Kartacze vel Cepeliny

1688 kliknięć
04.04.2012
blog: Łakomy Kąsek

Przepis: Kartacze vel Cepeliny

Kartacze to potrawa pochodzenia litewskiego, która zagościła w kuchni regionalnej Suwalszczyzny. Na Litwie noszą nazwę cepelinów, chociaż to określenie przyjęło się również w Polsce. Kartacze uważane są również za typową potrawę Podlasia co jest w dużej mierze konsekwencją ostatniej reformy administracyjnej. Odpowiednikami kartaczy są ogólnopolskie pyzy z mięsem. Z kolei na Ślůnsku będą to klůski čorne (czarne kluski) z tą róż...

DODANO DO 3 zeszytów:

Zobacz także przepisy na:

    Monica
    Monica Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Wino i oliwki
    Kartacze vel cepeliny

    Kartacze vel cepeliny 382

    mariwanna
    mariwanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Obiad gotowy!
    Kartacze albo cepeliny

    Kartacze albo cepeliny 450

    elwirski
    elwirski Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    na moim stole
    Cepeliny z mięsem

    Cepeliny z mięsem 283

    blogzapetytem
    blogzapetytem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Blog z apetytem
    Kartacze/Cepeliny

    Kartacze/Cepeliny 287

    elwirski
    elwirski Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    na moim stole
    Cepeliny z mięsem

    Cepeliny z mięsem 53

    emiko
    emiko Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Szlak na wschód
    KARTACZ czy CEPELIN ?

    KARTACZ czy CEPELIN ?  246

    Sokolio
    Sokolio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Łakomy Kąsek
    Kartacze vel Cepeliny

    Kartacze vel Cepeliny 1688