Przepis na ze szpikiem

Szpik pieczony to danie, które jadłem pierwszy raz w życiu podczas mojej wizyty w restauracji Ed Red. Zatęskniłem za tym smakiem, ale nie wiedziałem gdzie kupić kości szpikowe. I oto w tym tygodniu na Zobacz więcej
     Wielokrotnie już byłam proszona, dosłownie o jakikolwiek przepis na jesiotra. Po raz pierwszy tę rybę spróbowałam przypadkowo w Polsce. Jesiotr pojawił się domu mojej teściowej, jako wynik wędkow Zobacz więcej
  terrina ze szpikiem W połowie stycznia wybrałam się na małe zasłużone wakacje, których pierwszym etapem była Bydgoszcz. Akurat trafiłam w tym  piękniejącym z dnia na dzień mieście na finał Wielkiej Zobacz więcej
Dziś dzień przepełniony miłością.  Dzień urodzin mojej Córeczki. Jeszcze chwila i stanie się całkiem dorosła... Dla Ciebie serce z owoców leśnych i ażurowa dekoracja z karmelu. Najprostsza z najprosts Zobacz więcej
Zdarza nam się, w sumie wcale nie tak rzadko, zapraszać do domu przyjaciół. Robi się wtedy taka sielska, swojska atmosfera. Na stół wystawiamy wtedy wszystkie nasze smakołyki. A to jakieś swojskie ogó Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Risotto alla milanese

Risotto alla milanese 51

Podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie, w ramach akcji "Cisowianka. Gotujmy zdrowo - mniej soli!".  Razem z czterema koleżankami blogerkami Martą, Sylwią, Pauliną i Edytą pod okiem  Sebastia Zobacz więcej
Ada0
Ada0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oryginalny smak
Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese 109

Dzisiaj klasyka kuchni włoskiej „Risotto alla Milanese” to w zasadzie risotto szafranowe. Różnica polega na tym, że przyrządzane jest na podsmażonym szpiku wołowym. Bardzo często podawane jest z ossob Zobacz więcej
Chimek
Chimek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuryer Cyniczny
Gzelce a sprawa (staro)polska

Gzelce a sprawa (staro)polska 165

To straszne, że uprawiam częściowy recykling, ale chodził ten temat za mną już od jakiegoś czasu. To znaczy – chodził o tyle, że chciałem o tym napisać na kuchennym blogasku, z racji że dawno nie było Zobacz więcej
Światowy Dzień Dawców Szpiku. Problem, zagadnienie przerobiony na milion sposobów. Jest to temat, który zawsze warto będzie pokazać jeszcze raz i jeszcze raz o tym pogadać. Co Ciebie powstrzymuje prze Zobacz więcej
Fotokulinarnie
Fotokulinarnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fotokulinarnie
Risotto alla milanese

Risotto alla milanese 37

Risotto alla milanese czyli złote risotto z szafranem – klasyka mediolańskiej kuchni. Eleganckie, choć niezwykle proste, idealne jako dodatek lub solo jako pierwsze danie. W oryginalnym przepisie na r Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Gicz jagnięca duszona

Gicz jagnięca duszona 229

Gicz/goleń składa się z wielu mięśni, jest bardzo soczysta i kleista. Świetnie nadaje się do gotowania i duszenia. 2 jagnięce gicze, oliwa do smażenia, 2 cebule, 3 – 4 ząbki czosnku, 8 filecików ancho Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
5 ćwiartka podroby

5 ćwiartka podroby 1606

bycze jądra cynaderki - nerki cielęce   flaki  gulasz z żołądków drobiowych nóżki wieprzowe w galarecie  serduszka drobiowe z pęczakiem – pęczotto szpik wołowy pieczony wątróbka cielęca smażona wątrób Zobacz więcej
sweet cherimoya: Dawcy szpiku pilnie poszukiwani sweet cherimoya Cały mój świat na talerzu, w obiektywie, w słowach. Etykiety Baju Baju(23)Dzieci(17)Włóczykije(12)"Eko"świadomi(6)Mamy karmiące(3)Wakac Zobacz więcej
Tapenda.pl
Tapenda.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tapenda
Gicz cielęca po mediolańsku

Gicz cielęca po mediolańsku 1308

Zaczynając przygodę z kawałkiem mięsa, którego nigdywcześniej sięnie przygotowywało, najlepiejzacząć od klasyki.Zanim przejdziemy do przepisu warto wiedzieć, że mięso giczy wołowej lub cielęcej odznac Zobacz więcej
Właśnie wróciłam z Cinema City. Obejrzałam. Jeszcze go przeżywam, bo film Jana Komasy wbija w fotel. I ukazuje prawdę o Powstaniu Warszawskim, o tym jak wpuszczono młodych ludzi w kanał. Wysłano ich n Zobacz więcej
Gregor
Gregor Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Paleo SMAK
Szpik – masło bogów

Szpik – masło bogów 562

Nie ma nic bardziej paleo od jedzenia szpiku kostnego – na długo zanim nasi przodkowie nauczyli się polować, szpik ze znalezionej padliny oraz zwierząt upolowanych przez inne drapieżniki był pierwszym Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Szpik cielęcy

Szpik cielęcy 492

kości cielęce pocięte wzdłuż- 800g* sól, pieprz, oliwa, natka pietruszki – 60g, kapary – 20g, sos vinaigrette – 50ml**, szalotka – 50g, bagietka, oliwa-50ml Kości ułożyć przecięciem do góry. Posypać s Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Szpik wołowy pieczony

Szpik wołowy pieczony 1234

kości szpikowe pocięte, kawałki długości 6-8 cm sól w płatkach – kwiat solny tymianek, 1 ząbek czosnku, kilka plasterków cienko pokrojonego ciemnego chleba – litewski, oliwa lub smalec do smażenia chl Zobacz więcej
gotujemywdomu.com
gotujemywdomu.com Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
gotujemywdomu.com
duszona goleń wołowa

duszona goleń wołowa 7128

W środę wieczorem mieliśmy odebrać swojską kiełbasę z wędzarni ale już od rana o niej myśleliśmy. Aby zaspokoić całodzienne oczekiwanie zakupiliśmy po dwa końce polskiej, myśliwskiej i zasuszanej u „S Zobacz więcej
Na cztery widelce
Na cztery widelce Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
na4widelce@gmail.com
Szpik wołowy

Szpik wołowy 822

Szpik kostny nie bez powodu nazywany jest przez kucharzy masłem bogów. To chyba najzdrowszy, bardzo wartościowy tłuszcz zwierzęcy. Jest wysokokaloryczny i bogaty w łatwo przyswajalne żelazo,  fosfor, Zobacz więcej