Bigos à la staropolski.

143 kliknięcia
26.03.2016
blog: Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Przepis: Bigos à la staropolski.

Bigos à la staropolski – z suszonymi grzybami i z suszonymi śliwkami, oraz oczywiście z mięsem to idealne danie na Święta,  jako dodatek do domowej białej kiełbasy na wielkanocne śniadanie. A czy wiecie że oryginalny bigos staropolski nie zawierał kapusty?! Odpowiednikiem słowa bigosowanie we współczesnym języku polskim jest szatkowanie. Kiedyś bigosem więc były potrawki z drobno krojonych mięs lub ryb. Wspólnym mianownikiem p...

DODANO DO 1 zeszytu:

Zobacz także przepisy na:

    Zwegowani.pl
    Zwegowani.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Zwegowani.pl
    Pasta à la humus z soczewicy

    Pasta à la humus z soczewicy 3110

    Małgosia i Piotr
    Małgosia i Piotr Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    akacjowyblog
    Bigos

    Bigos 92

    Vive la cuisine!
    Vive la cuisine! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Vive la cuisine!
    Galette des Rois

    Galette des Rois 61

    Est-Ouest
    Est-Ouest Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Est-Ouest
    Krupnik// Soupe à l'orge perlé

    Krupnik// Soupe à l'orge perlé 37