chleb lubelski

124 kliknięcia
30.06.2014
blog: AdamPiekarz

Przepis: chleb lubelski

Składniki : 20g zakwas żytni (zaczątek) 720g mąka żytnia typ 580 11g sól 355g woda    Jeszcze w latach 60-tych XX wieku kiedy polski piekarnie "żytem stały " - chleb lubelski uważany był za produkt swego rodzaju luksusowy , a to z racji użycia do jego przygotowania wyłącznie jasnej mąki żytniej typ 580. Mąka tego typu dostępna była raczej sezonowo , nie cało rocznie a ze względu na jej walory pieczywo było jasne , o charaktery...

Zobacz także przepisy na:

    Moje Małe Czarowanie
    Moje Małe Czarowanie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Moje Małe Czarowanie
    Forszmak

    Forszmak 4270

    Helena68
    Helena68 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Moje Walijskie Pichcenie ...
    FORSZMAK

    FORSZMAK 5839

    SLONCE
    SLONCE Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    KuchniaSłońca
    Forszmak lubelski

    Forszmak lubelski 3290

    Goaa
    Goaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    jedz i smakuj
    Forszmak lubelski

    Forszmak lubelski 1752

    Aga Strzęciwilk
    Aga Strzęciwilk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Moje Mniam
    LUBELSKIE ŚWIĘTA

    LUBELSKIE ŚWIĘTA 94

    P&S
    P&S Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    PS. Gotujemy
    Forszmak lubelski

    Forszmak lubelski 2551

    Podróże na języku
    Podróże na języku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Podróże na języku
    Lubelski Smak

    Lubelski Smak 121

    marcinh
    marcinh Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Grahamka, weka i kajzerka
    Cebularze lubelskie

    Cebularze lubelskie 439

    bernika
    bernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Moj kulinarny pamiętnik
    Forszmak lubelski

    Forszmak lubelski 66

    AdamPiekarz
    AdamPiekarz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    AdamPiekarz
    chleb lubelski

    chleb lubelski 124