę pietruszki, natkę koperku oraz odrobinę świeżego tymianku, a także olej do smażenia. Zapiekankę ziemniaczaną przygotowujemy w następujący sposób. Ziemniaki należy obrać, umyć, po czym pokroić w grubsze plastry i ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnym krokiem jest odcedzenie ziemniaków i pozostawienie ich do ostudzenia. Cebulę należy pokroić w kostkę, a kiełbasę pokroić w plasterki oraz podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Kiełbasę należy doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Kolejnym krokiem do wykonania zapiekanki ziemniaczanej jest wysmarowanie masłem naczynia żaroodpornego do zapiekania. Ugotowane ziemniaki należy ułożyć na dnie, po czym posypać siekanym szczypiorkiem. Kolejnym krokiem do przyrządzenia zapiekanki ziemniaczanej jest ułożenie podsmażonej kiełbasy i cebuli na warstwę ziemniaczaną. Teraz jest dobry moment na przygotowania sosu śmietanowego, który będzie zwieńczeniem zapiekanki ziemniaczanej. Jajko należy wymieszać ze śmietaną, dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz stary ser. Całość należy dobrze wymieszać i wylać na zapiekankę ziemniaczaną. Kolejnym krokiem jest wstawienie dania do nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni piekarnika i zapiekanie potrawy przez około trzydzieści minut. Przed podaniem zapiekankę należy posypać natką pietruszki, koperkiem oraz świeżym tymiankiem.


Równie interesującą opcją jest przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej bezmięsnej. Aby przyrządzić tę potrawę, należy przygotować następujące składniki: około osiemdziesiąt dekagramów średniej wielkości ziemniaków, około dwadzieścia dekagramów średniej wielkości pieczarek, jedną cebulę, piętnaście dekagramów miękkiego żółtego sera, czterdzieści dekagramów kwaśnej śmietany, jedno jajko, szczyptę gałki muszkatołowej, sól, świeżo zmielony pieprz, czterdzieści gram tartego parmezanu oraz szczypiorek do udekorowania, a także masło do wysmarowania formy. Zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami i serem przygotowujemy w kilku prostych krokach. Ziemniaki należy obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie przez czas około piętnastu minut. Ziemniaki nie mogą się rozpadać, czyli nie można ich rozgotować. Następnie należy ziemniaki wystudzić i pokroić w plasterki. Pieczarki należy umyć, osuszyć i obrać, po czym pokroić w kosteczkę. Cebulę należy pokroić w średniej wielkości piórka. Kolejnym krokiem do przygotowywania zapiekanki ziemniaczanej jest starcie na tarce o grubych oczkach żółtego sera. Ser należy wymieszać dokładnie ze śmietaną, jajkiem, drobno pokrojonym czosnkiem oraz przyprawami. Żaroodporne naczynie należy wysmarować dokładnie masłem, jednak jego warstwa nie może być za gruba. Zapiekankę ziemniaczaną należy układać w żaroodpornym naczyniu warstwami: najpierw ziemniaki – tak, aby przykryły dno, następnie pieczarki oraz cebula, ser ze śmietaną i jajkiem, do wykończenia składników. Dobrze, jeśli ziemniaki będą stanowiły ostatnią warstwę. Wierzch zapiekanki ziemniaczanej należy posypać parmezanem. Całość należy zapiekać około trzydziestu minut w piekarniku nagrzanym do temperatury stu dziewięćdziesięciu stopni Celsjusza, aż do zezłocenia się zewnętrznej warstwy zapiekanki ziemniaczanej. Danie należy podawać na gorąco, posypane posiekanym drobno szczypiorkiem.