Saltimbocca czyli bitki cielęce z szałwią

11 kliknięć
30.08.2019
blog: Poezja-smaku

Przepis: Saltimbocca czyli bitki cielęce z szałwią

To danie samo “skacze do ust” (salta in bocca – czyli hop do buzi). Saltimbocca pochodzi z Włoch – są to bitki cielęce, którym charakterystyczny smak nadaje słona szynka parmeńska i ziołowa szałwia. Duszone są w sosie na bazie białego wina i masła – danie wyjątkowo proste i szybkie. Można podawać je w zasadzie z każdym dodatkiem – z pieczonymi ziemniakami, makaronem czy puree. Ja użyłam gotowych, świeżych gnocchi i podsmażyłam...

DODANO DO 2 zeszytów:

Zobacz także przepisy na:

    iwonaqchenne
    iwonaqchenne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Smakowity blog kulinarny
    Kurczak Saltimbocca

    Kurczak Saltimbocca 64

    victoria
    victoria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Picantecooking
    Risotto Milanese

    Risotto Milanese 94

    Ewita
    Ewita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Życie smakiem się toczy
    Saltimbocca alla romana

    Saltimbocca alla romana 81

    frillia
    frillia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Projekt Kuchnia
    Saltimbocca

    Saltimbocca 488