Blanquette de veau – cielęcina po francusku

109 kliknięć
07.06.2017
blog: rozkoszny.pl

Przepis: Blanquette de veau – cielęcina po francusku

Francuzi muszą kochać dania jednogarnkowe. W zasadzie najsłynniejsze potrawy upraszczają się do duszenia w jednym garze; boeuf bourguignon, pot-au-feu oraz jedyna w swoim rodzaju cielęcina – blanquette de veau. Są to proste dania, kojarzące się ze smakami dzieciństwa i ciepłem babcinej kuchni, bardzo lubiane w ojczyźnie bagietki. Świat nazwałby je comfort food, Francuzi zakwalifikują je do cuisine bourgeoise, a ja rzekłbym, iż...

Zobacz także przepisy na:

    Est-Ouest
    Est-Ouest Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Est-Ouest
    Wiosenna potrawka z cieleciny

    Wiosenna potrawka z cieleciny 594

    Vive la cuisine!
    Vive la cuisine! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Vive la cuisine!
    Blanquette de veau

    Blanquette de veau 74

    ptasia78
    ptasia78 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Coś niecoś
    Dwie paryskie restauracje

    Dwie paryskie restauracje 130

    domix
    domix Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    accro de la cuisine
    Blanquette de veau

    Blanquette de veau 229

    ptasia78
    ptasia78 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Coś niecoś
    Powrót do Brugii

    Powrót do Brugii 83