Kogut w czerwonym winie. Z historią w tle…

93 kliknięcia
09.06.2016
blog: Kuchennymi drzwiami

Przepis: Kogut w czerwonym winie. Z historią w tle…

  Coq au vine. Korzenie tej potrawy sięgają czasów Juliusza Cezara. Sama receptura zaś została zapisana i udokumentowana we Francji dopiero na początku XX wieku. We francuskiej książce kucharskiej z 1864 roku pojawił się wprawdzie podobny  przepis Poulet au vin blanc, ale traktowano go jako zupełnie osobne danie. Natomiast wydarzeniem był przepis Julii Child, która zamieściła go w swojej książce w 1961 roku Sztuka kuchni franc...

Zobacz także przepisy na:

    Beta
    Beta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Stare Gary
    Coq au vin czyli kogut w winie

    Coq au vin czyli kogut w winie 86

    wiosenka27
    wiosenka27 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Eksplozja smaku
    Coq au vin czyli kogut w winie

    Coq au vin czyli kogut w winie 511

    Goszka
    Goszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    To co kocham
    Kurczak w czerwonym winie

    Kurczak w czerwonym winie 785

    Joaska
    Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    królestwo garów
    Polędwiczki wieprzowe

    Polędwiczki wieprzowe 4087

    Wine Lady
    Wine Lady Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Wine Lady
    Z winem w tle: Listy do Julii

    Z winem w tle: Listy do Julii 35