Przepis na żurek

alunek
alunek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Życie zamknięte w smaku
Żurek

Żurek 573

Lubię żurek. Chyba dlatego, że przepadam za kwaśnymi potrawami/smakami. A już wkrótce będę się nim mogła zajadać bardzo, bo zbliża się Wielkanoc, kiedy to bez żurku obejść się nie można. ŻUREK Składni Zobacz więcej
Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zajadam.pl
Żurek

Żurek 1292

Żurek to moja ulubiona zupa i konkurować z nim może jedynie bożonarodzeniowy czerwony barszcz :) Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na Zobacz więcej
TwojeSmaki
TwojeSmaki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Twoje Smaki
Żurek

Żurek 1618

Tradycyjny żurek na wywarze z warzywnym, białej kiełbasce i wędzonym boczku :)  Składniki:  włoszczyzna bez kapusty, 200 g wędzonego boczku, 2 białe kiełbasy, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 500 ml dobrego Zobacz więcej
kochanyptysiu
kochanyptysiu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wielki apetyt
Żurek

Żurek 554

Żurek to jedna z moich ulubionych zup. Gdy za oknem ponuro, zimno i dżdżyście w kuchni pojawia się właśnie on. Sprawdza się również podczas imprez i następnego dnia, gdy potrzebna jest szybka "regener Zobacz więcej
uszepti
uszepti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne Przepisy
Żurek

Żurek 910

Jak zrobić tradycyjny żurek z boczkiem i kiełbasą. Obejrzyj smaczny przepis na żurek i ciesz się wyśmienitą zupą na obiad. Żurek jest bardzo pożywną zupą, która z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Zobacz więcej
SlodkoSlone
SlodkoSlone Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Slodko Slone
Żurek

Żurek 533

Mało czasu, mało czasu !!! 7 sprawdzianów w jednym tygodniu? Toż to jakieś istne szaleństwo, a zarazem czas, kiedy cieszę się, że dojeżdżam do szkoły 1,5 godziny. Przynajmniej znajdę chwilę, aby zebra Zobacz więcej
Agnieszka_Smakiem
Agnieszka_Smakiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakiem
Żurek

Żurek 704

Święta w tym roku spędzimy na wsi; na myśl o tej podróży trudno mi zachować pełną trzeźwość umysłu. Ta pora roku wysysa na wieś, tam smakuje najlepiej. Żurek to kolejna rzecz, która sprawia, że przebi Zobacz więcej
PrzepisyJoli
PrzepisyJoli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy Joli
ŻUREK

ŻUREK 460

ŻUREK – to klasyczna zupa, bardzo częsty gość na wielkanocnych stołach. Zobacz film: Jak zrobić zakwas na żurek? Zobacz więcej
Magda111
Magda111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowite Dania
Żurek

Żurek 902

Pyszny, szybki i prosty żurek z białą kiełbasą i jajkiem przygotowany na kefirze i śmietanie . Z powodzeniem może zastąpić obiad , ponieważ w połączeniu z pieczywem jest bardzo treściwy  i syty. skład Zobacz więcej
    ŻUREK BEZGLUTENOWY   Żurek to po krupniku kolejna ‘biała” zupa, którą lubię i jednocześnie tradycyjne danie wielkanocne… Pewnie, podobnie jak ja, inni myśleli, że i tę zupę mamy sobie „wybić z gło Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Picantecooking
Żurek

Żurek 169

         Bogaty i aromatyczny nośnik staropolskich tradycji. To chyba najbardziej polska zupa ze wszystkich możliwych. Można powiedzieć, że żurek to potrawa narodowa i jest bardziej polski niż np.: fl Zobacz więcej
Baladynka
Baladynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Na słodko lub wytrawnie
Żurek

Żurek 292

Wczoraj podałam przepis na zakwas na żurek, więc dzisiaj nie obędzie się bez żurku. Przepis podaję na 8 osób Składniki: 2 litry wody 750 ml zakwasu na żurek 4 marchewki 1 pietruszka 1 por kawałek sele Zobacz więcej
zjemto
zjemto Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zjem to
żurek

żurek 490

ioho Przepis na żurek Przepis na żurek z koncentratem do żurku banalnie prosty z którym każdy sobie poradzi. Nie stosuję do niego żadnych ziemniaków lub co jeszcze gorsze marchewki które moim zdaniem Zobacz więcej
paproszek
paproszek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Paproszkowe smaki...
żurek idealny.

żurek idealny. 575

Żurek jest zupą, która jakoś nie bardzo mi wychodziła. Zawsze wolałam "cudze żurki", ale wreszcie dopracowałam przepis na żurek idealny i zapisuję go ku potomności i własnej pamięci. Składniki: żur - Zobacz więcej
nietadieta.pl
nietadieta.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
nietadieta.pl
Żurek

Żurek 832

Żurek Składniki: 1 cienka kiełbasa zakwas na żurek (ja dałam zakwas z mąki ryżowej) 4 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku natka pietruszki 2 liście laurowe ziele angielskie sól pieprz majeranek koperek Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Żurek

Żurek 721

Żurek Żurek jest potrawą, która często, obok białego barszczu, pojawia się na naszych stołach podczas świąt Wielkiej Nocy. I pomimo, że w naszym kraju zupy z reguły stanowią pierwsze danie obiadowe, t Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Żurek

Żurek 327

Wielkanocny i nie tylko :) My bardzo lubimy żurek i robię go od czasu do czasu, nie tylko od święta. Składniki: 300-500 ml zakwasu na żurek - w zależności jak kwaśny barszcz preferujemy 1-2 laski kieł Zobacz więcej
mężczyzna-gotuje
mężczyzna-gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mężczyzna gotuje
Żurek

Żurek 497

Takiej wersji żurku jeszcze nie robiłem, a jest ona pomysłem mojej współlokatorki, która gotuje pyszne zupy i wyśmienite placki ziemniaczane. Wersja którą robiłem zwykle ja była znacznie uboższa od te Zobacz więcej
uszepti
uszepti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne Przepisy
Żurek

Żurek 227

Jak zrobić tradycyjny żurek z boczkiem i kiełbasą. Obejrzyj smaczny przepis na żurek i ciesz się wyśmienitą zupą na obiad. Żurek jest bardzo pożywną zupą, która z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Zobacz więcej
Lola
Lola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Commandaria
Żurek

Żurek 1662

Żurek Żurek to nasza, polska, gęsta i przepyszna zupa. Gotowana z pokoleń na pokolenia przez nasze matki, babki i prababki. Najlepszy jest na wędzonce. I ja obowiązkowo go tak gotuję. Jeżeli dajemy wę Zobacz więcej

Żurek jest popularną w Europie środkowo-wschodniej zupą, o charakterystycznym kwaskowatym smaku. Przyrządza się ją na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej. Do żurku często dodaje się kiełbasę lub wędzony boczek. Można także wzbogacić smak zupy o suszone grzyby, kawałki ziemniaków lub jajko. Żurek często zabiela się też śmietaną lub mlekiem. W Polsce zupa ta jest tradycyjną potrawą wielkanocną, bez której trudno wyobrazić sobie świąteczny obiad. Żurek często mylony jest z barszczem białym. Obie zupy wyglądają i smakują bowiem bardzo podobnie. Podstawowa różnica jest taka, że barszcz biały gotowany jest na zakwasie pszennym, a żurek na zakwasie żytnim.

Do ugotowania żurku potrzebujemy przede wszystkim zakwasu. Bez problemu zakwas na żur możemy kupić gotowy w sklepie lub na targu. Jednak od czasu do czasu warto pokusić się o zrobienie domowego zakwasu, tym bardziej że nie jest to specjalnie trudne zadanie. Do naczynia kamionkowego lub dużego szklanego słoja wsypujemy mąkę żytnią i zalewamy ją wodą. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, skórkę razowego chleba i ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Zakwas na żurek odstawiamy w ciepłe miejsce na około trzy dni (codziennie go mieszamy). Gdy już mamy gotowy zakwas, możemy przystąpić do gotowania żurku. Z obranej włoszczyzny, namoczonych grzybów, kiełbasy i wędzonego boczku gotujemy wywar. Następnie go przecedzamy i dodajemy do niego zakwas. Całość zagotowujemy. W międzyczasie kiełbasę kroimy w plasterki, boczek w drobną kostkę, a grzyby w cienkie plasterki. Wszystkie składniki dodajemy do gotującego się żurku. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Ewentualnie możemy dodać dwie – trzy łyżki chrzanu. Pod koniec gotowania żurek zabielamy odrobiną śmietany. W Wielkanoc podajemy go z ugotowanym na twardo jajkiem. Do zupy możemy dorzucić także zarumienioną na patelni cebulkę z czosnkiem. Ciekawym i bardzo efektownym sposobem podania potrawy, jest użycie chlebowych miseczek.

Żurek możemy przyrządzić w wersji bezmięsnej. Zaczynamy ponownie od ugotowania wywaru na włoszczyźnie i grzybach. W międzyczasie w piekarniku pieczemy pokrojone w kostkę ziemniaki, które wcześniej dokładnie obtaczamy w oleju i przyprawach (w majeranku, lubczyku, pietruszce, soli i pieprzu). Ziemniaczki pieczemy przez około pół godziny, aż nabiorą pięknego, złotego koloru. Wywar na żurek przecedzamy i dodajemy do niego zakwas oraz chrzan. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do żurku dorzucamy upieczone ziemniaki oraz pokrojoną w plasterki marchewkę z wywaru. Całość możemy zabielić śmietaną lub mlekiem roślinnym. Zupę podajemy z kromką chleba. W coraz większej ilości sklepów dostaniemy kiełbaski sojowe, które także możemy dorzucić do żurku. Nie jest to jednak konieczne. Zarówno w tradycyjnej wersji, jak i tej bezmięsnej, żurek smakuje równie wyśmienicie. Nawet jeżeli na co dzień nie wyobrażamy sobie obiadu bez kawałka mięsa, warto czasami sięgnąć po wegetariański przepis na żurek, aby nieco urozmaicić i odchudzić swoją dietę.