Ojite, chenchere i mrówka

63 kliknięcia
09.04.2012
blog: Kuchnia meksykańska

Przepis: Ojite, chenchere i mrówka

Istnieje przepiękna legenda o pochodzeniu kukurydzy. Były czasy, kiedy nie było kukurydzy, i ludzie i zwierzęta jedli tylko ojite. Pewien dzięcioł był już zmęczony szybowaniem w wysokich koronach drzew ojite (Brosimum alicastrum). Nie był to zwykły dzięcioł, ale największy ze wszystkich- dzięcioł cesarski, który Indianie zwą w Nahuatl „chenchere”. Zastanawiał się, co mogą jeść zwierzęta, które nie mają tak silnego dzioba jak o...

Zobacz także przepisy na:

    Pan Piter
    Pan Piter Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Twoje nalewki
    Nalewka z leśnych mrówek

    Nalewka z leśnych mrówek 115

    m.tomaszewska
    m.tomaszewska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Kuchniokracja
    Morwa

    Morwa 1003

    Marta G
    Marta G Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Czerwona Porzeczka
    Ciasto Mrówka

    Ciasto Mrówka 274

    Mirabelka
    Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Mirabelkowy blog
    Makiełki / makówki

    Makiełki / makówki 2342

    Bożena
    Bożena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Moje domowe kucharzenie
    "Mrówki "

    "Mrówki " 42

    Pan Piter
    Pan Piter Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Twoje nalewki
    Nalewka z leśnych mrówek

    Nalewka z leśnych mrówek 1

    Mariola
    Mariola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Kulinarne fantazje Marioli
                                                      MAKÓWKI

    ... 368

    molino
    molino Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Kuchnia meksykańska
    Ojite, chenchere i mrówka

    Ojite, chenchere i mrówka 63