Gęś pieczona z jabłkami i majerankiem na św. Marcina

7408 kliknięć
12.11.2011
blog: Nina w kuchni

Przepis: Gęś pieczona z jabłkami i majerankiem na św. Marcina

Z okazji Narodowego Święta Niepodległości postanowiłam wskrzesić powiedzenie, że "Na świętego Marcina najlepsza gęsina." Gęsina to smaczne, ciemne mięso o przyjemnym aromacie. Polska gęś owsiana jest eksportowana przede wszystkim do Niemiec, ale także na Daleki Wschód, gdzie np. gęsie łapy cieszą się ogromnym popytem, gdyż odpowiednio przyrządzone są tam wielce poszukiwanym afrodyzjakiem. W rodzimej kuchni staropolskiej nadal ...

DODANO DO 8 zeszytów:

Zobacz także przepisy na:

    kasztanowakuchnia
    kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Kasztanowa Kuchnia
    Pieczone udka z gęsi

    Pieczone udka z gęsi 14846

    UleUli
    UleUli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Ule Uli
    pieczona pierś gęsi

    pieczona pierś gęsi 13303

    Joaska
    Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    królestwo garów
    Pierś gęsi w winie

    Pierś gęsi w winie 15480

    Kuchnia Marty
    Kuchnia Marty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Kuchnia-Marty
    Faszerowana pieczona gęś

    Faszerowana pieczona gęś 1897