Przepis na zupa parzybroda

Caldo verde czyli zielony bulion .. klasyka portugalskiej kuchni. Któregoś dnia szukałem na poznańskim rynku wildeckim niedużej włoskiej kapusty. Znana z widzenia sprzedawczyni zapytała – a co dziś Pa Zobacz więcej
Ze względu na to, że jestem poznańską pyrką postanowiłam zrobić regionalną zupę wielkopolską. Nazywana jest parzybrodą. Gdzieś przeczytałam, że nazwa pochodzi od spadających, gorących włókien kapusty Zobacz więcej
wrotka_online
wrotka_online Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Co w książce kulinarnej ukryte
Parzybroda

Parzybroda 2676

  Parzybroda jest jednogarnkową potrawą wiejską, rodzajem słodkiego kapuśniaku pochodzącą z regionu częstochowskiego. W dawnych czasach, z uwagi na łatwość przyrządzania i dostępność produktów była se Zobacz więcej
WSZYSTKO SMACZNE
WSZYSTKO SMACZNE Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
WSZYSTKO SMACZNE
Parzybroda z kiełbasą

Parzybroda z kiełbasą 107

Parzybroda z kiełbasą Parzybroda z kiełbasą to rozgrzewająca, pożywna i sycąca zupa. Bardzo lubię takie zupy, które nie dosyć, że świetnie smakują to dodatkowo mają porządną wkładkę z mięsa i kiełbasy Zobacz więcej
Czy w dzieciństwie też jadaliście parzybrodę? A może u Was nazywała się inaczej? Gęsta treściwa zupa z białej kapusty posiekanej w dość duże kawałki, z dodatkiem pomidorów i koncentratu – gorące kawał Zobacz więcej
 Ostatnich parę dni było zdecydowanie mało letnich i stąd też rozgrzewająca zupa o nazwie "parzybroda". Zupa ta pochodzi z południa Polski, o czym dowiedziałam się stosunkowo niedawno i co wielce mnie Zobacz więcej
sylviimint
sylviimint Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lemon curd sylvii
PARZYBRODA

PARZYBRODA 626

- Taka potrawa, jakby gęsta zupa, w której łyżka staje (...) - Z kartofli i kapusty, wszystko rozgotowane i rozdyźdane, a ta kapusta grubo krojona, po brodzie się plącze przy jedzeniu i dlatego to się Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Parzybroda- śląska zupa

Parzybroda- śląska zupa 584

Parzybroda to śląska zupa uwzględnioną na Liście Produktów Tradycyjnych. Jest jednogarnkową potrawą wiejską składającą się głównie z kapusty i ziemniaków. W dawnych czasach ze względu na łatwość przyr Zobacz więcej
Uświadomiłam sobie dzisiaj, dlaczego lubię, gdy szczeka psina mojego sąsiada. Właśnie dziś, siedząc przed ekranem komputera, odpisując na Wasze komentarze, popijając herbatę i ciesząc się, że przestał Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Parzybroda

Parzybroda 756

Pod nazwą "parzybroda" kryje się pyszna, sycąca, gęsta zupa w skład której wchodzi kapusta, ziemniaki, marchew, cebula i boczek. W wersji wegetariańskiej można pominąć boczek jednak jego dodatek spraw Zobacz więcej
Witajcie :) Dziś kolejne danie którym zajadamy się tak długo dopóki jest sezon na mołdą kapustę. Smak z dzieciństwa mimo tego że, wychowywałam się w regionie kujawsko-pomorskim:).Parzybrodę gotowała b Zobacz więcej
Goszka
Goszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
To co kocham
Zimowa zupa Parzybroda

Zimowa zupa Parzybroda 225

Święta, święta, a tu przed świętami też trzeba coś jeść, a nie tylko planować menu i robić zakupy. Polecam Wam bardzo szybką, sycącą i rozgrzewającą zupę zimową. "Parzybroda" kojarzy mi się nierozłącz Zobacz więcej
AnkaGotuje
AnkaGotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AnkaGotuje.pl
Kapuśniak – parzybroda

Kapuśniak – parzybroda 277

Kapuśniak – parzybroda | przepis na, jak zrobić, jak ugotować Strona główna Anka na jutjubie Obiady Desery Dania mączne Śniadania Zupy Pieczywo Przetwory Przystawki Sałatki Sosy Ciasta Categorized | L Zobacz więcej
kuba.pichci
kuba.pichci Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuba Pichci
Parzybroda

Parzybroda 621

Spotkałem się już z różnymi wersjami parzybrody. Czasem robiona była ona z kapusty kiszonej, innym razem ze zwykłej, czasem była to klasyczna dosyć rzadka zupa innym razem dość gęste danie bliższe lec Zobacz więcej
Zupa z kapusty włoskiej (lub młodej), zwana parzychą lub parzybrodą to gęste, sycące danie charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej. Można ją zrobić na kilka sposobów: na wywarze mięsnym, co zajmuj Zobacz więcej
Zupa z kapusty włoskiej (lub młodej), zwana parzychą lub parzybrodą to gęste, sycące danie charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej. Można ją zrobić na kilka sposobów: na wywarze mięsnym, co zajmuj Zobacz więcej
Parzybroda to sycąca zupa z słodkiej kapusty z dodatkiem młodych ziemniaków, młodej marchewki i kiełbasy. Zupa ta pochodzi z okolic Częstochowy, w moim regionie nazywałaby się kapuśniakiem. Nazwa zupy Zobacz więcej
Czy parzybroda jest: a)      Gęstą zupą? b)      Czymś w rodzaju puree? c)       Jeszcze czymś innym? Tylko czym? Mówimy tu o parzybrodzie świętokrzyskiej (bo są i parzybrody śląskie i wielkopolskie, Zobacz więcej
Niezwykle pożywna, rozgrzewająca i smaczna. Solidna porcja energii na jesienne, coraz chłodniejsze dni. Tradycyjną parzybrodę przyrządza się z białej, słodkiej kapusty, żeberek bądź boczku, ziemniaków Zobacz więcej
Danusia
Danusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Wypieki I Nie Tylko
Zupa parzybroda

Zupa parzybroda 268

Parzybroda jest kolejnym produktem, który znalazł się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Jest to potrawa pochodząca z regionu częstochowskiego. Jest ona rodzajem kapuśniaku o sło Zobacz więcej