Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób

114 kliknięć
01.12.2018
blog: Poezja-smaku

Przepis: Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób

Gołąbki to klasyk i polska tradycja. Ale nie tylko polska – gołąbki są znane i lubiane m.in w Niemczech, Szwecji, Ukrainie, Rosji, Słowacji, Białorusi czy Finlandii. Ich nietypowa nazwa prawdopodobnie pochodzi od słowa “holubic” czyli zawijać, które podobne jest do słówka “holub” (gołąb). Inne wytłumaczenie jest takie, że dawniej, aby pieczone gołębie nie wysychały, zawijano je w liście kapusty. Potem potrawa ewoluowała i w ka...

DODANO DO 8 zeszytów:

Zobacz także przepisy na:

    Kasiek
    Kasiek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Takie tam...
    Papirus? Jestem na nie!

    Papirus? Jestem na nie! 347

    Wino i kuchnia
    Wino i kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Wino i kuchnia
    Eko gołąbki z rybą

    Eko gołąbki z rybą 204

    Dorota Smakuje
    Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Dorota Smakuje
    Przepis na gołąbki

    Przepis na gołąbki 98

    Joasia kuchareczka
    Joasia kuchareczka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Gotuj i piecz z Joanną
    Gołąbki

    Gołąbki 3632