jemwiecjestem

Cześć, mam na imię Marta. Dorastałam w Polsce, za żelazną kurtyną, nie mając większego wyobrażenia o światowej sztuce kulinarnej. Z jakiegoś powodu jednakże, odkąd tylko pamiętam, lubiłam zajmować się kreowaniem wymyślnych potraw z dostępnych wówczas składników oraz podejmowaniem gości. W 1999 roku wylądowałam w południowej Kalifornii. Przygoda z kulinariami zaczęła się na dobre. Kilka lat temu postanowiłam obalić mit i podzielić się moimi amerykańskimi doświadczeniami, obserwacjami i inspiracjami kulinarnymi z ludźmi w Polsce, których większość kojarzy tutejszą scenę kulinarną jedynie z McDonalds. Początkowo wysyłałam emaile, potem robiłam krótkie foto prezentacje poprzez Facebook. Ponaglana przez przyjaciół i znajomych postanowiłam zacząć zapisywać je w formie bloga i tym samym udostępnić je większej publiczności. Z wykształcenia jestem socjologiem, z zamiłowania przedsiębiorcą z kreatywną duszą. Nie mam żadnej formalnej edukacji kulinarnej. Uwielbiam spędzać czas fantazjując o jedzeniu, jego teksturze, kolorze, smaku, wyglądzie. W ciągu dnia wielokrotnie otwieram drzwi szafek kuchennych i lodówki, wpatruję się w ich zawartość i myślę o tym „co następne”. W mojej kuchni zawsze znajdują się nowe, nieznane składniki, które kupuję w najbardziej przypadkowych miejscach. Odwiedzam lokalne rynki pełne pasjonatów organicznych darów natury i ręcznie robionych przetworów, czy też zdumiewające supermarkety z najbardziej wyszukaną ekologiczną żywnością. Kupuję w najzwyklejszych sklepach, zapyziałych etnicznych sklepikach, przydrożnych straganikach oraz sklepach z cyklu wszysto za 99 centów. Często przynoszę do domu „dary natury” zerwane lub znalezione “po drodze”, przy okazji spaceru z psem. Czuję się uprzywilejowana i niezwykle wdzięczna losowi za to, że mogę mieszkać w Kaliforni, miejscu obdarzonym idealnym klimatem, w którym przez cały rok mogę się cieszyć urodzajem i życiem matki natury… Nie korzystam z przepisów, a książki kucharskie czytam jak nowele lub przeglądam jak albumy. Studiuję magazyny, menu w restauracjach i „tanich jatkach”. Z ciekawością śledzę progamy na Food Network i innych kanałach telewizyjnych. Każda podróż to okazja do nowych doznań i inspircji kulinarnych. Gotując, prawie nigdy nie powtarzam potraw. „Coś z niczego” to moja specjalność. Lubię kiedy tradycyjne składniki spożywcze pojawiają się na talerzu w nietradycyjnych rolach. Jestem wielkim rzecznikiem umiaru i balansu, nie tylko w codziennej diecie, ale i życiu. Miałam okazję doświadczyć na własnej skórze, że siła fizyczna i psychiczna to podstawa mojej egzystencji. Produkty o największych walorach z punktu widzenia sztuki kulinarnej, często nie uchodzą za najzdrowsze. “Wszystko, ale w moderacji” to moja domena. Tak jak prawdziwy szef kuchni, zawszę wybieram smak, czyli masło ponad margarynę, ale jednocześnie eksperymentuję z prostszymi i łatwiej przyswajalnymi składnikami, żeby tworzyć zdrowe, pożywne potrawy o pełnych walorach smakowych. Swoimi kreacjami, przemyśleniami, inspiracjami i doświadczeniami mam nadzieję zaciekawić innych. Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku, gdzie znajdziecie jeszcze więcej interesujących informacji: http://www.facebook.com/jemwiecjestem

Na durszlaku od:

lutego 2013

Miejscowość:

Signal Hill

jemwiecjestem
jemwiecjestem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Food Polka
Lamb Weston Fries

Lamb Weston Fries 12

jemwiecjestem
jemwiecjestem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Food Polka
Lamb Weston Fries

Lamb Weston Fries 3

jemwiecjestem
jemwiecjestem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Food Polka
Minute Maid

Minute Maid 4

jemwiecjestem
jemwiecjestem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Food Polka
Happy 4th!

Happy 4th! 16

jemwiecjestem
jemwiecjestem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Food Polka
The Runaway Citrus

The Runaway Citrus 20

jemwiecjestem
jemwiecjestem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Food Polka
Go green with your potatoes!

Go green with your potatoes! 18