Przepis na zupa gulaszowa

Po świętach przywiozłam od mojej mamy "Zupy świata" Dębskich i już znalazłam ponad 20 rodzajów zup do wypróbowania m. in. rosół andaluzyjski z kury, zupę karpacka z jajkami czy zupę myśliwska z zająca Zobacz więcej
fiedziu
fiedziu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Prymitywna Kuchnia
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa 1474

Jak Węgry to koniecznie węgierska zupa gulaszowa. Miałem napisać parę słów jak mi się podoba u naszych „bratanków”, to pomyślałem, że przepis na gulaszową będzie jak ta lala. Z tym, że to nie jest tak Zobacz więcej
magdallena
magdallena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blondynka Gotuje
Zupa Gulaszowa

Zupa Gulaszowa 1973

Wczoraj w zamrażarce znalazłam kawałek łopatki wieprzowej. Wymyśliłam, że dziś zrobię zupę gulaszową. Długo się gotuje, ale co tam,jest niedziela, mam czas i co? I mam obiad na dwa, trzy dni z głowy ; Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa 1702

Koniec października. Już pora na rozgrzewające i gęste zupy. Rozpoczynam sezon zupą gulaszową, zwaną zupą swatką. Nasza gulaszowa jest gęsta, pikantna, paprykowa, z powodzeniem zastępuje pierwsze i dr Zobacz więcej
Tapenda.pl
Tapenda.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tapenda
Węgierska zupa gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa 2389

Jeśli mielibyście ochotę zjeść talerz prawdziwej węgierskiej zupy gulaszowej to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Oryginalna zupa gulaszowa przygotowywana na jest na bazie składającej się z p Zobacz więcej
jaroszbartosz1992
jaroszbartosz1992 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z prezesem
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa 1324

Smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupa gulaszowa poleca się na obiad! Idealna na taką pochmurną i deszczową pogodę. Sama stanowi pyszny i treściwy posiłek, nie potrzeba drugiego dania. Wystarczy, aby na Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa 1689

Zupa gulaszowa Nie ma nic lepszego na długie, zimowe wieczory niż rozgrzewająca zupa gulaszowa. Niezwykle pożywne danie. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego, żytniego chleba. Dla 4 osób PT2H Czas p Zobacz więcej
Mgotuje
Mgotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Marta gotuje
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa 1388

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Węgierska zupa gulaszowa. Jest pyszna, sycąca i rozgrzewająca. Z mięsem wołowym i dużą ilością warzyw. Post Zupa gulaszowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje. Zobacz więcej
Zimna nas nie opuszcza, więc zostajemy przy rozgrzewających potrawach. Kolejna wersja zupy gulaszowej, która posłuży nam jako danie główne jednogarnkowe.  Do żaroodpornego naczynia wkładamy podsmażoną Zobacz więcej
sisters
sisters Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Paleta Smaku
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa 775

Zupa gulaszowa Taka zupa gulaszowa to zdecydowanie czasochłonna potrawa. Każdy składnik poddaje się obróbce osobno, by potem połączyć wszystko w całość. W dodatku, aby mięso było pyszne i miękkie, zup Zobacz więcej
Beata M
Beata M Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Po_żarcie
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa 1199

Zupa gulaszowa Dziś mam mnóstwo zajęć.. Zakupy, sprzątanie, wizyta w przychodni.. Postanowiłam więc zrobić jakieś danie jednogarnkowe. Padło na zupę gulaszową, ulubioną  mojego męża. Już dawno prosił Zobacz więcej
KŁD
KŁD Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jak cień
Zupa gulaszowa.

Zupa gulaszowa. 784

Czasem, gdy nie ma czasu na gotowanie, trudno jest wtedy jeść smacznie i zdrowo. Swego czasu prowadziłam taki własny wyścig z czasem. Późnym wieczorem po powrocie do domu miałam ochotę już tylko na ci Zobacz więcej
Tradycyjna węgierska zupa gulaszowa, której podstawą jest mięso, papryka, cebula i smalec. Często wzbogacona jest ziemniakami lub kluskami, przez co staje się bardziej treściwa. Zupa jest ostra i rozg Zobacz więcej
Aleksandra
Aleksandra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy Aleksandry
ZUPA GULASZOWA

ZUPA GULASZOWA 1676

Zupę gulaszową przyrządzam od kilkunastu lat i wszystkim bardzo smakuje. Mnogość przypraw i mięso sprawiają, iż gulaszowa nasyci i rozgrzeje. W większości przepisów na zupę gulaszowa nie dodaje się wł Zobacz więcej
mixoflife
mixoflife Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mi smakuje
Węgierska zupa gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa 1329

Tą zupę miałam zrobić jeszcze zimą -tak dla rozgrzewki. Zima minęła, robi się cieplej, ale dobrą zupkę można przecież zjeść o każdej porze! Z pomocą do jej zrobienia przyszła mi saszetka Pomysł na... Zobacz więcej
modkuchni
modkuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
M od kuchni
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa 1687

Zupa gulaszowa Na jesienne obiady polecam pyszną, aromatyczną i bardzo sycącą zupę gulaszową! To jedna z moich ulubionych zup. Składniki (dla 6 osób):                             450 g  chudej wołowin Zobacz więcej
piotras100
piotras100 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szaleństwo w kuchni
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa 1001

Zupa gulaszowa ma kilka zalet: jest smaczna, pożywna, sycąca, nie wymaga aptekarskiego trzymania się przepisu. Jest jednak pracochłonna, więc warto od razu przygotować jej spory gar. Zupa gulaszowa, p Zobacz więcej
Milena
Milena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Teen's Kitchen
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa 4089

#36 Ta zupa jest idealna na chłodne, jesienne dni. Zapraszam na pyszną, rozgrzewającą zupę gulaszową.  Składniki: - 40 dag wieprzowiny lub wołowiny na gulasz  - 1 duża cebula - 1 marchewka - 1 pietrus Zobacz więcej

Zupa gulaszowa należy do najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej. W skład zupy wchodzą min. mięso wołowe, papryka ostra, papryka słodka oraz cebula. Tradycja podaje, iż zupa węgierska przyrządzana była przez pasterzy, którzy gotowali ją w kociołku nad ogniskiem. W XIX wieku zupa gulaszowa zawędrowała na stoły mieszczańskie, gdzie bardzo szybko stała się popularną potrawą. Doskonale nadaje się ona na zimne, jesienne i deszczowe dni, gdyż jest niezwykle smaczna i rozgrzewająca. Zupę gulaszową określa się mianem bográcsgulyás, co oznacza gulasz bograczowy, czyli podawany w kociołku. Zupa gulaszowa najczęściej gotowana jest w dużych garnkach.


Danie z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom węgierskiej kuchni, o której wiadomo nie od dziś, iż wyjątkowym sentymentem darzy paprykę. To właśnie ona decyduje o wyrazistym smaku i aromacie zupy gulaszowej. Jako jej uzupełnienie znakomicie sprawdzi się pieczywo bądź tosty. Niezwykła popularność zupy gulaszowej sprawia, iż jest ona przygotowywana na całym świecie według gustów aktualnie dominującym w danym kraju. Podobno nabiera niezwykłego smaku dopiero na trzeci dzień – jest pod tym względem podobna do bigosu, który również wymaga odpowiedniego czasu, aby smaki mogły się przegryźć. Aromatyczne przyprawy zawarte w zupie gulaszowej stopniowo uwalniają swój aromat, nadając całej zupie wyjątkowego smaku. W Polsce jako dodatek do zupy gulaszowej dodaje się, poza podstawowymi składnikami, pieczarki, cukinię oraz kiełbasę. Niektórzy amatorzy tego przysmaku dodają również do zupy gulaszowej śmietanę oraz kluski. Całość zupy można także posypać tartym serem, który nadaje daniu wyjątkowego smaku. Prawdziwa zupa gulaszowa jest bardzo gęsta, pikantna i powinna być podawana na gorąco. W restauracjach popularne jest podawanie zupy w kociołkach podgrzewanych za pomocą podgrzewaczy. To danie jednogarnkowe, które można w łatwy sposób przyrządzić we własnym domu i które doskonale nadaje się na rozgrzewający i sycący posiłek.

Jak zatem przygotować tę smaczną i sycącą potrawę? Do przyrządzenia zupy gulaszowej potrzebujemy następujących składników: półtora litra wody, trzech czwartych pręgi wołowej, dwie średnie marchewki, jedną dużą cebulę, pół selera, trzy duże ząbki czosnku, jedną dużą paprykę, trzydzieści dekagramów małych pieczarek, cztery średnie ziemniaki, jeden mały słoiczek koncentratu pomidorowego, dwie łyżki stołowe słodkiej papryki w proszku (może być wędzona), szczyptę sproszkowanego kminku, ziele angielskie, liść laurowy, smalec do smażenia, śmietanę do zabielenia zupy oraz posiekaną natkę pietruszki. Mięso należy umyć, pokroić w dużą kostkę i wrzucić do garnka z osoloną letnią wodą z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Cebulę należy pokroić w drobną kostkę – podobnie robimy z marchewką, selerem, oraz papryką. Pieczarki należy obrać i pokroić w plasterki. Kolejnym krokiem jest zeszklenie cebuli na smalcu. Kiedy cebula będzie już miękka, dorzucamy do niej pieczarki i smażymy do miękkości składników, po czym dodajemy pokrojony drobno czosnek i smażymy około dwóch minut. Zestawiamy patelnię z gazu, dodajemy paprykę w proszku i dolewamy odrobinę wody. Po czym stawiamy patelnię na gaz i dalej smażymy około minuty do czasu, aż papryka odda cały swój smak. Podczas smażenia należy wszystkie składniki wymieszać od czasu do czasu. Kolejnym krokiem jest przełożenie zawartości patelni do mięsa, które powoli gotuje się w garnku. Kiedy mięso będzie prawie miękkie, dorzucamy do niego warzywa korzeniowe, które uprzednio obraliśmy, oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, należy dodać do zupy gulaszowej pokrojoną czerwoną paprykę oraz doprawić do smaku. Kilka minut przed końcem gotowania należy dodać do zupy koncentrat pomidorowy, po czym jeszcze chwilę gotować. Całość należy doprawić śmietaną oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowaną zupę gulaszową podajemy w niewielkich kokilkach.