Kolejna pasta do chleba! Htipiti, pasta z pieczonej papryki i fety.

140 kliknięć
20.10.2014
blog: Chilli, czosnek i oliwa - blog o kuchni śródziemnomorskiej

Przepis: Kolejna pasta do chleba! Htipiti, pasta z pieczonej papryki i fety.

Dzień dobry, Htipiti, czyli grecka pasta z pieczonej papryki i sera feta, to wspaniałe połączenie smaku słonego, słodkiego oraz pikantnego. Jej nazwa pochodzi podobno od tradycyjnej metody rozdrabniania sera przy pomocy moździerza, zaś w niektórych regionach Grecji znana jest również pod nazwą kopanisti lub tirokafteri. Zwyczajowo podawana jako jedna z greckich przekąsek meze, świetnie smakuje na chlebku pita, krakersach czy p...

DODANO DO 1 zeszytu:

Zobacz także przepisy na:

    Veganbanda
    Veganbanda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    www.veganbanda.pl
    Grecka pasta paprykowa

    Grecka pasta paprykowa 205

    jester0
    jester0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Kopystką po garach
    Pasta serowa

    Pasta serowa 94

    dania_kontra_ania
    dania_kontra_ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    dania kontra ania
    Aubergine (Kraków)

    Aubergine (Kraków) 107