Fourtalia, czyli tradycyjny omlet z wysp egejskich

26 kliknięć
04.12.2019
blog: Greckie smaki

Przepis: Fourtalia, czyli tradycyjny omlet z wysp egejskich

Fourtalia lub froutalia (gr. φουρτάλια ή φρουτάλια) to rodzaj pożywnego omletu z wysp egejskich. Zwłaszcza dwie z nich, wyspa Andros i Tinos, szczycą się tym przysmakiem. Próbowałam odtworzyć oryginalny smak, jednak z uwagi na zastępstwo produktów, wyszło pewnie coś innego. Fourtalia z wyspy Andros wykonana jest bowiem z użyciem specjalnej, lokalnej kiełbasy „louza”, z wędzonego mięsa wieprzowego. Na wyspie Tinos używa się tam...

DODANO DO 1 zeszytu:

Zobacz także przepisy na:

    Izabela P.
    Izabela P. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Greckie smaki
    Domatokeftedes

    Domatokeftedes 25

    Gotuj z muzyką
    Gotuj z muzyką Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Gotuj z Muzyką
    Omlet

    Omlet 2453

    blondynkawkuchni
    blondynkawkuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    blondynkawkuchni
    Omlet!

    Omlet! 3140

    Kuchnia Tomka
    Kuchnia Tomka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Kuchnia Tomka
    OMLET z dzikimi SZPARAGAMI

    OMLET z dzikimi SZPARAGAMI 13

    Marta
    Marta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Codzienne gotowanie
    Omlet z fetą

    Omlet z fetą 958

    baaaraneeek
    baaaraneeek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    ALBA
    Omlet z warzywami

    Omlet z warzywami 2495

    malina137
    malina137 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Wypieki Maliny
    Omlet

    Omlet 3213

    Kalejdoskop Renaty
    Kalejdoskop Renaty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Kalejdoskop Renaty
    Nisyros

    Nisyros 101

    zjemto
    zjemto Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Zjem to
    Omlet

    Omlet 1988

    Gary Barbary
    Gary Barbary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    gary barbary
    omlet

    omlet 1329

    kulinarnawyspa
    kulinarnawyspa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Kulinarna Wyspa
    Kuchnia w świecie tenisa

    Kuchnia w świecie tenisa 121