Czy kucharz ma być grzeczny?  Bruschetta z bobem.

368 kliknięć
23.06.2011
blog: KUCHARNIA

Przepis: Czy kucharz ma być grzeczny? Bruschetta z bobem.

Przeglądając ostatnio książkę "O staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Marii Lemnis i Henryka Vitry, natrafiłam na fragment pochodzący z Compendium ferculorum (pierwsza zachowana polska książka kucharska z 1682 roku) definiujący kucharza i stawiane mu wymagania:  "Kucharz ma być ochędożony, z czupryną albo głową wyczesaną, podgoloną, rękami umytymi, paznokciami oberżnionymi, opasany fartuchem białym, trzeźwy, nie swarliwy...

Zobacz także przepisy na:

    applepiefoodblog
    applepiefoodblog Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Apple pie food blog
    Bruschetta z bobem

    Bruschetta z bobem 48

    eryk1w
    eryk1w Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    erVegan
    Bruschetta z bobem

    Bruschetta z bobem 74

    Olka
    Olka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Napady Szalonego Kucharza
    Bruschetta z bobem

    Bruschetta z bobem 34

    czarownica-agata
    czarownica-agata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Kuchenne Czary Mary
    Bruschetta

    Bruschetta 1325

    Konstancja
    Konstancja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    atlassmakow.blogspot.com
    Bruschetta z bobem

    Bruschetta z bobem 35

    Mirabelka
    Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Mirabelkowy blog
    Bruschetta z bobem

    Bruschetta z bobem 40

    Tomek Lach
    Tomek Lach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Zajadam.pl
    Kurki smażone na maśle

    Kurki smażone na maśle 2473